E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGoldman Sachs: Resesyon yok, kısıtlayıcı Fed politikası devam edecek---

Goldman Sachs: Resesyon yok, kısıtlayıcı Fed politikası devam edecek

Goldman Sachs: Resesyon yok, kısıtlayıcı Fed politikası devam edecek
20 Eylül 2023 - 11:37 borsagundem.com

Goldman Sachs, getiri eğrisinin bu kez resesyona değil, kısıtlayıcı bir Fed politikasına işaret ettiğini söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Goldman Sachs, doğruluğu kanıtlanmış olan ters getiri eğrisinin bir resesyon göstergesi olma durumunun bu kez Fed politikasında bir kısıtlamaya işaret ettiğini söylüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD ekonomisi geçen yıldan bu yana resesyon olasılığını tartışıyor. Bu ihtimal zaman zaman yerini ‘yumuşak iniş’ senaryosuna bıraksa da sıcaklığını tam olarak yitirmiş değil.

Ters getiri eğrisinde rekor süre

Markets Insider’dan Zehra Tayeb’in haberine göre, Goldman Sachs, önemli bir resesyon göstergesinin bu kez bir gerileme sinyali vermediğini öne sürüyor. Getiri eğrisinin tersine dönmesi yani kısa vadeli Hazine tahvillerinin uzun vadeli hazine tahvillerinden daha yüksek getiri sağlaması, genellikle yatırımcılar tarafından yaklaşan ekonomik zayıflığın net bir işareti olarak görülüyor.

Bunun nedeni, genellikle düşük kısa vadeli faiz oranlarıyla tahvil borçlanarak para kazanan ve bunları uzun vadeli daha yüksek faiz oranlarıyla işletmelere ödünç veren bankaların, kısa vadeli faiz oranları bu kadar yüksekken borç verme konusunda çok az motivasyona sahip olmaları.

ABD Hazine tahvillerine bakıldığında, 10 yıllık ve 3 aylık getiri eğrisinin art arda 212 işlem günü boyunca tersine döndüğü görülüyor. Bloomberg verilerine göre bu, 1962 yılından bu yana yaşanan en uzun süre.

Getiri eğrisi resesyon korkusu yüzünden tersine dönmedi

Ancak getiri eğrisinin tersine dönmesine neden olan şey resesyon korkusu değil. Aslında, Goldman Sachs'ın küresel bankacılık ve piyasalar eş başkanı Ashok Varadhan'a göre, piyasaların ekonomik gerileme ihtimalini düşük görmesi nedeniyle uzun vadeli Hazine getirileri artıyor.

'Goldman Sachs Exchanges' podcast bölümünde konuşan Varadhan, kısıtlayıcı Fed politikasının ters getiri eğrisini körüklediğini söylüyor. Varadhan, “Getiri eğrisi eskisinden daha az tersine dönmüş durumda. Yani son iki ay boyunca piyasanın resesyon olasılığını temel senaryoda azalttığını söyleyebilirim” diyor ve devam ediyor: “Ve bunun tersine döndüğünü söyleyebilirim çünkü insanlar uzun vadede politika faizinin hala kısıtlayıcı olduğunu düşünüyor. Yani kısıtlayıcı bir yerdeyiz.”

Uzun vadeli nötr faiz oranı

Varadhan, ”Yatırımcılar bunun zaman içinde faizlerde bir geri dönüş anlamına geldiğine inanıyorlar, yani bir nevi uzun vadeli nötr oran. Buna yüzde 3,5 da diyebiliriz. Dolayısıyla, tersine dönmeye neden olan da bu” şeklinde konuşuyor.

Goldman Sachs, daha geniş piyasa görünümüyle karşılaştırıldığında ABD'deki durgunluk öngörüsünü yükseliş lehine bir kenara bırakmış durumda ve son zamanlarda Fed'in enflasyonu dizginlemiş ve şimdilik de olsa ekonomik yavaşlamayı önlemiş göründüğünü tahmin ediyor.

Faiz kararlarına saatler kala

Fed faiz indirimine ne zaman gidecek? Wall Street’ten 5 farklı senaryo…

 

Piyasalarda gözler Fed faiz kararında

 

Grev ve öğrenci kredisi geri ödemeleri Fed’in kararını etkiler mi?

 

Kritik FED haftasından yatırımcılar ne bekliyor?

 

Fed faiz oranlarını artırmasa da borsalar kötü etkilenebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)