E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFitch'e rağmen Türkiye'ye büyük yatırımlar geliyor---

Fitch'e rağmen Türkiye'ye büyük yatırımlar geliyor

Fitch'e rağmen Türkiye'ye büyük yatırımlar geliyor
29 Ocak 2017 - 09:32 borsagundem.com

Derecelendirme kuruluşları Türkiye'ye saldırmak için sıkça başvurduğu not indirimi kozuna yeniden sarıldı

Türkiye hem siyasi hem de ekonomik açıdan ablukaya alınmak isteniyor. Bunun için karanlık eller sürekli iş başında. FETÖ'yü maşa olarak kullanıp 15 Temmuz'da ülkeyi ele geçirmek isteyenler, bunu başaramayınca ikinci dalga olarak başlattıkları ekonomik savaşı sürdürüyor. Döviz kurlarını tırmandıran çevreler, Türk halkının 'TL'ye sahip çık' kampanyasıyla karşı karşıya kaldı. Her başarısızlık karşısında karanlık ellerin yeni hamleler geliştirmesi dikkat çekiyor.

BUNLAR SON KOZLARI

Başarısız hamle girişimleriyle iyice çileden çıkan karanlık ellerin son silahı kredi derecelendirme kuruluşları oldu. Sözde uluslararası olduğunu iddia ettikleri bu kurumlara ekonomik verilerden tamamen uzak kararlar aldırtılmaya başlandı. Önce Moody's Türkiye'nin kredi notunu bir kademe düşürerek yatırım yapılabilir seviyenin altına indirdi. Sonra Standard & Poor's Türkiye'nin kredi notu görünümünü negatif olarak değiştirdi. En son not değişikliğine giden kurum ise Fitch oldu. Fitch, Türkiye'nin BBB- olan notunu, BB+ seviyesine düşürdü. Görünümü ise durağan olarak belirledi.

GEREKÇE EKONOMİK DEĞİL

Böylece Türkiye son yatırım yapılabilir seviye notunu yitirmiş oldu. Tüm bunlarla hedeflenen ise Türkiye'ye para akışını zayıflatmaktı. Ama bunu da başaramıyorlar.Not düşüşünü mevcut ekonomik verilerle gerekçe gösteremeyen, gösterirse Türkiye'nin güçlü ekonomik verileri karşısında iyice itibarsızlaşacağını bilen bu kuruluşlar, düşüş gerekçelerine artık siyasi nedenler eklemeye başladı. Fitch açıklamasında bu düşüşün birden çok nedenden kaynaklandığını belirtti. Bunların arasında en önemli etken siyaset ve güvenlik alanlarında yaşanan gelişmeler. Karanlık eller başkanlık sistemi tartışmaları ve referanduma da dikkat çekerek, değişikliğin kabul edilmesi durumunda denge ve denetleme mekanizmalarının zayıflatıldığı bir sistem yaratılacağını empoze etmeye çalıştı.

FİTCH YİNE FİTCHLİĞİNİ YAPMIŞ

İş dünyası Fitch'in bu kararına tepki göstermekte gecikmedi. Fitch'in yine Fitchliğini yaptığına dikkat çeken işadamları, “Madem biz ülke olarak ekonomik ve siyasi açıdan dibe vurduk bu durumda neden yabancılar bizim şirketlerimizle ilgileniyor" dedi. Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Genel Başkanı Mustafa Koca'da S&P ve Fitch'in kararlarını yanlı bulduğunu belirterek Türkiye'nin yükselen yıldız olmaya devam edeceğini söyledi. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi de benzer açıklama yaparak, Ocak ayı ihracat rakamlarında büyük artış olacağını bunun da doğru yolda olduğumuzu gösterdiğini söyledi.

İki yüzlüler

Türkiye'ye ardı ardına saldıran sözde uluslararası kuruluşlar Yunanistan'ı ise görmezlikten gelerek, Türkiye üzerinden oynamak istediklerioyunu bir kez daha gözler önüne seriyorlar. Asıl işleri ekonomik bozulmalara dikkat çekmek olan bu kuruluşlar, Yunanistan'ın kreditörleri ile anlaşmazlıklar çözülmezse 4. kurtarma paketi ve hatta iflas gibi senaryoların gerçekleşebileceğini görmezden geliyor. Ülke notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına çekmeyerek Uluslararası fonları riske atmayı göze alıp bir yandan kendileri para girişi yapıyor bir yandan da yabancı yatırımcıların ve büyük fonların ülkeye girişini sağlamaya çalışıyor.

Yatırımcı itibar etmiyor

Derecelendirme kuruluşlarının saldırılarına rağmen Türkiye, milyar dolarlık yatırımlar çekiyor. Bunun en yakın örneği 1915 Çanakkale yatırımı. 2 gün önce ihale edilen köprü yatırımına 4 ülkeden 10 yabancı grup şartname alarak Türkiye'ye yatırım iştahını ortaya koydu. Şartname alan 10 yabancı grubun 8'i teklif verdi. Bunların 4'ü Japon, 2'si Güney Kore'li biri Çin biri de İtalyan yatırımcılar olarak kayıtlara geçti. Katarlı beIN Media Group, 1.3 milyar dolara Digiturk'ü satın aldı. Yayın haklarıyla birlikte yatırım değeri 4,3 milyar dolara ulaştı. Banvit'in yüzde 79.48'i 915 milyon liraya Brezilya merkezli gıda üreticisi BRF GmbH'ya satıldı. Gulf Navigation Holding ve Polimar Denizcilik Türkiye, ortaklık anlaşması imzaladı.

Hazine'ye rekor talep

Hazine'nin düzenlediği ihalelere gelen teklifler de göz kamaştırıyor. Yabancı yatırımcılar Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılına güvendiğini her seferinde yatırım kararıyla gösteriyor. Hazine tarafından en son düzenlenen 9 yıllık TÜFE'ye endeksli tahvil ihalesinde de yabancılar yüksek tekliflerle Türkiye'ye yatırım yapmak istediğini beyan etti. Piyasa yapıcı bankalardan rekabetçi olmayan tekliflerde (ROT) 18 milyar 251 milyon liralık talep geldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (22)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Düsünceli30 Ocak 2017 02:00

    Vay beee hemde fitche ragmen oluk oluk akacak. Güldürmeyin ölecegiz..

  • Tolga Daniş30 Ocak 2017 00:16

    döviz rezervleri tavan yaptı

  • kemal30 Ocak 2017 00:09

    Bu hükümete ragmen yikilmayacagiz. Gün gelir halk oturttugu gibi kaldirir. Atatürkün askerleriyiz

  • Hülagü29 Ocak 2017 23:45

    Yabancı Yatırım geliyor ise Dolar niçin yükseliyor.

  • 2017 3mr329 Ocak 2017 22:14

    2017 türkiyenin yılı olacak.her zaman olduğu gibi farklı düşünen risk alan kazanacak benim gibi.

  • tesbih adamı29 Ocak 2017 21:03

    egonomi çohh eyi, ellemen

  • davutoglu29 Ocak 2017 21:03

    ben yaptım oldu

  • rubai29 Ocak 2017 21:02

    söyleyin de yabancı sermayeye yavaş aksın, esinti yapıyor : )

  • ahmet engin29 Ocak 2017 19:30

    his durmadan bilinen gorunen ve hissedilen aksakliklari temcid pilavi gibi seslendirenlere soruyorum ? varsa bir alternatifiniz ortaya koyun ? siyasi askeri psikolojik vs hic farketmez... ama yok degil mi ? cunku bu yollari denediniz ve her seferinde boyunuzun olcusunu aldiniz... hadi baska limana...

  • Hardu Kek29 Ocak 2017 19:13

    Düşman aramadan önce, biraz düşünsek olmazmı? O kadar yüksek borç yani döviz ihtiyacı varken, dünya çapında ancak Çin, Japonya, Kore den birleşik şirketlerin 15 yirmi senede döviz borcu ödeyeceği yatırımları ve savaş ortamının devam edeceğini sağır sultanın bile duyacağı şekilde devamlı ilan etmek, yabancılar için bu kadar borcu olan ve dahada para harcayacağını bilen bir devlet'e hay hay sizin kara kaş kara gözünüz için faizleri düşüreceğiz demelerini ve öyle davranmalarını mı bekliyoruz?

  • kenan29 Ocak 2017 19:08

    yalannnnnnnn

  • Kaçan Grup29 Ocak 2017 19:06

    Bizim devletimiz Fitch ve Moody's'in müşterisi, bu düşük notları almak için adamlara üste para ödüyoruz.

  • Adil özkan29 Ocak 2017 18:31

    Bu yszyı yazan ,kendi yazdıklarına inanmıyordur. Propaganda

  • boşuna mı bes29 Ocak 2017 18:04

    milleti zorla bes lendirecekler hazine kağıtlarını düşük fiyatlardan millete satacaklar enflasyonun altında yıllarca getiri milletin parası kuş olacak

  • Hüseyin29 Ocak 2017 16:36

    Ülkemizi yıkamayacaklar,ezanlarımızı dindiremeyecekler Allahın izni ile.

  • Yazar Yorum29 Ocak 2017 16:25

    Burada ki solcu yorumcular kudursa da 2017 ekonomik büyüme yılı olacak. Olduğunda ve gerçekleştiğinde ise yine o yüzsüz suratları ile buraya gelip başka konularda kinlerini kusmaya devam edecekler. Rahat olun bunlar 14 yıldır bu hasetle hayatta kalıyorlar.

  • murat murat29 Ocak 2017 14:54

    memlekette darbe girişimi olsun, ohal varken anayasa refarandumuna gidelim, her yer kan gölü ve neymiş dış mihraklar dış mihraklar

  • fatih,islambul29 Ocak 2017 14:48

    KİM,NE,YAPARSA,YAPSIN,TÜRKİYEMİZ,HERŞEYE,RAHMEN,İYİ,YAKINDA,,DAHADA,İYİ,OLACAK,,,,ÜLKEMİZE,,,YATIRIM.CILAR.GELİYOR.GELECEK.

  • para yola çıkmış29 Ocak 2017 13:33

    geçen haftamıydı neydi araplar körfezden önümüzdeki haftalarda yüzlerce milyar dolar gelecekti

  • KILIÇ29 Ocak 2017 10:04

    KÖTÜ BİR EKENOMİK YÖNETİM YÜZÜNDEN YATIRIMCI KAÇMA TELAŞINA DÜŞÜYOR BU SEBEPLE İŞ YERLERİ KAPANMA PATLAMASI YAŞAYABİLİR İNSAN KAFASINI KALDIRIP KURUN GELDİGİ YARE BAKAR ÜLKE ADETA SERUMLA AYAKTA GİBİ.

  • Can29 Ocak 2017 09:56

    Hayalperest arkadasim açıklamalarını dövize bakarak yap

  • reis29 Ocak 2017 09:46

    kimi kandıracaksınız ancak kendiniz inanma seanslarına girebilirsiniz.