E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiGoldman Sachs’ın ABD ekonomisine güveni tam---

Goldman Sachs’ın ABD ekonomisine güveni tam

Goldman Sachs’ın ABD ekonomisine güveni tam
16 Ocak 2024 - 16:54 borsagundem.com

Goldman Sachs, ABD ekonomisinin genel kanaatin iki katı oranında büyüyeceğini tahmin ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisine dair beklentiler geniş bir yelpazeye yayılıyor. Goldman Sachs, ABD ekonomisinin beklentilerin iki katı gibi bir oranda büyüyeceğini öne sürüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Goldman Sachs, diğer öngörülere kıyasla ABD ekonomisine daha emin ve radikal bir duruş sergiliyor ve bu duruşu destekleyen 10 nedeni sıralıyor.

10 nedenlik liste

MarketWatch’tan Jamie Chisholm’un haberine göre, Goldman Sachs, ABD ekonomisinin 2024 yılı sonunda piyasa konsensüsünün iki katı oranında büyüyeceğini düşünüyor ve çoğundan daha iyimser olduğunu gösteren 10 nedenden oluşan bir liste sunuyor.

Jan Hatzius liderliğindeki Goldman Sachs ekonomi ekibi, paylaştıkları notta, ABD GSYİH’sının, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin yüzde 0,9’luk tahmininin aksine, bu yılın dördüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 2 oranında büyüdüğünü tahmin ettiklerini söylüyor. Goldman Sachs ayrıca gelecek 12 ay içinde ABD'de resesyon olasılığının yüzde 20'den az olacağını öngörüyor; Bloomberg konsensüsü ise bu resesyon olasılığını yüzde 50 civarında görüyor.

Bu durum Goldman Sachs ekonomi ekibini şu soruyu sormaya sevk ediyor: “Diğer tahminciler bizim endişe duymadığımız nelerden endişeleniyor?” Ekip bu soruya yanıt olarak, diğer tahminciler tarafından sıklıkla vurgulanan 2024 yılına ilişkin 10 riske yakında bakıyor ve neden diğerlerine göre daha az endişe duyduklarını açıklıyor.

Tüketim ve tasarruf oranı

Birçok kişi tarafından algılanan ilk risk, harcamaların sürdürülemez hale gelmesi, tasarruf oranının düşük bir seviyeden belirgin şekilde artması veya hane halkının fazla tasarruflarının tükenmesi durumunda tüketicinin yavaşlaması olarak beliriyor.

Ancak Goldman Sachs, bu yıl tüketimde yüzde 2'lik bir artış beklediğini çünkü nominal ücretler artarken ve enflasyon düşerken reel ücret artışının pozitif kalacağını, bu arada sağlam iş piyasasının harcamaları teşvik edeceğini ve beklentilerin aksine fazla tasarrufların tükenmesinin bu etkiyi yaratmayacağını söylüyor. Goldman Sachs, “Gelirleri pandemi teşvikiyle en çok artan düşük gelirli hanelerin harcamaları başlangıçta trendin üzerine çıksa da bir süre önce normale döndü” diyor.

Bu, artan tüketici temerrüdü ve temerrüt oranlarına ilişkin ikinci endişeyle de bağlantılı. Banka, “Bunlar çoğunlukla son yıllardaki çok düşük seviyelerdeki normalleşmeyi, yüksek faiz oranlarını ve daha riskli kredileri yansıtıyor, zayıf hane halkı finansmanını değil” diyerek ikinci endişeye de karşı çıkıyor.

İş gücü piyasasında keskin bozulma

Üçüncü endişe olarak ise iş gücü piyasasında daha keskin bir bozulma korkusu bulunuyor. Goldman Sachs, iş ilanlarının hala yüksek olduğu ve işten çıkarma oranının hala yavaş olduğu göz önüne alındığında bunun pek olası olmadığını düşünüyor. Hatzius ve ekibi, “Son dönemdeki birkaç veri noktası daha zayıf olsa da, maaş bordrosu artış trendi ve bileşik iş büyümesi izleyicimiz gibi istatistiksel açıdan daha güvenilir sinyaller güçlü kalmaya devam ediyor” diyor.

Dördüncü endişe olarak, bazı gözlemciler, son zamanlarda sağlık, eğlence, konaklama ve hükümetin hakim olduğu iş büyümesinin dar kapsamıyla ilgili endişelerini dile getiriyor. Ancak Goldman Sachs, bunun bir sorun olarak değerlendirilmesinin çeşitli nedenleri olduğunu söylüyor. Bunlar arasında, bu üç sektörün ölçek olarak pek mütevazı olmaması, istihdamın yüzde 40'ını oluşturması ve iş gücünü çekmelerinin büyük nedeninin personel yetersizliği ve göreli ücretlerin yüksek olması olduğu belirtiliyor.

Kurumsal iflasların artması

Listenin beşinci sırasında kurumsal iflasların artması ihtimali yer alıyor. Goldman Sachs, büyük ve küçük şirketlerin genel olarak ‘sağlam mali temel'e sahip olduğunu ve mevcut iflas sayısının hâlâ salgın öncesi seviyenin oldukça altında olduğunu ileri sürüyor. Goldman Sachs, “Büyük şirket iflasları biraz daha yüksek olsa da ancak 2019'daki seviyelerine dönebildiler” diyor.

“Bazı gözlemcilerin kurumsal stresten korkmasının bir nedeni, şirketlerin daha yüksek faiz oranlarıyla yeniden finansman yapmak zorunda kalması nedeniyle ortaya çıkan borç vade duvarı” diyen Goldman Sachs ekonomi ekibi, yüksek kurumsal faiz giderlerinin sermaye harcamalarını 2024'te yüzde 0,1 ve 2025'te yüzde 0,25 oranında azaltması ve 2024'te ayda 5.000, 2025'te ise ayda 10.000 işe alım yapmasıyla etkinin ılımlı olacağını düşünüyor.

Goldman Sachs, “Etki kısmen küçük olur çünkü faiz giderindeki artışın yalnızca ılımlı olması gerekir, kısmen de faiz giderindeki artışların sermaye yatırımı ve işe alım üzerinde yalnızca mütevazı etkileri vardır” diyor.

Ticari gayrimenkul ve diğer endişeler

Uzaktan çalışma birçok ofis binasını yarı boş ve mali açıdan yaşanmaz hale getirdiğinden, ciddi endişe duyulan altıncı alanın da ticari gayrimenkuller olduğu ifade ediliyor. Bazı kredi verenlerin ticari gayrimenkul portföylerindeki kayıpları karşılamakta zorlanacağına dair ciddi endişeler bulunuyor.

Ancak Goldman Sachs, büyük bir sorunla karşı karşıya olanın ticari gayrimenkul değil, özel olarak ofisler olduğunu ve ofis kredilerin bankaların kredi portföylerinin yalnızca yüzde 2 veya yüzde 3'ünü oluşturduğunu vurguluyor.

Goldman Sachs ekonomi ekibi, “Sonuç olarak, bankalar düşük ofis değerlerinden kaynaklanan olumsuz etkileri yönetebilmelidir. Aslında Fed'in 2023 stres testi, bu testlere tabi olan bankaların, ticari gayrimenkul fiyatlarının yüzde 40 oranında düştüğü ve işsizlik oranının yüzde 10'a yükseldiği aşırı bir senaryoyu bile atlatmak için yeterli sermayeye sahip olacağını ortaya çıkardı” diyor.

Goldman Sachs ekonomi ekibi,  o kadar da sorun olmadığını düşündüğü diğer faktörlerle ilgili ise şunları not ediyor: “Bir bozulma yaşandığı açık ancak yüksek faiz oranlarının yarattığı zirve seviyedeki acı çoktan geçti; mali desteğin azalması artık gözlemcilerin korkusu olmayacak; banka kredisi sıkıntısı mevcut ancak küçük işletmeler ciddi bir krediye erişim eksikliği bildirmiş değil.”

ABD ekonomisini daha fazla kurumsal temerrüt bekliyor

 

ABD ekonomisi 2024’te 'normalleşecek'

 

2024’te ABD ekonomisini şekillendirecek 9 gelişme

 

Moody’s Analytics’in Başekonomisti Zandi: ABD ekonomisi iyi olacak

 

ABD ekonomisi beklentilerin altında büyüdü

 

Jeffrey Gundlach: ABD ekonomisi için yangın alarmı çalıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)