E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGüvenli liman arayışı borsalara yaradı---

Güvenli liman arayışı borsalara yaradı

Güvenli liman arayışı borsalara yaradı
11 Ekim 2023 - 14:02 borsagundem.com

Orta Doğu’daki çatışmaların ardından yatırımcıların tahvil varlıklarına yönelmesiyle son haftalarda ani bir yükseliş yakalayan tahvil faizleri düşüşe geçti. Hisse senetleri ise FED’in faiz artışlarını devam ettirmeyeceği sinyaliyle yükseldi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Hazine tahvilleri, Hamas'ın İsrail'deki saldırıları ve ABD'nin faiz artırma kampanyasının sonuna gelmiş olabileceğini ima eden ABD Merkez Bankası (FED) yetkililerinin yorumlarının ardından salı günü yükselişe geçti. Financial Times’ın haberine göre yatırımcılar güvenli liman varlıklarına koşuyor.

Amerikan tahvil piyasalarının gösterge endeksi niteliğindeki 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirisi pazartesi günkü resmi tatilin ardından %0,18 puan düşerek %4,62’ye kadar geriledi. 10 yıllık tahviller daha sonraki süreçte bir nebze olsun toparlanarak %4,65’le günü bitirdi. Tahvil fiyatlarının getirileriyle ters orantılı olarak hareket ettiği biliniyor.

FT haberinde Pictet’in Küresel Tahviller Başkanı Andres Sanchez Balcazar, “Orta Doğu’daki çatışmalar ortaya çıktıkça güvenli limanlara doğru bir kaçış oldu. Bunun gibi dış kaynaklı bir şokun ABD Hazinesi tahvillerinde bir ralli yaratması oldukça doğal” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Amerikan devlet tahvili piyasası geçtiğimiz haftalarda oldukça çalkantılı bir süreçten geçiyordu. FED yetkililerinin politika faizlerinin daha uzun süre yüksek kalacağına dair mesajlar vermesinin ardından ekonomik verilerinde bu tezi destekleyecek yönde gelmesi tahvil faizlerinde olağanüstü yükselişlere neden olmuştu. 10 yıllık ABD hazinesi tahvillerinin getirileri cuma günü %4,88’in üzerine çıkarak son 16 yılın en yüksek seviyesine kadar ulaşmıştı.

ABD devlet tahvilleri, pazartesi ve salı günü merkez bankasının faiz oranlarını artırmayı bitirmiş olabileceğinin sinyalini veren FED yetkililerinin yorumlarıyla da desteklendi. Salı günü, Atlanta FED Başkanı Raphael Bostic, ABD faiz oranlarının enflasyonu merkez bankasının yüzde 2 hedefine geri getirmek için yeterince yüksek olduğunu söyledi. Pazartesi günü ise FED Başkan Yardımcısı Philip Jefferson ve Dallas FED Başkanı Lorie Logan, ekim ayında uzun vadeli getirilerdeki keskin artışın daha fazla faiz artırımına daha az ihtiyaç duyulabileceği anlamına gelebileceğini öne sürdü.

Allianz Global Investors’ın Tahvil Fonu Yöneticisi Mike Riddell FT’de yer alan açıklamasında, “FED’in Temmuz ayındaki artırımının son olacağı giderek daha muhtemel görünüyor. Ancak ABD ekonomik büyümesi önümüzdeki aylarda zayıflayamazsa, yeni bir faiz artışı ihtimali kesinlikle masadan kalkmayacak” ifadelerine yer verdi.

Vadeli işlem piyasaları, cuma günkü istihdam verilerinin ardından kasım ayında FED’in yeni bir faiz artışı gerçekleştirmesi senaryosuna yüzde 31 ihtimal veriliyordu. Ancak güncel faiz artırımı olasılığının yüzde 14'e düştüğü görülüyor.

Faiz artışı olasılığının azalması IMF’ten salı günü gelen açıklamalarla birlikte belirginleşti. IMF raporunda artan borçlanma maliyetlerinin finansal piyasalarda “artan risklere” sebep olduğu belirtildi. Söz konusu açıklamalar küresel merkez bankaları için uyarı niteliğindeydi.

Küresel hisse senetleri bir süredir tahvil getirilerinin yükselmesiyle birlikte yatırımcılar nezdinde cazibesini kaybetmişti. Baskı altındaki borsalar ABD Hazine tahvillerindeki ralliyle birlikte aradığı desteği buldu. Hisse senetleri, Çin'in yeni bir piyasa teşvik uygulamasını değerlendirdiğine dair bir Bloomberg raporuyla da desteklendi.

Amerikan borsalarının gösterge endeksi niteliğindeki S&P 500 Endeksi salı günü %0,6 yükselişle kapandı. Borsalar tahvil satış dalgasından dolayı geçen hafta birkaç ayın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından üç seans üst üste yükseldi.

Güvercin Fed mesajlarıyla tahvil getirileri geriledi

 

Ed Yardeni: Savaş resesyon olasılığını artırdı

 

Fed'in faiz artışlarını sonlandırabileceği beklentileri risk iştahını besliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)