E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFundstrat: Fed’in yüksek faiz politikası sona erebilir---

Fundstrat: Fed’in yüksek faiz politikası sona erebilir

Fundstrat: Fed’in yüksek faiz politikası sona erebilir
16 Mart 2023 - 11:28 borsagundem.com

SVB’nin iflası sonrası Fed’in faiz artırımlarına son vereceğine dair beklentiler giderek kuvvetleniyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fed’in enflasyonu kontrol altına almak için uyguladığı agresif faiz politikası, piyasalar başta olmak üzere birçok alanda olumsuz etki yarattı. Bu alanların en önemlilerinin başında ise bankalar geliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed’in sıkılaştırıcı para politikasının ve rekor faiz artırımlarının ABD’li bankalara maliyetinin 900 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor. Analistler, bu durumu, Silicon Valley Bank’in iflasıyla ilişkilendiriyor ve Fed’in olası bir politika değişikliğine gitme ihtimalinin kuvvetli görüyor.

900 milyar dolarlık zarar

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Fundstrat, Fed'in faiz oranı hamlelerinin bankalara 900 milyar dolara mal olduğunu ve SVB'nin çöküşünden sonra faiz artırımlarının durdurulabileceğini söylüyor.

Fed'in enflasyonu kontrol altına almak için yaptığı agresif faiz oranı artışları muhtemelen bankalara yaklaşık 900 milyar dolara mal oldu. Fundstrat Araştırma Başkanı Tom Lee'ye göre Silicon Valley Bank'in çöküşü, ABD Merkez Bankası yetkililerinin para politikasını sıkılaştırmayı bırakabileceklerinin bir işareti.

Çarşamba günü paylaştığı notta Lee, Federal Deposit Insurance Corporation’ın (FDIC) ABD bankalarının, Fed'in geçen yılki agresif faiz oranı artışları nedeniyle 2022 yılının sonunda tahvil varlıklarında 620 milyar dolarlık gerçekleşmemiş zararda oturduğuna dair yakın tarihli bir tahmine işaret ediyor.

Fed yetkilileri enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını 2022 yılında yüzde 1.700 oranında artırdı. Bu hareket tahvil getirilerini yükseltti ve tahvil fiyatlarını ağırlaştırdı. Ancak bu kayıpların, Powell'ın geçen hafta Kongre'deki ifadesinde piyasaları daha yüksek faiz oranları konusunda uyarmasının ardından büyük olasılıkla genişlediğini söyleyen Lee, Fed'in sıkılaştırma çabalarının aslında ABD bankalarına tahvil portföylerinde yaklaşık 900 milyar dolara mal olduğunu tahmin ettiğini ifade etti.

Tahvil portföyünde 1,8 milyar dolarlık bir kayıp bildiren Silicon Valley Bank'ın geçen haftaki çöküşü bu acıyı daha da belirginleştirdi ve banka, düzenleyiciler tarafından kapatılıp FDIC tarafından devralınana kadar iki gün içinde hızla iflasa sürüklendi.

Finansal koşullar yeterince sıkılaştı

SVB’nin iflası, yatırımcıların 1980'ler tarzı bir bankacılık krizine ilişkin korkularını körükledi ve Pazartesi günü bölgesel banka hisselerinde kısa ama yoğun satışlara yol açtı. Lee'ye göre bu, finansal koşulların yeterince sıkılaştığının bir işareti.

Lee, “Fed'in faiz oranlarını agresif bir şekilde daha da artırması bankalara daha da büyük acı veriyor” diyen Lee, “Başka bir deyişle, Fed'in para politikası nihayet 'ısırıyor' ve böylece Fed ayağını gazdan çekebilir” şeklinde konuşuyor.

Beklenti 25 baz puan

Piyasalar, Fed yetkililerinin daha yumuşak bir politika hareketini fiyatlandırmaya başladı ve çoğunluk 50 baz puanlık faiz artışı beklentilerini 25 baz puana çevirdi. Lee, Fed'in yakın gelecekte faiz artırımlarını tamamen durdurma olasılığını gündeme getirdi. Bu da hisse senetleri için yükselişe yol açabilecek bir gelişme anlamına geliyor.

Lee, S&P 500'ün 2023'te en az yüzde 20 oranında yükselebileceğini ve 2022’deki kayıpları sileceğini öne sürmüştü. “Enflasyon sürekli olarak düşüş trendinde olmakla kalmıyor, aynı zamanda teknik göstergeler de hisse senetleri için olumlu bir işaret veriyor” diyen Lee, yılın en güçlü rallisinin Mart ve Nisan ayları arasında başlamasını beklediğini de sözlerine ekliyor.

JPMorgan: Fed'in acil kredi programı likidite krizini hafifletebilir

 

Fed’in itibarı sıfırlandı mı?

 

Piyasalar Fed'den 'mecburi güvercin' bekiliyor

 

Fed, SVB'nin denetimini inceleyecek

 

SVB krizinin ardından FED beklentileri tepetaklak

 

Piyasalar faiz indirimi olasılığını fiyatlıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • haninerede16 Mart 2023 15:36

    Ekonomi adına, finans adına bir b.. bilmemelerine rağmen sırf Recep Tayyip Erdoğan düşmanlığından dolayı her faiz indirimi kararında "Türkiye batıyor". "Türkiye ekonomisinin kurtulması için faizleri yükseltmek şart" diye yorum yazan soytarılar nerede? Hiç sesleri çıkmıyor da...

  • Onlar16 Mart 2023 16:02

    Kafalarını kuma gömmüşlerdir :) beter olsun abd bankacılık ve sömürü sistemi inşallah hepsine domino etkisi yaratır.....