E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiGoogle: Yapay zeka yarışında geç kaldık---

Google: Yapay zeka yarışında geç kaldık

Google: Yapay zeka yarışında geç kaldık
06 Mart 2023 - 17:31 borsagundem.com

Google’ın Bulut teknolojilerinden sorumlu CEO’su Thomas Kurian, yapay zekan rekabetinde henüz yolun başında olunduğunun altını çiziyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yeni sızan bir ses kaydı, Google’un Cloud (Bulut) teknolojileri CEO’su Thomas Kurian’ın yapay zeka rekabetini fazlasıyla ciddiye aldığını gösteriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Microsoft’un dev yatırımlarıyla desteklediği ve OpenAI şirketi tarafından piyasaya sürüllen ChatGPT sohbet robotunun uyandırdığı ilgi, Google’ı da fazlasıyla harekete geçirmiş görünüyor

Google’ın cevabı: Bard

Fortune’dan Prarthana Prakash’in haberine göre, Google'ın Bulut CEO'su Thomas Kurian, ChatGPT sonrası patlak veren yapay zeka rekabetinin ‘yeni bir oyunun ilk dakikası’ olduğunu söylüyor.

ChatGPT'nin birkaç ay önce piyasaya sürülmesi, özellikle ABD’li dev teknoloji şirketleri arasında bir yapay zeka silahlanma yarışını başlattı. Microsoft, ChatGPT'yi oluşturan şirket olan OpenAI'ye milyarlarca yatırım yaptı ve teknolojiyi Bing arama motoruna dahil etme noktasında epey yol katetti. Ve chatbot'un ortaya çıkışı, yıllarca yapay zeka üzerine çalışan Google'ı zor bir durumun içine sokarak oyuna dahil olmak için kendi yapay zeka ürünü olan Bard'ı duyurmasını sağladı.

Yapay zeka yarışında geç kaldık

Onlarca yıllık arama motoru hakimiyetinin ardından, hızlı gelişmeler Google'ı savunma pozisyonunda bıraktı. Şirket, yapay zeka ekiplerine geçen ay “ChatGPT'ye yanıt olabilecek bir ürün üzerinde çalışmaya öncelik verin” direktifi verdi. Ancak Google'ın oyuna dahil olma sürecindeki acelesi, şu anda beta testinde olan kendi sohbet robotunun 'aceleye getirilmiş’ ve ‘başarısız' olduğuna yönelik tepki çekmesine neden oldu.

Google’ın nasıl bir baskı altında olduğunun ispatı ise Insider tarafından elde edilen yeni sızdırılmış ses kaydında gizli. Şirketin Bulut CEO'su Thomas Kurian'ın geçen ay bir şirket binasında eleştirilere verdiği yanıt esnasında yapay zeka savaşı henüz yeni başlıyordu. Ses kaydında Kurian’ın “Pazara geç kaldık diyerek bize ateş eden başka firmalar da var. Yapay zeka yarışında geç kaldık” dediği ifade edildi. Kurian, “Size bunun yeni bir oyunun ilk dakikası olduğunu ve oyunun asla ilk dakikada bitmediğini söyleyebilirim” diyerek ekibine moral vermeye çalıştığı da belirtildi.

Kurian’ın ayrıca çalışanları birlikte çalışmaya çağırdığı ve şirketin yapay zekasından sorumlu çalışanlara onları heyecanladırıcı ve teşvik edici sözler söylediği de ifade ediliyor. Kurian ekip toplantısında, “Kuruluş olarak kendimizi bu pazarlarda en iyi kapasiteyi sunmaya adadık ve size mühendislerimizin yapay zeka noktasında müşterilerimizi memnun edeceklerinin sözünü verebilirim” dedi. Google, Fortune'un yorum isteğine hemen yanıt vermedi.

Piyasa değerinden 100 milyar dolar kaybetti

Şirket, yapay zeka alanında yoğun baskı ve yüksek risk altında bulunuyor. Arama pazarının yalnızca bir kısmını kontrol eden Bing'in başarılı bir yapay zekadan kazanacağı ise çok şey var gibi gözüküyor. Google ise her şeyi kaybetme riskiyle karşı karşıya.

Bir ARK Invest analisti bu ayın başlarında yayınladığı bir notta “Microsoft'un yalnızca Google'ın arama marjlarını düşürmeyi değil, aynı zamanda Alphabet’i, Google Cloud'u ve diğer işletmeleri zararına çalıştırmaktan caydırmayı hedeflediğine de inanıyoruz” diyor.

OpenAI risk alabilen küçük bir şirket olarak görülse de, Google’ın, itibar ve yapay zekanın ne kadar sorunlu olduğu konusundaki endişelerini yeniden tartması gerekiyor görünüyor.

Yeni sohbet robotu Bard, şu anda yalnızca sınırlı sayıda ve ‘güvenilir test kullanıcısı’ tarafından kullanılabiliyor. Google, Bard ile bir adım atmış olsa da, chatbot’un, bu ayın başlarında ürünü duyuran bir demo videosunda oldukça yanlış yanıtlar verdiği görülüyor. Kaliforniya merkezli teknoloji devinin piyasa değerinin 100 milyar dolar civarında silinmesinde, bu başarısızlığın etkisi olduğu düşünülüyor.

Yapay zeka botu Bing, uzun süre çalışınca duygusallaşıyor

 

Yatırımcıların gözü yapay zeka odaklı kripto paralarda

 

Bank of America: Google’a yatırım yapmak için en doğru zaman

 

Google ve Tezos'tan Web3 Ortaklığı

 

ChatGPT insanları işinden mi edecek?

 

"Chat GPT en az PC ve internet kadar değerli"

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )06 Mart 2023 17:57

    Yaaaa zamanında projeler desteklenmedi ukalaca ret aldı gelınen nokta... Yahoo unutulmasın çokartitsik peşinde bir aram amotoru idi, sonra geriye düştü. Derken google onu al bunu al ilerledi. şuan yapay zekada gerçekten çok teri. tesla sahibide bu alanda ilerliyor. otomonil elektırklı ... uydulu iphone ayarında cep telefonu, akıllı robotlar ve kordinasyon yapoay zekaları... yanı bu alanda bir alanda önem vermıyorsan, kaybedersin.