E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıOPEC+’ın arz kesintisi kararı yeni bir yükseliş habercisi mi?---

OPEC+’ın arz kesintisi kararı yeni bir yükseliş habercisi mi?

OPEC+’ın arz kesintisi kararı yeni bir yükseliş habercisi mi?
07 Ekim 2022 - 07:59 borsagundem.com

Phillip Capital: AB’nin Rus petrolüne koyduğu ambargoyla beraber zaten kısıtlı olan petrol arzı böylelikle daha da büyük baskı ile karşılaştı. Bazı analistler varil fiyatının 100 dolar seviyesine geleceğine inanıyor.

OPEC+”ın aldığı günde iki milyon varillik ham petrol arz kısıntısı kararı üzerine petrol fiyatları üç haftanın en yüksek seviyeleri yakınında tutundu. Brent ham petrol vadelileri, bir önceki seansta %1,7 oranında bir yükseliş kaydettikten sonra 16 cent veya %0,2 oranında bir düşüşle varil başına 93,21 dolar seviyesine geriledi. Mevzubahis arz kesintisi kararı 2020 yılından beri en yüksek miktarda kısıntı kararı oldu.

Ham Petrol vadeli sözleşmeleri, Çarşamba günü % 1,4 yukarıda kapattıktan sonra 14 cent veya %0,2 düşüşle 87,62 dolar seviyesine geldi.

Avrupa Birliği’nin Rus petrolüne koyduğu ambargoyla beraber zaten kısıtlı olan petrol arzı böylelikle daha da büyük baskı ile karşılaştı. Bazı analistler, kısıtlamaların ham petrol fiyatı üzerine önemli bir baskı yaratacağını ve varil fiyatının 100 dolar seviyesine geleceğine inanıyor.

Suudi Enerji Bakanı Abdulaziz bin Salman, gerçek arz kısıtlamasının günlük 1 ile 1,1 milyon varil arasında olacağını ve Suudi Arabistan’ın kısıtlamada payının günde yarım milyon varil olacağını açıkladı. Çoğu OPEC+ üyesi ülkeler yatırım yetersizliği ve yaptırımlardan dolayı kota seviyesinde üretim yapmakta sıkıntı yaşıyor.

ABD başkanı Joe Biden yönetimi, OPEC+ kararını sağduyusuzluk ile nitelendirerek eleştirdi. Beyaz Saray yönetimi fiyatları stratejik olarak düşürmek adına petrol stoklarını arz etmeye devam etmeyi masaya yatıracaklarını açıkladı. Ayrıca Beyaz Saray, grup üyelerini antitröst davalarına maruz bırakabilecek mevzuata atıfta bulunarak OPEC ve müttefiklerinin enerji fiyatları üzerindeki kontrolünü azaltmak için ek yollar konusunda Kongre'ye danışacağını söyledi.

ABD bankası Morgan Stanley karar hakkında, halihazırda düşük olan ve çoğunlukla hala düşüş eğiliminde olan küresel ham petrol stokları ile bir şekilde çeliştiği yönünde açıklama yaptı.  

Çarşamba günü Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak’ın Rus-Ukrayna Savaşı nedeniyle Batı’nın uyguladığı fiyat tavanlarının etkilerini dengelemek amacıyla Rusya’nın petrol üretimini azaltabileceğini yönündeki açıklaması da dikkat edilmesi gereken bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor.

ABD petrol stoklarında geçen haftaki düşüş de fiyatları destekledi. Enerji Bilgi İdaresi, ham petrol stoklarının 30 Eylül'de sona eren haftada 1,4 milyon varil azalarak 429,2 milyon varile düştüğünü söyledi.

Arz ve stok konusundaki tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen Ham Petrol vadelilerinde görülen yukarı yönlü hareketin sınırlı kalmasıysa dikkat çekiciydi. Fed yetkililerinden gelen faiz artırımlarına devam edeceklerine yönelik peş peşe açıklamalar, petroldeki hareketin sınırlı kalmasına neden olmuş olabilir. Büyük ABD şirketlerinin; çalışan sayısında azalışa gideceklerine yönelik açıklamaları ve önümüzdeki dönemde ürünlerine yönelik talebin azalacağına yönelik beklentiler paylaşmaları, piyasada resesyon endişelerinin sürmesine ve petrol talebinin baskılanacağına dair korkuların artmasına neden oluyor.

Teknik açıdan, Kasım vade Ham Petrol sözleşmesi 200 günlük ortalamasının üzerinde fiyatlanmaya başladı. Ham petrol sözleşmesi ortalamanın geçtiği 87$ üzerinde tutunabilirse, 91$’a doğru yükselişini sürdüreceğini düşünüyoruz. Petrolde kalıcı bir yükseliş hareketinden bahsedebilmek için azalan kanal direncinin geçtiği 91$’ın aşılması gerektiğini düşünüyoruz. 87$ altında 84$ ve 79$ desteklerine doğru geri çekilmeler yaşanabilir.

Uluslararası yatırımcılar, ham petrol fiyatının yükselişinden ve düşüşünden faydalanabilmek için ABD Chicago Borsası’nda (CME) işlem gören “Ham Petrol Vadeli Sözleşmeleri”nde işlem yapıyorlar. Ham petrol fiyatının düşeceğini düşünen yatırımcılar Vadeli Sözleşmelerde “satım” yönlü işlem yaparak pozisyon açarken, petrol fiyatlarının yükseleceğini düşünen yatırımcılar Vadeli Sözleşmelerde “alım” yönlü işlem yaparak pozisyon açmaktadır.

Chicago Borsası’nda 1.000 Varil, 500 Varil ve 100 Varil ham petrolü dayanak kabul eden vadeli işlem sözleşmeleri işlem görüyor. Bu sözleşmelerin fiyatları birbirine çok yakın, aralarındaki en önemli fark sözleşmede pozisyon almak için verilmesi gereken teminat büyüklüğüdür. 100 Varil Petrol’ü dayanak kabul eden Micro Vadeli Sözleşmelerin teminatı 929,5$ iken, 1.000 Varil Petrol’ü dayanak kabul eden standart vadeli sözleşmenin teminatı 9.295$’dır. 6 Ekim Saat 17:00’de Standart ve Mikro vadeli sözleşmeler 88$’dan işlem görmekteydi. Eğer yatırımcı Ham petrol önümüzdeki günlerde 90$’a yükseleceğini düşünüyorsa, 929,5$ teminat yatırarak, 1 adet Micro Ham Petrol sözleşmesi satın alabilir. Eğer yatırımcının tahmini tutar ve petrol 90$'a yükselirse, yatırımcı bugün 88$’dan aldığı sözleşmeyi satarak varil başına 2$ kar elde eder. Micro Sözleşme 100 Varil büyüklüğünde olduğundan yatırımcının toplam karı 200$ olacaktır.  Görüldüğü üzere sözleşmede işlem yapmak için verilen teminat 929,5 $ elde edilen kazanç 200$ (% 21,5 kar) olacaktır. Bununla birlikte yatırımcının tahminin gerçekleşmez, petrol 86$’a düşer ve yatırımcı sahibi olduğu sözleşmeyi 86$’dan satarsa 200$ zarar ((88$ - 86$) x 100) etmiş olur.

Eğer isterseniz siz de PhillipCapital’de açacağınız hesap ile Chicago Borsası’nda Altın, Buğday, Petrol vadeli sözleşmelerinde işlem yapabilirsiniz. İşlem yapabileceğiniz tüm ürünleri görmek için aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.

https://www.phillipcapital.com.tr/media/dosyalar/2022/03/14/futures-urun-ozellikleri.pdf

ABD’nin de içinde bulunduğu 15 ülkede 1 milyon 250 bin yatırımcıya hizmet veren bir dünya devinin uluslararası piyasa deneyiminden faydalanmak ve konuya ilişkin bilgi almak için;

0212-982 25 00 ve 0212-296 84 84

DÜNYA DEVİ PHILLIPCAPITAL'DE HESAP AÇMAK İÇİN TIKLAYIN

Petrol'de düşüş sürecek mi?

Bakır’da ikinci bir düşüş dalgası mı geliyor?

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)