E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED’in faiz artışı sonrası para nereye yatırılmalı?---

FED’in faiz artışı sonrası para nereye yatırılmalı?

FED’in faiz artışı sonrası para nereye yatırılmalı?
28 Temmuz 2023 - 13:27 borsagundem.com

Politika faizlerini 25 baz puan yükselten FED, sabit getirili tasarrufların önünü de açmış oldu. WSJ haberine göre uzmanlar acil paraya ihtiyacı olmayanlar için mevduat sertifikalarının hâlâ fırsatlar barındırdığını belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyonla mücadele edebilmek için son 18 ayda politika faizlerini artırmasıyla birikimler için geleneksel yöntemler de yeniden yükselişe geçti.

Tasarruf sahipleri birikimlerini enflasyon tahvilleri, yüksek getirili vadeli mevduatlar ve mevduat sertifikalarına yatırarak paralarına karşılık yüksek getiriler elde etmeye çalışıyor. Wall Street Journal’ın haberine göre uzmanlar paralarını henüz güvenli limanlara taşımayanlar için de hâlâ fırsatların sona ermediğini belirtiyor.

FED çarşamba günü politika faizlerinin çeyrek puan yükseltildiğini açıkladı. Daha yüksek faiz oranları bir otomobil veya bir ev için kredi almanın maliyetini çok daha fazla artırıyor. Bununla birlikte FED’in faiz artışları aynı zamanda tasarruf getirilerini çok daha cazip hale getiriyor. Mali danışmanlar önümüzdeki aylarda ve yıllarda faizlerin düşmesi halinde daha yüksek oranlarda mevduat sertifikalarına paralarını kilitleyenlerin iyi bir getiri fırsatı yakalayacağını belirtiyor.

WSJ haberine göre, yatırım ve servet yönetimi firması Alexandria Capital’ın Araştırma Direktörü Lou Liberatore, “Eğer üniversiteden yeni mezun olan bir Z kuşağı veya yeni emekli olmuş biriyseniz mevduat sertifikaları sizin için bir anda daha cazip hale gelmiş olabilir” dedi.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre mevduat sertifikaları mevduatlardan daha yüksek faiz getirisi sağlar. Ancak tasarruf sahipleri daha önceden belirlenmiş bir süre içerisinde paralarını bu varlıklarda kilitlemek durumundadır. Bu süre genellikle 6 ay veya bir yıldır. Paranın erkenden çekilmesi karşılığında belli bir miktar ödeme yapılması gerekir. Cezası olmayan mevduat sertifikalarınınsa genellikle getirisi azdır. Tıpkı bankalarda olduğu gibi mevduat sertifikaları da belli bir sınıra kadar bağlı oldukları devletin kurumlarınca sigorta kapsamındadır. Örneğin, ABD’de mevduat sertifikaları 250 bin dolara kadar Amerikan Federal Mevduat Sigortası Kurumu tarafından sigortalıdır.

Bankrate verilerine göre 25 Temmuz itibariyle mevduat sertifikaları bir yıllık vade için %5,3 ve beş yıllık vade için %4,5 getiri sağlıyor. Bankrate Kıdemli İktisat Analisti Mark Hamrick, “Şu andaki en iyi bahsimiz oranların bir süre daha yüksek kalacağı yönündedir” diyor.

SoFi Yatırım Stratejileri Başkanı Liz Young beş yıllık getirilerinin daha sonraki yıllarda gelebilecek faiz indirimleri göz önünde bulundurulduğunda daha iyi bir seçenek olarak göründüğünü söyledi.

Mevduat sertifikalarıyla nasıl getiri aranır?

Mali danışmanlar oranların zirve yapıp yapmadığını bilmek için çok erken olduğunu ancak mevduat sertifikalarının tasarruf sahiplerine kısa ve uzun vadeli getiriler için çeşitli stratejiler sunduğunu söylüyor.

Mevduat sertifikaları bankalar ve kredi kuruluşları tarafından aylara ve yıllara göre değişen oranlarla ve sürelerde sunulur. Tasarruf sahipleri kendilerine sunulan oranları karşılaştırabilme ve en uygun oranı tercih edebilme özgürlüğüne sahiptir. LendingTree Kıdemli Sektör Analisti Ken Tumin genel bir kural olarak erken para çekme cezalarının kısa vadeli bir mevduat sertifikası için üç aydan, bir yıldan uzun vadeli mevduat sertifikalarınınsa altı aydan fazla olmaması gerektiğini belirtiyor.

Oranların bir sonraki dönemde ne olacağı bilinmediğinden mali danışmanlar genellikle tasarruf sahiplerine merdiven stratejisiyle yatırım yapmayı öneriyor. Bu strateji birikimlerin tek seferde değil aylara bölünerek yapılmasını içeriyor. Bu sayede yatırımcı daha sık aralıklarla olgunlaşan tahvillere erişebiliyor ve diğer yatırımlara harcayabilmesi mümkün olabiliyor.

Tasarruf sahipleri yatırımları iki ana bölüme ayıran halter stratejisini de düşünebilir. Bu strateji yatırımların bir yarısının mevduat sertifikaları gibi uzun vadeli tasarruflara diğer yarısınınsa daha kısa vadeli yatırımlara bölünmesini ifade ediyor.

Yüksek getiri avantajlarına rağmen mevduat sertifikaları kısa sürede paraya ihtiyacı olabilecek bireyler için uygun bir strateji değil. Paranın çekilme ihtiyacı halinde ortaya çıkacak ödeme yatırımcılar için ciddi dezavantaj oluşturabilir.

Temkinli yatırımcılar da piyasalara dönme yolunda

 

Dow Jones’un rekor rallisi yatırımcılara ne anlatıyor?

 

Yumuşak iniş anlatısı ne kadar gerçekçi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)