E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFrank kıyameti piyasaları alt üst etti---

Frank kıyameti piyasaları alt üst etti

Frank kıyameti piyasaları alt üst etti
17 Ocak 2015 - 08:02 borsagundem.com

İsviçre'nin aldığı sürpriz karar sonrası piyasalarda frank kıyameti (Francogeddon) yaşandı.

İsviçre Merkez Bankası'nın faiz indirimi ve minimum kur uygulamasına son vermesinin ardından dün piyasalarda kıyamet havası esti. Borsalar çöktü, kur hareketlendi, bazı şirketler de iflas etti. Batı ülkeleri içinde en son İngiltere'de 1991'de yaşanan bu tarz bir kararın yarattığı şokla euro sert düştü, İsviçre borsasında kayıplar arttı. Kararın ardından İsviçre Frangı, dolar, euro ve TL karşısında yaklaşık yüzde 20 değer kazandı. Euro/frank paritesi dün gün içinde 1.025 seviyelerine geldi. Dolar ise frank karşısında 0.876 seviyesine tırmandı. Borsalardan en çok etkilenen de İsviçre oldu. Gün içinde yüzde 10'a yakın değer kaybeden İsviçre borsası günü yüzde 5.24 düşüşle kapattı. İkinci en büyük düşüş ise yüzde 1.93 ile Yunanistan'da yaşandı. Uzakdoğu borsalarında ise düşüş yüzde 1 seviyesinde kaldı. Türk Lirası karşısında 2.84 ile tarihinin en yüksek seviyesini gören frank, gün içinde 2.63 TL'den alıcı buldu. Türk Lirası karşısında 1.5 yılın en düşük seviyesini gören euro, dolar karşısında da 2003'ten bu yanaki en düşük seviyesine geriledi. Dolar, TL karşısında 2.33, euro ise 2.68'den işlem gördü. Dün ayrıca İsviçre etkisiyle altın fiyatı 10 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Kasım 2014'ten bu yana yükseliş seyri izlemeye başlayan altının onsu 1.274 dolar oldu.

İKİ ŞİRKET İFLAS ETTİ 
İsviçre Frank'ındaki yükseliş döviz kurumlarını vurdu. Büyük finansal şirketler zararlarını karşılayabilirken, küçük aracı kurumlar zor anlar yaşıyor. Yeni Zelanda ve İngiltere'den iki şirket iflas etti. İflasını duyuran ilk şirket İngiliz aracı kurumu Alpari oldu. Şirket, müşterilerinin çoğunun zarar ettiğini açıkladı. Yeni Zelandalı Excel Markets isimli şirket de iflas ettiğini açıklayanlar arasında. ABD'nin en büyük perakende döviz aracı kuruluşu FXCM Inc. ise müşteri borçlarının sermaye kurallarına uygunluğunu tehdit ettiğini belirtti. İsviçre Merkez Bankası Başkanı Thomas Jordan ise kararını savunarak, "Bu kaçınılmazdı, önlemi daha fazla erteleyemezdik" dedi. 

PARA AKIŞI DEVAM EDECEK 
İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan, İsviçre'nin aldığı kararın kur savaşının bir parçası olarak adlandırılamayacağını belirtti ve İsviçre'ye para akışının da etkilenmeyeceğini söyledi. Manukyan, "Avrupa ve ABD Merkez bankalarının alacağı kararlara karşı bir hamle olarak görmek gerekiyor. Zoraki bir hamleydi bu. Bundan sonra Avrupa'dan İsviçre'ye para akışında azalma da olmayacak. Faiz eksi de olsa Euro Bölgesi'ndeki belirsizlikler nedeniyle İsviçre tahvilleri alınmaya devam ediliyor" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tımur18 Ocak 2015 01:12

    borsayı ozellikle foreks kurumlarını zor günler bekliyor.

  • borsalar batacak bu yıl.17 Ocak 2015 18:48

    kriz belirtileri artmakta bu yıl şubat başından temmuza dek şirket ve devlet batışları tehlikesi var yunanistan ilk sırada sanki.

  • Altın yılı17 Ocak 2015 10:04

    Eruro happı yutacak. Euro out Altın ve dolar in. Atın hem dolar bazında yukseliyor. doların lira krşısındada yukselişi göz önüne alındığında Altın çok öne çıkıyor