E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED’in yüzde 2 hedefi ne kadar gerçekçi?---

FED’in yüzde 2 hedefi ne kadar gerçekçi?

FED’in yüzde 2 hedefi ne kadar gerçekçi?
19 Ekim 2023 - 14:07 borsagundem.com

Bir yılı aşkın süredir FED yetkililerinin sürekli olarak vurguladığı %2 enflasyon hedefi küresel ekonomiyi yormaya başladı. Bazı uzmanlar FED’i enflasyon hedefini daha gerçekçi seviyelere yükseltmeye çağırıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) bir yılı aşkın süredir devam ettirdiği sıkı para politikasında %2’lik enflasyon hedefine ulaşmaya odaklandı. Ancak FED’in kendi tahminleri dahi FED yöneticilerinin görevlerini 2026’ya kadar tamamlayamayacağını gösteriyor. Yıllarca sürecek bir yolculuğa bu adanmışlık, faizlerin daha uzun süre yüksek kalacağı veya %2 gibi zor bir enflasyon oranına ulaşmak için daha da sert faiz artışlarının ve muhtemelen bir resesyonun gerekli olacağı fikrini pekiştirdi.

Ancak YahooFinance’in haberine göre, %2 hedefi her ne kadar FED’in misyonu ve taahhütleri içerisinde yerleşik olsa da bu hedefe ulaşmanın yüksek maliyetleri zamanın ruhuna uygun ve daha gerçekçi olabilecek bir enflasyon hedefi belirlenmesi yönündeki çağrıları destekliyor. Piyasa çevreleri FED’in enflasyon hedefini yükseltmesi gerektiği yönünde çağrıda bulunuyor.

FED yetkilileri ise bu tür çağrılara direniyor. Bir FED yetkilisi enflasyon hedefini yükseltmenin sonuçlarının felaket olabileceğini dahi söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre on yıldan biraz uzun bir süre önce resmileştirilen %2 enflasyon hedefi, FED’in fiyat istikrarını sağlama hedefiyle iç içe geçmiş durumda. Söz konusu oran hem tüketiciler ve işletmeler teşvik etmek için yeterince düşük hem de deflasyonu tetiklemeyecek kadar yüksek olarak görülüyor.

Ancak uzmanlar bu seviyenin bir ekonomik kaide olmaktan çok bir gelenek olduğunu vurguluyor.

Ameriprise Financial’ın Özel Servet Danışmanı Jason Betz, “FED tüketicilerin hayatlarını idame ettirmelerini ve faturalarını ödemelerini zorlaştıran enflasyonun çok yüksek olmadığından emin olmak istiyor. Ancak aynı FED fiyatların düştüğü bir deflasyonun da olmasını istemiyor. Zira deflasyon ekonomiyi yavaşlatabilir. %2 hedefi FED için en etkili seviye” ifadelerine yer verdi.

Servet yönetimi firması Graham Capital’ın Genel Müdürü Stash Graham’a göre FED’in enflasyon hedefine yönelik birincil eleştiri %2’nin yakın vadede gerçekçi olamayabilecek kadar uzun vadeli bir hedef olması. Faiz artışları ekonominin birçok alanında talebi soğuturken, merkez bankasının kontrolü dışında arz kaynaklı şoklar yankılanıyor. Gazze'de daha geniş çaplı bir çatışmayı tetikleyebilecek nitelikteki artan şiddet olaylarından devam eden işçi grevlerine kadar, FED’in hedefine ulaşmasını engelleyebilecek birçok sorun var.

FED’in enflasyon hedefini değiştirmesini savunan piyasa gözlemcileri %2’den daha yüksek bir hedefin Amerikan merkez bankasına daha fazla esneklik kazandıracağını savunuyor. Daha fazla nefes alabilecek alan yakalayacak olan FED, faiz artırmaya devam etmek veya daha uzun süre yüksek seviyede tutmak zorunda kalmayabilir. Dolayısıyla istihdam kayıpları, hane halklarının kredi maliyetlerinin yükselmesi ve ekonomik büyümenin yavaşlaması gibi faiz artışlarıyla birlikte gelen maliyetlerin şiddeti hafifletilebilir.

Obama yönetiminde üst düzey bir ekonomist olarak görev yapan Harvard Ekonomi Profesörü Jason Furman, yakın tarihli bir köşe yazısında, FED’in 2025 civarında genel stratejisini güncellediğinde daha yüksek bir hedef enflasyon aralığına geçmesi gerektiğini savundu.

Ancak FED yetkilileri uzunca bir süre enflasyon hedefinde diretti. Geçen yıl aynı soru FED Başkanı Jerome Powell’a yöneltildiğinde, “Bunu düşünmüyoruz. Hiçbir koşulda bu seçeneği dikkate almayacağız” ifadelerine yer verdi.

Mart ayında ABD Senatosu Bankacılık Komitesi’nde verdiği ifadede de Powell %2 hedefinin arkasında durmayı sürdürdü. Powell, “%2'lik bir enflasyon hedefine bağlı kalmamızın ve bunu değiştirmeyi düşünmememizin gerçekten önemli olduğunu düşünüyoruz. Modern anlayış, insanların enflasyonla ilgili beklentilerinin enflasyon üzerinde aslında reel bir etki yarattığını gösterir. Enflasyonun %5 artmasını beklerseniz, o zaman artacaktır” ifadelerine yer verdi.

Powell'ın açıklamaları, enflasyon hedefini değiştirmenin bir güven sorununa yol açacağına işaret ediyor. Bir değişiklik, reel enflasyon oranını etkileyen gelecekteki fiyat artışlarına ilişkin beklentileri rahatsız etme riski taşır.

Hackmann Wealth Partners Başkanı Russell Hackmann ise, "Bizi enflasyonun geçici olduğuna ikna etmeye çalışarak zaten kendi güvenilirliklerine zarar verdiler" diyor. Hackmann enflasyon hedefini birdenbire değiştirmenin "kendi ödevine not veren çocuğa" benzeyeceğini söyledi.

Ancak Powell'ın bile kabul ettiği üzere, FED’in enflasyon hedefini belirlerken büyük resmi gözden geçirmesi hala bir olasılık. Powell %2 hedefi için, "Bir noktada daha uzun vadeli bir proje olabilir" açıklamasında bulunmuştu.

Diğer eleştirilerse merkez bankalarının talep tarafında para politikasını belirlemedeki güçlü rolünün etkisizleştiğini savunuyor. University College London İktisat Profesörü Joshua Ryan-Collins önceki on yılların paradigmasının düşük enflasyon ve istikrarlı büyüme ortamında çalıştığını söyledi. Ancak Kovid ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonucu ortaya çıkan aksaklıklar, bu modelin sürdürülebilir olmadığını gösterdi.

Ryan-Collins, “Merkez bankaları günümüz enflasyonuyla gerçekten başa çıkmak istiyorlarsa, enflasyonun itici güçleri konusundaki yaklaşımlarını yeniden düşünmeleri ve kısa vadeli talep tarafı hakkında daha az endişelenmeleri gerekiyor. Daha büyük sorun, gelmeye devam edecek ve daha da kötüleşecek olan arz yönlü enflasyonist şoklardır” açıklamasında bulundu.

 

Fed Başkanı Powell, piyasaları ikna etmeye çalışacak

 

Piyasalarda gözler Powell'a çevrildi

 

Barclays: Fed Kasım’da faiz artırımına gidebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)