E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGelişen piyasa portföylerine girişler azaldı---

Gelişen piyasa portföylerine girişler azaldı

Gelişen piyasa portföylerine girişler azaldı
04 Ocak 2017 - 15:55 borsagundem.com

Gelişen piyasa portföylerine girişler 2008'den bu yana en düşük seviyeye indi

Gelişen ülke varlıklarına portföy girişleri, geçen sene yaşanan küresel şoklardan dolayı yatırımcıların daha az gelişen ülke varlıkları almasıyla beraber 2008 yılından bu yana en düşük seviyeye indi.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından hazırlanan bir rapora göre, yabancı yatırımcıların gelişmekte olan ülke varlıklarına portföy girişleri 2016 yılında 28 milyar dolar oldu. Küresel finansal krizden bu yana en düşük seviyeye inen portföy girişleri geçen yıl 2010 ve 2014 arasındaki dönemin ortalamasının yüzde 90 altında kaldı.

Sadece Aralık ayına bakıldığında ise portföy çıkışları tahvil piyasası ağırlıklı olmak üzere toplam 3.4 milyar dolara ulaştı.

ABD'de Kasım ayında Donald Trump'ın başkan seçilmesinden özellikle gelişen piyasalar etkilendi.

IIF tarafından yapılan açıklamada, "Gelişen ülke piyasalarından çıkış hakkında herhangi bir neden öne çıkmıyor" diyerek, Trump'ın seçilmesinin ardından enflasyonun artacağı ve Fed'in daha şahin bir tavır takınacağı beklentileriyle ABD tahvil getirilerindeki artışın bu nedenlerin arasında olabileceği belirtildi.

Bron Brothers Harriman gelişen piyasa döviz stratejisi direktörü Win Thin, Türkiye'deki darbe girişimi ve terör konusundaki belirsizlik, Güney Afrika'daki siyasi istikrarsızlık, Kuzey Kore'den gelen nükleer tehditler ve Brezilya'daki kemer sıkma politikaları ve siyasi risklerin de endişe kaynağı olduğunu söyledi.

Thin, "Ülkeler özelinde çok fazla risk var ve bu da negatif makro temellerin üzerine geliyor. Gelişen piyasalarla ilgili bu yılın ilk yarısı için negatif olmamın nedeni bu" dedi.

Gelişen piyasa tahvil portföylerinden toplam 33.8 milyar dolarlık bir çıkış yaşanırken, hisse fonları 61.4 milyar dolarlık giriş yaşadı.

Türkiye 37 milyar dolar ile en büyük net sermaye girişini yaşarken, Hindistan 33 milyar dolar ile ikinci ve Meksika da 30 milyar Dolar ile üçüncü oldu.

IIF Endonezya, Hindistan, Kore, Tayland, Filipinler, Güney Afrika, Brezilya ve Macaristan'a yönelik portföy hareketlerini takip ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)