E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada satış eğilimi henüz bitmedi---

Borsada satış eğilimi henüz bitmedi

Borsada satış eğilimi henüz bitmedi
19 Nisan 2024 - 11:24 borsagundem.com

Yatırımcılar tarafından fazlasıyla başvurulan bir gösterge, ABD borsalarında düşüş eğiliminin henüz sona ermediğini söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında en çok başvurulan ve en güvenilir göstergelerden biri kabul edilen Dow Teorisi piyasalara güçlü bir satış sinyali gönderiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bir asırdan fazla bir geçmişi olan Dow Teorisi, yatırımcılara bir uyarı vererek hisse senedi piyasalarında bu ayın başlarında başlayan satışların derinleşebileceğine işaret ediyor.

Yatırımcılar Dow Teorisi’ni neden önemsemeli?

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, Dow Jones Taşımacılık Ortalaması, Dow Jones Endüstriyel Ortalama’nın 28 Mart'ta ulaştığı son rekorun ardından kayda değer yeni bir yüksek seviyeye yükselmeyi başaramadı. Dow Jones & Co.'nun kurucu ortağı Charles Dow tarafından bir asırdan fazla bir süre önce geliştirilen teknik analiz araçlarından biri olan Dow Teorisi'nin ilkelerine göre bu, hisse senedi piyasalarında daha geniş anlamda için sorun yaratma potansiyeli taşıyor.

Hisse senetleri, S&P 500, Nasdaq Composite ve Dow Jones’u rekor seviyelere taşıyan beş aylık güçlü yükselişin ardından Nisan ayının başından bu yana zorlu bir dönemden geçiyor.

Dow Teorisi sadece fiyat hareketlerine dayanan teknik bir göstergeden daha fazlası olma niteliği taşıyor. Teorinin kökeni, daha ziyade, sanayi şirketleri ile ulaştırma firmalarının, piyasanın gelecekteki yönü hakkında ipuçları sağlayabilecek simbiyotik bir ilişkiye sahip olduğu fikrine dayanıyor.

Ya ekonomide ya borsada sorun var

Dow Teorisi’nin özü, sanayi veya ulaştırma endeksindeki rekor seviye veya 52 haftanın en yüksek seviyesi gibi dikkate değer bir yüksek seviyenin nispeten kısa bir sürede diğer endeks tarafından onaylanması gerektiğini söylüyor. Eğer gerçekleşmiyorsa, bu, ekonomide ya da en azından borsada sorunların oluşmaya başladığına dair bir işaret olarak kabul ediliyor.

Taşımacılık endeksi, kazanç eksikliğinin kamyon taşımacılığı şirketi J.B. Hunt Transport Services’in hisselerini yüzde 8'den fazla düşürmesinin ardından Çarşamba günü beş ayın en düşük seviyesinde kapandı. FactSet verilerine göre, bu son zayıflık dalgası, Cuma günü göstergenin 200 günlük hareketli ortalamasının altına yaşanan bir kırılmanın ardından geldi.

Adil olmak gerekirse Dow Jones Endüstri Ortalaması Endeksi  de son zamanlarda pek iyi performans göstermiyor. Endeks ortalaması 28 Mart'taki rekor kapanışından bu yana yüzde 5'ten fazla değer kaybetmiş durumda.

Ancak Dow Jones Endüstri Ortalaması Endeksi Nisan ayında zorlansa da, taşımacılık endeksi hala daha kötü durumda. Gösterge, 3 Kasım 2021'den bu yana rekor kapanış görmedi. FactSet verilerine göre, 28 Temmuz'da ulaşılan 16.695,32 puan seviyesindeki 52 haftanın en yüksek seviyesine bile henüz ulaşamadı. Endeksin bu seviyeye gelebilmek için mevcut seviyesinden yaklaşık yüzde 10'luk bir artış yaşaması gerekiyor.

Satışlar devam edecek

Piyasa stratejistleri, Dow Teorisi sinyalinin mevcut satışların henüz bitmediğini gösterdiğine inanıyor.

Evercore'un kıdemli genel müdürü Julian Emanuel, “Charles Dow, böyle bir farklılığı ekonominin şiddetli temposunda bir vites küçültmesinin habercisi olarak veya en azından, bizim inandığımız gibi, mevcut piyasa düzeltmesinin daha da devam etmesi gerektiğine dair bir işaret olarak tanımlardı” diyor.

LPL Financial'ın baş teknik stratejisti Adam Turnquist da son zamanlarda Dow Taşımacılık Endeksi’ni yakından takip ettiğini söylüyor. Turnquist'e göre, göstergenin ilk geliştirilmesinden bu yana hem sanayi hem de taşımacılık göstergelerinin karakteri önemli ölçüde değişmesine rağmen teori yararlı bir gösterge olmaya devam ediyor. Turnquist, “Tarihsel olarak, iki endeksin 52 haftanın yeni en yüksek seviyelerine çıktığını gördüğünüzde bu iyi bir sinyaldir” diyor.

Düzeltme büyük olmayabilir

Bu, yol boyunca bazı yanlış işaretlerin olmadığı anlamına gelmiyor. Temmuz ayı sonlarında, piyasa üç aylık bir satış dönemine girerken Dow Jones Taşımacılık Endeksi 52 haftanın en yüksek seviyesini teyit etmişti.

Buna rağmen Turnquist, taşımacılık endeksinde son zamanlarda görülen zayıflığın hisse senetlerinin payının artması ve düşmesi gibi içsel göstergeleri ölçen diğer göstergelerle birleştiğinde muhtemelen Nisan ayında başlayan borsa gerilemesinin devam edecek daha fazla alana sahip olduğuna işaret ettiğine inanıyor.

Ancak Turnquist, hâlâ güçlü olan ABD ekonomisi nedeniyle piyasadaki düşüşün sınırlı kalacağını düşünüyor. Turnquist, “Yüksek faiz oranları arka planda kalsa bile, bu kadar dirençli bir ekonominiz varken gerçekten büyük bir düzeltmeyi hesaba katmak zor” diye ekliyor.

Bank of America’dan borsada uzun vadeli boğa piyasası sinyali

 

Wall Street’te daha kötü günler geliyor

 

Wall Street, 'Fed'in faiz indirimlerini erteleme' riski görüyor

 

Wall Street kaderini FED değil bilançolar çizecek

 

Korku endeksi yükseliyor, hisse senetlerinde düşüş bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)