E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGoldman Sachs: Banka hisselerindeki düşüş satın alınabilir---

Goldman Sachs: Banka hisselerindeki düşüş satın alınabilir

Goldman Sachs: Banka hisselerindeki düşüş satın alınabilir
13 Mart 2023 - 15:03 borsagundem.com

Piyasalar Silicon Valley Bank’in iflasıyla çalkalanıyor. ABD borsalarında gözler ilk olarak banka hisselerine çevrilmiş durumda.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları Silicon Valley Bank’in (SVB) iflasıyla tedirginliğin tavan yaptığı bir atmosfere büründü. Yatırımcılar belirgin düşüşler yaşayan banka hisselerinden kaçmaya çalışırken dev yatırım bankası Goldman Sachs, bankaların bu düşüşle ucuzladığını ve alım fırsatı yarattığını iddia ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar SVB’nin iflasının yarattığı korkuyla boğuşurken bir yandan da gelişmeleri takip ediyor. ABD’de karar alıcıların mevduat sahiplerini kurtaracağına yönelik açıklamaları yatırımcılara biraz olsun nefes aldırmış durumda.

Bankacılık sektörü

Tipranks’ten Michael Marcus’un haberine göre, geçen hafta, banka hisseleri için ‘2008 Finans Krizi’nden bu yana en kötü günle sona erdi. Ülkenin en büyük 16. bankacılık şirketi ve Kaliforniya'da teknoloji dünyasının yeni kurulan ‘start-up’larına kredi vermesiyle bilinen Silicon Valley Bank'ın iflas etmesi piyasalarda korkulara yol açtı. Bunun sistemik bir sorun olup olmadığı henüz belirsizliğini korurken, olmadığına yönelik görüşlerin giderek ağırlık kazandığı görülüyor.

Goldman Sachs Baş Kredi Stratejisti Lotfi Karoui'ye göre ise bu korkular abartı olabilir. Karoui, “Bölgesel bankaların pazardaki düşük payı göz önüne alındığında, iflasın küçük bankalardan büyük bankalara bulaşma riskinin düşük olduğunu düşünüyoruz. Benzer şekilde, büyük bankalar arasında bir sermaye veya likidite riski de uzak olasılık olarak görünüyor” diyor.

Karoui bu bağlamda şunları ekliyor: “Sektöre ilişkin aşırı olumlu yatırım tavsiyemizi yineliyoruz ve herhangi bir büyük satış hareketini risk eklemek için bir fırsat olarak değerlendireceğiz.”

Goldman analistleri, fiyatlardaki düşüşten yararlanan yatırımcılar için potansiyel kazananlar olarak gördükleri bankacılık hisselerini tavsiye ediyor. Bu hisse senedi seçimlerinden ikisini ise öne çıkarıyor.

Charles Schwab

Goldman Sachs, alım yönlü ilk tavsiyesini Charles Schwab’dan yana kullanıyor. Charles Schwab, ABD'nin halka açık en büyük yatırım hizmetleri şirketi konumunda ve 2022'nin sonunda 7,05 trilyon dolarlık müşteri varlığına sahip bulunuyor.

Schwab'daki hisseler, SVB'nin çöküşüne güçlü bir olumsuz tepki gösterdi ve son iki işlem seansında yüzde 23 oranında değer kaybetti. Goldman'ın üst düzey analisti Alexander Blostein, Schwab'ın beklentilerine odaklandığına ve firmanın AFS portföyünü zorla satmaya gerek kalmadan müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli likiditeye sahip olduğuna dikkat çekiyor.

Bank of N.T. Butterfield & Son

Bankacılık sektöründe daha az bilinen bir isim olan Bermuda merkezli Bank of N.T. Butterfield, 1,5 milyar dolarlık piyasa değeri ile küçük sermaye kategorisine giriyor. Banka, İsviçre, İngiltere ve Singapur'un yanı sıra Bermuda, Cayman Adaları, Bahamalar ve Manş Adaları'ndaki zengin müşterilere hizmet veriyor. Banka, Birleşik Krallık'ta çok çeşitli özel finansal ve servet yönetimi hizmetlerinin yanı sıra konut amaçlı emlak kredileri de sunuyor.

Butterfield da Charles Schwab gibi, temelleri sağlam olsa da geçen hafta yaşanan ani krizden etkilenmiş görünüyor. Cuma günkü kapanışta, Butterfield'ın hisselerinin Çarşamba günkü seviyelerinden yüzde 14,5'tan fazla düştüğü görülüyor.

Banka krizi risk iştahını baskılıyor

 

Piyasalarda ABD'nin bankacılık sektörüne ilişkin endişeler hakim

 

Asya borsaları ABD'deki banka krizi sonrası düşüşte

 

Biden'dan bankacılık sistemine güven mesajı

 

SVB krizinin ardından FED beklentileri tepetaklak

 

SVB'nin çöküşü yatırımcılar için ne anlama geliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ13 Mart 2023 16:49

    saten ben perşembe günü bankaları şortlamış idim.umarım %300 değer kayıp eder ise çok güzel olur.