E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGoldman Sachs: Yapay zeka yutturmaca değil, gerçek---

Goldman Sachs: Yapay zeka yutturmaca değil, gerçek

Goldman Sachs: Yapay zeka yutturmaca değil, gerçek
07 Temmuz 2023 - 16:17 borsagundem.com

Goldman Sachs analistleri, yapay zekanın önceki teknoloji balonlarından çok farklı olduğunu iddia ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapay zeka, 2023 yılının finans dünyasına damga vurmuş gözüküyor. ABD borsalarında yaşanan yapay zeka güdümlü ralli de bunu kanıtlıyor. Ancak hala bazı uzmanlar ve kurumlar, yapay zeka teknolojisinin geleceğine dair tam olarak ikna olmuş değil. Goldman Sachs ise bu kurumların dışında yer alıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Goldman Sachs analistleri, yapay zeka teknolojisinin ve bu teknolojinin yatırım dünyasında yarattığı etkinin bir yutturmaca değil, gerçek olduğunu söylüyor: "Bu, önceki teknoloji balonlarından çok farklı hissettiriyor.”

Müşteriler yapay zekayla yakından ilgileniyor

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, ne zaman yeni bir teknoloji ortaya çıksa, yatırımcılar bunun ekonomik etkisini ve kurumsal kazançları artırma potansiyelini tartışmak için acele ediyor. Yapay zeka ile ilgili tartışma da, teknolojiye duyulan coşkunun bu yılın ilk yarısında teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite'in yaklaşık yüzde 40 oranında artmasına yardımcı olmasının ardından artık iyiden iyiye kızışıyor.

Bazı analistler, ralliye ‘Yapay zekaya hücum’ şeklinde yaklaşırken diğerleri, yüksek değerli yapay zeka bağlantılı hisse senetleri söz konusu olduğunda yatırımcıların kendilerini aşıyor olabileceği konusunda uyarıyor. Düşüş yanlısı uzmanlar, yapay zeka patlamasının en azından borsa yatırımcıları için beklendiği gibi sonuçlanmayabileceğini ve bunun dot.com dönemine benzer bir çöküş döngüsünün tekrarlanmasına yol açabileceğini söylüyor. Ancak Goldman Sachs analistleri, yapay zekanın yarattığı heyecanın ‘gerçek’ olduğu görüşünde.

Goldman Sachs’ta analisti olan Kash Rangan, yapay zekanın geçici bir heves ya da bir yutturmaca olduğunu sanmadığını söylüyor ve yapay zekanın bir çöküş döngüsünün parçası olmadığını iddia ederek ekliyor: “Teknoloji sağlayıcıları arasında teknolojik bir değişimin gerçekten yaşandığına dair oybirliğiyle alınmış bir karar varsa, bu gerçektir. Ve müşteriler ilgilenmeye başladığında, bu yutturmaca olmaktan çıkar. İşin doğrusu, müşteriler de yapay zekayla ilgileniyor.”

Yöneticilerin yüzde 73’ü yapay zeka kullanıyor

Rangan'a göre, 1.400 ABD'li iş liderinin katıldığı Upwork araştırmasının yakın tarihli bir anketi, C-suite yöneticilerin yüzde 73’ünün aktif olarak üretken yapay zeka kullandığını ortaya koyuyor.

AT&T CFO'su Pascal Desroches geçen ay Fortune'dan Sheryl Estrada'ya telekom devinin çalışan verimliliğini artırmak için yapay zekayı kullanarak şimdiden ‘yüz milyonlarca dolar tasarruf’ ettiğini söylüyor. Şirket, ‘AT&T'ye Sorun’ adlı kendi dahili üretken yapay zekasını piyasaya sürme sürecine bile girmiş durumda. Haziran ayında Bank of America tarafından yapılan bir araştırma da, tüketicilerin yüzde 59'unun OpenAI'nin yapay zeka robotu ChatGPT'yi halihazırda kullandığını ortaya koyuyor.

Dev bütçeli yatırım şirketleri

Rangan, dot.com dönemi gibi geçmişte kalan sahte teknoloji döngülerinin aksine, yapay zekada yaşanan patlamanın, startuplar tarafından değil, devasa bütçelere sahip dünyanın en büyük şirketlerinden bazıları tarafından yönetildiğinin altını çiziyor. Rangan, bu gelişmeyi, “Bu, teknolojinin fiyaskoyla sonuçlanma ihtimalini azaltıyor ve hızlı bir başlangıç yapmanın da uzun zaman almasına neden oluyor” diye savunuyor.

Rangan, “Bu teknolojinin dahili olarak uygulanması durumunda sağlayabileceği üretkenlik faydalarına hayran kalan küresel şirketlerin CIO'ları ile görüşmeler yapıyoruz. Ve tüm bunlar, piyasanın verimlilik artışlarını ödüllendirdiği bir zamanda oluyor. Yani bu bir yutturmaca döngüsü gibi hissettirmiyor” şeklinde konuşuyor.

İyi sermayeli büyük teknoloji firmalarının yapay zeka devrimine liderlik ettiği göz önüne alındığında, yapay zekanın hem iş dünyasında hem de hanelerde yaratacağı katkılara dair artan kanıtlarla birlikte, birçok uzman, bu teknoloji konusunda iyimser hissediyor. Goldman Sachs'ta şirketin Top of Mind yayınını yaratan ve düzenleyen kıdemli stratejist Allison Nathan, yayının son sayısında, bu uzmanlardan biri olan yapay zeka odaklı risk sermayesi şirketi Conviction'ın kurucusu Sarah Guo ile son makalesinde konuşuyor.

Teknoloji piyasasından çıkarılan dersler yine de unutulmamalı

Guo, yapay zekanın potansiyeline gerçekten inanıyor ve buna göre yatırım yapıyor. Ambalajlı ürünler sektörü için uygulamalar yapan Noogata; bir siber güvenlik risk yönetimi platformu olan CultureAI gibi şirketler Guo’nun yatırım yaptığı yapay zeka merkezli şirketler olarak öne çıkıyor. Ancak Guo bile bugünlerde yapay zeka etrafında çok fazla illüzyon yaratıldığını ve yatırımcıların önceki benzer döngülerde yapılan hatalardan ders alması gerektiğini kabul ediyor.

Guo, “Teknoloji piyasalarından çıkarılacak dersleri yatırımcılar unutmamalı. Tüm şirketler nihayetinde nakit akışına göre değerlenir. Yapay zekanın pazarlanmasıyla yapay zeka teknolojisinin gerçekliği farklı şeylerdir” diyor ve teknoloji sektörünün hızla değişen doğası nedeniyle bu ayrımı yapmanın yatırımcılar için zor bir iş olacağının altını çiziyor.

Bu bir balon değil

Ancak, daha önce yaklaşık on yılını UBS'de analist olarak geçirmiş olan Goldman Sachs'ın hisse senedi araştırmaları genel müdürü Eric Sheridan, yapay zeka bağlantılı hisse senetlerinin çoğunluğunun hala ‘nispeten makul katlarda' işlem gördüğünü ve bir balonun içinde olunduğuna inanmadığını söylüyor.

Sheridan, “Patlayana kadar bir balonun içinde olduğunuzu asla bilemezsiniz. Balonlar tipik olarak, doğru net gelir çarpanının ne anlama geldiğinin aksine, adreslenebilir pazar dinamikleri veya değerlemelerin itici gücü olarak katıksız coşku gibi kurumsal değerlerle ilgilidir. Dolayısıyla bu, önceki teknoloji balonlarından çok farklı hissettiriyor” şeklinde konuşuyor.

Yapay zeka, popülaritesini yitiriyor mu?

 

Jeremy Grantham: Yapay zeka mini bir balon

 

Tom Lee: 2023 rallisinin tek sebebi yapay zeka olmayacak

 

Jeremy Siegel: Yapay zeka rallisi henüz bir balon değil

 

Goldman Sachs: Yapay zeka borsada kazançları yüzde 30 artırabilir

 

Ünlü yatırımcıdan yapay zeka uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)