E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFundstrat: Borsa, enflasyon verisiyle birlikte yükselişe geçebilir---

Fundstrat: Borsa, enflasyon verisiyle birlikte yükselişe geçebilir

Fundstrat: Borsa, enflasyon verisiyle birlikte yükselişe geçebilir
11 Temmuz 2023 - 15:49 borsagundem.com

Fundstrat’tan Tom Lee, enflasyon verileri sonrası borsanın bu hafta yükseleceğini öngörüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD enflasyon verileri bu hafta açıklanıyor. Yatırımcılar Fed’in bir sonraki hamlesini öngörmek için enflasyon verilerine dikkat kesilmiş durumda.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcı hissiyatı ve Fed açıklamaları gelecek için beklentilerin düşük seyretmesine neden olsa da, Fundstrat’tan Tom Lee, enflasyon verilerinin borsalarda bir yükselişi de beraberinde getireceğini tahmin ediyor.

Taktiksel bir satın alma fırsatı

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, yatırımcıların 2023 piyasa rallisine olan inancı sarsılmaya başlarken, Fundstrat'tan Tom Lee yeni bir yükseliş çağrısıyla geri dönüyor.

Eski JPMorgan analisti, paylaştığı bir araştırma notunda geçen haftaki geri çekilmenin, S&P 500 Endeksi’ni yükseltebilecek olan ve Çarşamba günü açıklanması planlanan Haziran ayı tüketici fiyatları endeksi öncesinde çekici bir giriş noktası oluşturduğunu savunarak müşterilere ‘taktiksel bir satın alma fırsatı’ sunduğunu söylüyor. Lee, enflasyona verilerinin beklediği kadar yumuşak gelmesi durumunda yükselişin 100 puan veya yaklaşık yüzde 2,3’ten daha yüksek olacağını öngörüyor.

Geçtiğimiz haftalarda ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinden gelen yorumlar ve Haziran toplantılarının tutanakları, kıdemli Fed politika yapıcılarının faiz artırımlarının devam edeceğine dair beklentilerini daha da vurguladı. Fed fonları vadeli işlem piyasaları, Temmuz ayında bir oran artışını neredeyse kesin olarak görürken, Fed'in tahmini oran artış patikası için en son ‘nokta grafiği' ise 2023 yılında iki ek artış olasılığının yüksek olduğunu gösteriyor.

Yatırımcılar aceleci davranmamalı

Ancak Lee, yatırımcıların bu ‘daha uzun süre daha yüksek' söylemini benimsemek için çok aceleci davrandığını düşünüyor ve Çarşamba günü gelecek yumuşak bir enflasyon baskısının, Fed'in faiz oranlarını artırmaya devam etmesi için üzerindeki baskıyı azaltabileceğini öngörüyor.

Lee'ye göre çekirdek enflasyon, Haziran ayı için yüzde 0,2 seviyesinde gelebilir bu da Fed’in üzerinde bir baskı yaratmaya yetebilir. Bu, The Wall Street Journal tarafından gerçekleştirilen ankete katılan ekonomistlerin beklediğinden daha büyük bir düşüşe karşılık geliyor. Ekonomistler, Haziran ayı için hem çekirdek hem de manşet enflasyonun yüzde 0,3 gelmesini bekliyor.

Ekonomistler ayrıca The Wall Street Journal’a 12 aylık bir senaryoda çekirdek enflasyonun yüzde 5 olarak gelmesini beklediklerini, manşet enflasyonun ise yüzde 3,1'e düşmesinin beklendiğini söylüyor.

Lee'nin tahmini doğruysa, bu, enflasyonun Ağustos 2021'den bu yana en zayıf seviyesine gerilediği anlamına geliyor. Pazartesi sabahı CNBC'ye verdiği bir röportajda Lee, “Fed'in aylık bazda enflasyonu hedeflemeye çalıştığı seviyeye çektiğini gösterir. Bence yüzde 0,2, yıllık bazda yüzde 2,5’tir” diyor.

Fed'in yıllık enflasyon hedefi yüzde 2. Başkan Jerome Powell, Fed'in faiz oranlarını tekrar indirmeye başlamadan önce merkez bankasının enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde bu aralığa geri dönmesi gerektiğinde ısrar ediyor.

Lee, uzun vadeli tahminlerinde başarılı

2014'te Fundstrat'ı başlattığından beri Lee, koyu bir yükseliş yanlısı olarak ün kazandı. 2008 Finans Krizi sonrası rallisinin büyük bölümünde yükselişteydi ve müşterilere Kovid-19 satışları sırasında hisse senedi almalarını tavsiye etmişti. Fundstrat, 2023'e 4.750 puanlık yıl sonu S&P 500 hedefiyle girdi ve bu onu Wall Street'teki en yükseliş eğilimli analistlerden biri ve piyasanın ne kadar hızlı toparlanacağını tahmin eden birkaç analistten biri haline getirdi.

Lee ayrıca Wall Street'in kriptoya erken inananlarından biriydi ve bir keresinde Bitcoin'in 2021'in sonunda 100.000 dolara ulaşabileceğini söylemişti. FactSet verilerine göre yıl sonunda, yani 10 Kasım 2021'de Bitcoin’in fiyatı 69.000 dolara kadar yükseldi. Lee, daha yakın zamanlarda ise Bitcoin'in önümüzdeki beş yıl içinde 200.000 doları görebileceğini belirtti. FactSet verilerine göre, Bitcoin şu an 30.400 dolar civarında seyrediyor.

Lee genellikle uzun vadeli bir ufka sahip ve öngörüleri de bu paralelde oluyor. Dolayısıyla Lee’nin enflasyon verileri merkezli kısa vadeli tahminine daha dikkatli yaklaşmak gerekiyor. Lee de bunu açıklıkla ifade ediyor. CNBC'ye yaptığı açıklamada, Lee, alım fırsatı çağrısının çoğunlukla Fundstrat'ın müşterilerine güven vermek ve özellikle düşüş yanlıları artan Hazine getirilerinin ralliyi sınırlayabileceğini umarken ‘müşterilerinin piyasa hakkındaki rahatsızlıklarını kontrol altına almak’la ilgili olduğunu ifade ediyor.

Tom Lee: 2023 rallisinin tek sebebi yapay zeka olmayacak

 

Rallide düzeltme zamanı mı?

 

Boğa piyasası için kritik enflasyon haftası

 

Wall Street’te bilanço resesyonu için geri sayım

 

Hisse senedi rallisini takip etmek giderek zorlaşıyor

 

Ralli üçüncü çeyrekte de devam edecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)