E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGoldman Sachs: Borsa artık dipten alıma uygun değil---

Goldman Sachs: Borsa artık dipten alıma uygun değil

Goldman Sachs: Borsa artık dipten alıma uygun değil
17 Ağustos 2023 - 18:21 borsagundem.com

ABD borsalarındaki ralliye dair endişeler giderek artıyor. Hızı kesilen rallide düzeltmenin daha derin olmasından korkuluyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları, 2023 yılında damgasını vuran yapay zeka güdümlü rallinin sonlarını yaşıyor. Yatırımcılar ve uzmanlar, geri çekilen yükselişin sona erdiği görüşüne giderek daha fazla yaklaşıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, rallinin seyrine dair fikirlerini sunan Goldman Sachs Genel Müdürü Scott Rubner, “Bu artık dipten alım piyasası değil” diyor. Yatırımcılar borsaların geleceği hakkında daha çok endişeleniyor.

Geri çekilme kısa vadeli mi?

MarketWatch’tan Barbara Kollmeyer’in haberine göre, yaz sonu hisse senedi satışlarına katılan yatırımcılar, Çarşamba günkü şahin Fed tutanakları setinin neredeyse tamamının daha fazla faiz oranı artışı sözü vermesinden sonra haklı çıkmış hissedebilir ve bu da bu yılki kazançlardan para kazanmak için bir neden daha sunar.

Boğaları neşelendirmeye çalışan Fundstrat'ın teknik strateji başkanı Mark Newton, müşterilere son zamanlarda hisse senedi satışlarının ‘çok düzenli’ olduğunu ve yalnızca ‘rallinin yeniden başlamasına yol açması gereken kısa vadeli bir geri çekilme’ olduğunu söylüyor. Ancak bunun, Fed'in Ağustos sonundaki Jackson Hole zirvesine kadar gerçekleşmeyebileceği konusunda da uyarıyor.

Hareketli ortalamalar ve 0DTEs

Goldman Sachs Genel Müdürü Scott Rubner ise, son birkaç hafta içinde yatırımcı hissiyatında net bir değişim olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Bu artık dipten alım piyasası değil.”

Rubner, müşterilere yazdığı notta, kendisini endişelendiren bazı piyasa olaylarının altını çiziyor. Bunların arasında, S&P 500 Endeksi’nin Salı günü 50 günlük hareketli ortalaması olan 4.475 puanın altında kapatması yer alıyor.

Ayrıca Rubner, ‘0DTEs’ (Zero Days to Expiration Options) olarak bilinen ve son derece kısa ömürlü olan S&P 500 bağlantılı opsiyon hacimlerinin de tüm zamanların en yüksek seviyesini işaret ettiğini söylüyor. Rubner, bu gelişmenin nedeni olarak ise, bu opsiyonlarda yakın zamanda meydana gelen bir artışın bazı piyasa katılımcıları arasında bir piyasa satışıyla ilgili endişelere yol açmasını gösteriyor.

Mevsimsellik ve ‘ralliyi sat'

Rubner, S&P 500 e-mini vadeli işlemlerinde ise riski hızlı bir şekilde transfer etme yeteneği olarak tanımladığı 'en iyi defter likiditesi'nin’ son iki hafta içinde yüzde 56 oranında düştüğünü söylüyor ve ekliyor: “Bu yeni bir durum. Yatırımcıların, ‘dipten al’ stratejisinden uzaklaştığını ve ‘ralliyi sat’ stratejisine yaklaştıklarını gösteriyor. Bu, ton ve duyguda da yeni bir değişikliğe karşılık geliyor."

Çin'deki gelişmeler ve gelecek haftaki Jackson Hole konferansı ve Nvidia sonuçlarıyla ilgili haberlere işaret eden Rubner, “Bu önemli çünkü herhangi bir potansiyel olumsuz manşete eklenecek düşük bir risk toleransı bulunuyor. Nvidia şu anda piyasa duyarlılığı için en önemli hisse senedi konumunda. Bu, ilk yarıda doğru giden her şeyin tek bir hisse senedindeki karşılığı. Ancak yatırımcılardaki genel ruh halinin saldırı değil savunma olduğu açık” diyor.

Yirmi yıldır akış verilerini inceleyen Goldman Sachs profesyoneli, zaten gergin olan piyasaların tatil rüzgarlarıyla karşı karşıya kalmasından da endişe ettiğini ifade ediyor. Rubner, Eylül ayının mevsimsellik kasvetinin bu tatil döneminin önüne çekileceğinden korkuyor. Rubner, 1928’den bu yana Eylül ayında S&P 500 Endeksi’nin ortalama getirisinin eksi yüzde 1,56 ve Nasdaq’ın ise yüzde 1,21 olduğunu söylüyor ve Eylül ayının ‘yılın en kötü ayı’ olduğunun altını çiziyor.

Rallide kayıp yüzde 10’u bulabilir

 

Michael Burry ralliyi açığa sattı

 

Rallide ivme tersine dönüyor

 

Morgan Stanley: Yapay zeka güdümlü ralli güzellik yarışmasına benziyor

 

Wall Street rallisinin yakıtı tükendi mi?

 

Ralli kritik eşikte

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ TEL17 Ağustos 2023 20:48

    YEMEZLER ARKADAŞ BİZLER SATALIM SİZLER HİSSELERİ ÇÖP FİYATTAN TOPLAYIN HEMİ....

  • Pilavci sefer çok sefer 17 Ağustos 2023 20:14

    Abijim 500 bin yeni yatırımcı 😈😈gelmiş huuohhuhaaasss çıkın çıkın gelin huhohuuuaaaa