E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiGoldman Sachs'ın tahmini: Türkiye'de faizler yüzde 40'a yükselecek---

Goldman Sachs'ın tahmini: Türkiye'de faizler yüzde 40'a yükselecek

Goldman Sachs'ın tahmini:  Türkiye'de faizler yüzde 40'a yükselecek
10 Haziran 2023 - 08:57 borsagundem.com

Goldman Sachs, Türkiye'nin para politikasında "tamamen ortodoks" yöntemler benimsemesi halinde faiz oranlarının yüzde 40'a yükseleceğini açıkladı.

Türkiye'de yeni dönemde gerçekleşen atamalar sonrası tahminlerini revize eden yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye'de Mehmet Şimşek'in Maliye Bakanı, Hafize Gaye Erkan'ın da Merkez Bankası Başkanı olarak atanmasının yeni yönetimde para ve mali ayarlamalara ihtiyaç duyulduğu anlayışının yaygın olduğuna işaret ettiğini belirtti.

Türkiye'ye ilişkin bir dizi tahminini revize eden banka, ekonominin istikrara kavuşturulmasının "döviz kurunda büyük ve süreksiz bir ayarlama gerektireceğini" kaydetti.

"Faizler yüzde 40'a yükselecek"

Bankanın ekonomistlerinden Clemens Grafe, müşterilerine gönderdiği bir bilgi notunda, her ne kadar bu aşamada para politikasının çerçevesi bilinmese de, "tamamen ortodoks politika yapıcılığın" döviz kurunun önceden ayarlanmasına izin vereceğini ve repo faizini ekonomideki faiz oranlarını sabitleyecek bir seviyeye yükselteceğini yazdı.

Grafe "Bize göre bu durum, ortodoks bir politika yapıcının faiz oranlarını mevduat faizlerinin mevcut seviyesi olan yüzde 40'a yükselteceğini göstermektedir." dedi.

Yıl sonu faiz beklentisi

Grafe, döviz kuru ve enflasyon beklentisi istikrara kavuşmasının ardından, yıl sonunda faiz oranları hızla, büyük ihtimalle yüzde 25 civarına düşürülebileceğini de ifade etti.

Banka, ayrıca Türkiye'nin daha önce yüzde 2,9 olarak belirlediği yıllık gayrisafi milli hasıla tahminin yüzde 2,3'e düşürdü. (Euronews)

Model portföylere faiz ayarı

Merkez Bankası açıkladı: İşte dolar, faiz ve enflasyon tahmini

Mehmet Şimşek'ten kurallara dayalı politika vurgusu

Fransız bankadan Şimşek sonrası dikkat çeken faiz tahmini

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (27)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bircihan12 Haziran 2023 04:47

    Adam icinden geçeni yazıyor biz yuzde 40 makul bir seviye görüyoruz arttırırsaniz bizde sizi görürüz diyor keriz parası yeriz diyor veriz 5 lira alırız 10 lira diyor

  • Ekonomi bilmecesi11 Haziran 2023 16:24

    Naci Ağbal ın alınmasını isteyenler vicdanınız ne kadar sızlıyor....

  • acacu12 Haziran 2023 00:19

    Adı mantık olup da bu kadar mantıksız yorum yapan biri nasıl olabilir? Kötü diye verdiğin örneklerin hepsi gerçekleşti zaten. Dolar adım adım 30 a gidiyor, faizlerde gerçek hayatta 40-50 arasında yani hayalindekinden çok daha yüksek, bankalar tarihin kar rekorlarını kırdı ve kırmaya devam ediyor, üretim de zaten durma noktasında, özellikle ihracatçılar şalter indirme noktasındalar. Sen nerede yaşıyorsun?

  • Mantık11 Haziran 2023 19:58

    Bu senin ima ettiğin şey sadece bir vitrin görüntüsüdür.  Dolar yükselmesin diye bankakların tehditleri ile faiz yükseltirsen ya da yükselseydi dolar şimdi yine 30 tl faizler ise çok daha yüksek olma ihtimali çok fazlaydı. Bir an için bahsettiğin dönemde durulur gibi olacak sonra tekrar kafayı yukarı lkaldıracaktı. Ve Banhkalrın karı kat be kat artacak üretim de durma noktasına gelirdi. Bu yıl şirket ve bankalar niye daha az kar yapıyor bir düşün sonra  cevaplar zaten kendiliğinden ortaya çıkar.  

  • N.D11 Haziran 2023 13:24

    Aşağıda birisi demiş " Hükümet mi suçlu ?" Evet suçlular.Siyasete dini değerleri karıştırırsan ortaya böyle bir tablo çıkar.Nas var dediler ,enflasyon yüzde yüzleri geçmişken faizleri %8.5 'ğa indirdiler.Şimdi de aman yabancılar ülkeye sıcak para getirsinler diye %40'a kadar çıkaracaklar,.O da yetmeyecek %50 hatta %60 olacak.Diyorum ki vatandaşı her türlü yani faizleri indirirken de yükseltirken de yabancılara öptürüyorlar.Daha Ruslara olan gaz borcu ödenmedi,ertelendi.Yarın Ruslar verin botaşı bize  dediği zaman ayılırsın.Ama bazı kafaların ayılacağını sanmıyorum.Telekom,Tekel,Seka,Tank palet,şeker fabrikaları ve daha nice kuruluşlar satıldığında ,on milyon suriyeli muhacir ayağına bize kakalandığında da ayılmamışlardı.Sen en iyisi git kendine bir çay demle ,çayı yudumlarken iyi düşün.

  • noury 11 Haziran 2023 06:56

    Naci AĞBALI ın gunahı neydi o zaman dolar 6.80 lere dogru inmişti !!! 

  • Çorumlu11 Haziran 2023 06:51

    Ama nas ne olacak?.Orta da nas var var.Arkadaşlar şimdi nas tan vaz mı geçiyorlar.Benim kafam karıştı .Şimdi soracağım soruya ilahiyatçılar özellikle diyanet cevap versin.Soru şu.Daha önce dediler ki "Elhamdülillah müslümanız,ortada nas var faizleri indireceğiz.Okey ! İtiraz yok.Nas deyince akan sular durdu.Şimdi faizlerin %40 hatta %50 ye bile çıkarılması düşünülüyor.Bu durumda "nas" ne olacak.Müslümanlıktan mı vaz geçiyoruz yoksa.Ayrıca faizler yükselince millet bankalara koşacak.Faiz islamda haram.Yani şimdi birileri vatandaşlara buyurun cehenneme mi diyor?

  • komiksin11 Haziran 2023 13:17

    Yusuf Kalekapısı... Senin yorumuna gülsem mi, senin adına üzülsem mi bilemedim. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaya çalışıyorsunuz, çok komik oluyorsunuz. Nas suresinde faizi haram diyen bir ayet yok. Şöyle buyuruluyor o surede: Rahmân ve Rahîm olan Allah´ın adıyla De ki: "Cinlerden ve insanlardan; insanların kalplerine vesvese veren sinsi vesvesecinin kötülüğünden, insanların Rabbine, insanların Melik'ine, insanların İlah'ına sığınırım." Senin sözünü ettiğin ve de Sayın Erdoğan'ın dillendirdiği nas kelimesi ise farklı. İşte onun anlamı:  İslam fıkhında Kur'an'da yer alan ayetler ve peygamberin söylediği sözler olan hadislere verilen genel ad.

  • YUSUF KALEKAPISI11 Haziran 2023 10:22

    NAS suresinde faiz haram deniliyor adam öldürmek içki içmek zina yapmak ALLAH ı ve emirlerini inkar etmek günahların en büyüğü sen de işi siyasete vurmussun.Senin kafana silahmı dayadılar ki bunları yap diye.Sana zorla git paranı faize mi yatır dediler.Bu eylemi yapar isen günah işlersin yoksa faiz 100 olmuş 1000 olmuş sende balıklama atlar isen sana da balıklama yaparlar.Mesala içki içmek haram satanlarda şişesi ile durmakta sen gidip almaz isen içmez isen bunun suçunu neden hükümete çıkartmaktasın.bu çağda böyle fosil veya art niyetli zihniyetler oldukca ne müslümanlar ne de bu ülke ileri gidebilir.

  • Emekci11 Haziran 2023 00:47

    Abdli merkez bankasi baskani secersen, ekonomide olacaklari abdli bankalardan ogrenmeye baslarsin. Bunlar ne dilek, ne de temenni. Mehmet simsek abdli bankalara paralarinizi getirin, yuksek faiz verecegiz diye vaatler vermis

  • Fhr 11 Haziran 2023 00:01

    Devlet zenginden para alacak cesareti gösterdiğinde sıkıntılar bitecek

  • Mert10 Haziran 2023 23:46

    Zaten yüzde 40 faiz var. Bize yetmez diye dolar bir ayda yüzde 30 yükseldi.

  • Tufan10 Haziran 2023 23:02

    Akbabalar faiz temennilerine başladılar. Reis ekonomik olarak manevra yapmak zorunda. Depremi herkes unuttu. Deprem bize 150-200 milyar dolara mal oldu. Var mı paranız versenize? Devlet deprem olmasına rağmen bu bölücüler başa gelmesin diye üstüne EYT çıkardı ülke elden gitmesin dedi. Şimdi mecburen deprem eyt vs nedeniyle faizleri yukarı çekecekler ama bu %25'i geçmez. Depremin yaraları sarıldıktan sonra yavaş yavaş inişe geçecektir. Sabırlı olacağız olunuz.

  • Bik10 Haziran 2023 13:09

    Politika faizi yükseltilince, omurgasızlar ortaya çıkacak. NAS var mı yok mu göreceğiz! Naci Ağbal gibi, TCMB başkanı bir gece ansızın görevden alınacak mı yoksa alınamayacak mı göreceğiz! TCMB tamtakır kuru bakır.

  • ALİ KODUŞ10 Haziran 2023 11:07

    Naci Ağbal zamanın da bu dediklerinizin yarısını yapsa idiniz döviz o zamanlar 3 katlamaz idi.şimdi peki neden izin veriyorsunuz .Böylelikle KKM yi de ortadan kaldıracaklar zaten KKM ye %40-50 faiz veriyor imiş devlet.Tamam da bizim gelirimizi de döviz artışı oranında artırır iseniz hiç sorun yoktur.

  • AHMET ÖZBİR10 Haziran 2023 10:59

    MUHAFAZAKÂR devrimci Lider REİS'im dümende, öyle Türk'ün "Ortodoks politika yapıcılığı" falan filanla işi olmaz, "FAİZ YERLERDE SÜRÜNECEK!" Sakın ola Coni'ler ve Koni'ler işkembeden atıp tutmayın, "TIRIÇKADAN HAYAL KURMAYIN!" Eski Türkiye yok, yeni Türkiye var yani "TÜRKİYE YÜZYILI"nda TÜRK'ÜN DEDİĞİ OLACAK, KAOSÇULAR BUHAR OLACAK!..

  • Psiko 11 Haziran 2023 04:55

    Faizci Ahmet

  • Uyanis11 Haziran 2023 00:07

    Ya yandaş ya yalaka..bence aptal

  • fafa10 Haziran 2023 21:21

    Ahmet bir nalına vuruyorsun ,bir mıhına nolacak halin?

  • VERİ10 Haziran 2023 14:32

    gazman...

  • borsacı10 Haziran 2023 10:48

    akbank dün zaten 40 yapmıştı .pazartesi faizlerin tüm bankalarda faiz yarışı ile dahada yukarlarda faiz açılışı yapacagını tahmin ediyorum .

  • Ekonomi uzmanı 10 Haziran 2023 10:26

    Faiz tek hane olacak daha da düşecek.

  • fafa10 Haziran 2023 21:23

    İsviçre ve Japonya'da faiz bir yana,parayı koruma ücreti alıyorlar.

  • fafa10 Haziran 2023 10:03

    Açaklar akıllarından geçen faizi açıkladılar.Bozdur dövizi bir müddet sonra nasıl döviz durgunlaşak al dövizi çık.Naci Ağbal'a hücum eden gazeteciler utansın.Adamı tukaka ettiler,kendi adamlarını getirdiler,işte ülkenin hali.

  • Kiracı10 Haziran 2023 09:54

    Kiracıyım, ev sahibi ile düşman olduk. Allah benim gibi zor durumda olanların yardımcısı olsun. Amin,

  • Ev sahibi11 Haziran 2023 00:12

    10 yil once tum birikimimi eve verdim yemedim icmedim gezmedim...simdi rahat im...hayatimdan 10 yilimi aldi cok agir birbedel odedim...10 yil bir betona calistim...cozum nedir tabiki herkezin ev sahibi olmasi icin yarisi devlettwn yarisi sendenolmasi gereki...98 milyar dolar kkm hesabina zengine verdin...emekliye isciye fakire yok ...ulkede para var ama zengine

  • fahri10 Haziran 2023 21:19

    Ev sahibi ne yapsın,aynı apartmanda bir dairenin kirası 2500tl,hemen üstndeki dairenin kirası 20000tl.yanlış değil doğru.Çık işin içinden,buna bir orta yol bulunmalı.