E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFed, resesyondan kaçınmak için bekle gör politikası izliyor---

Fed, resesyondan kaçınmak için bekle gör politikası izliyor

Fed, resesyondan kaçınmak için bekle gör politikası izliyor
14 Ağustos 2023 - 13:25 borsagundem.com

Uzmanlar, Fed’in olası bir resesyondan kaçınmak için taktiksel olarak ‘bekle gör’ politikası izlediğini söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de geçen seneden bu yana süren resesyon endişeleri, gerek ekonominin dirençli yapısı gerekse Fed’in faiz artırımlarının enflasyonu dizginlemesiyle rafa kalkmış gözüküyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yine de bazı uzmanlar, bu yıl olmasa da 2024 yılı için resesyon öngörülerini dillendirmeye devam ediyor. Ancak ağırlıklı görüş, ABD ekonomisinin bir yumuşak iniş yapamasa bile şiddetli bir resesyona da girmeyeceği yönünde. Bunda, Fed’in ‘bekle gör’ politikasının etkisi olduğu kabul ediliyor.

Yumuşak iniş tahminleri kesinlikten uzak

Bloomberg’den Steve Matthews’un haberine göre, artan sayıda ekonomist hatta Fed'in kendi personeli bile, ABD'nin bir durgunluktan kurtulacağını tahmin ediyor ancak bu öngörüler tahminden öteye gidemediğinden, olası bir resesyonun yaşanıp yaşanmayacağını anlamak için 2024 yılının beklenmesi gerekiyor gibi gözüküyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, görevi zor olsa da, ABD Merkez Bankası'nın ABD ekonomisinin büyüdüğü ve enflasyon oranlarının yüzde 2 hedefine düştüğü bir yolda ilerlemesini beklediğini söylüyor.

Bir yandan fiyat baskılarına karşı yeterince agresif hareket etmemenin daha sonra daha sert hareketler gerektiren enflasyonun yeniden yükselmesine neden olabileceği düşünülüyor. Öte yandan da, halihazırda kırk yılın en agresif sıkılaştırmasının gecikmeli etkilerinin ekonomiyi durgunluğa sürükleme riski bulunuyor.

Barclays’den kıdemli ekonomist Jonathan Millar, “Maalesef, enflasyonun düşmüş olması Fed'e şimdilik biraz zaman kazandırmış olsa da, bununla ilgili resmin en az iki çeyrek boyunca netleşeceğini düşünmüyorum. Fed, yumuşak inişe giden yolun kesin olmaktan çok uzak olduğunun farkına varma konusunda piyasaların oldukça ilerisinde görünüyor” diyor.

Gelecek bahar

ABD Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu'nun ABD'deki gerilemelerin resmi hakemi olan iş döngüsü komitesi, resesyonu, ekonomi genelinde yayılmış ekonomik faaliyette birkaç aydan fazla süren önemli bir düşüş olarak tanımlıyor. Grubun, başlangıçta karışık raporları ve veri revizyonlarını işledikten sonra, böyle bir durumu ilan etmesi 21 ay kadar uzun sürebiliyor.

'Yumuşak iniş'in resmi bir tanımı olmasa da, çoğu iktisatçı bunu enflasyonun durgunluk olmadan ya da iş gücü piyasasına ciddi zarar vermeden ılımlı hale gelmesi olarak görüyor.

Yol kolay değil: Eski Fed Başkan Yardımcısı Alan Blinder tarafından 1965'ten 2022'ye kadar 11 para politikası sıkılaştırması üzerine yapılan bir araştırma, bunlardan dördünde istikrarlı veya daha düşük enflasyonla başarılı sonuca yaklaşıldığını, geri kalanında ise sert inişlerin ve/veya iki yıl sonra enflasyonda yeniden hızlanmanın yaşandığını bulguluyor.

2018'den 2022'ye kadar başkan yardımcısı olarak görev yapan ve şu anda Pacific Investment Management'ta küresel ekonomi danışmanı olan Richard Clarida, “Her iki tarafta da riskler var. Tahminlerime göre en iyi verileri gelecek baharda görebileceğiz” şeklinde konuşuyor.

Fed uzun soluklu verilere odaklı

Fed yetkilileri ise daha da uzun bir süreyi izliyor. ABD Merkez Bankası’nın politika belirleme grubu olan Federal Açık Piyasa Komitesi, enflasyonun muhtemelen 2025'ten sonra yüzde 2'lik hedefine ulaşacağını tahmin ediyor. Ancak istikrarlı fiyatlara sahip ılımlı bir ekonominin ana hatlarının, önümüzdeki yılın sonlarına doğru gelecek verilerle oldukça netleşeceği bekleniyor.

Böyle bir sonucu tasarlamak zaman aldığından, komite, faiz oranlarının daha uzun süre daha yüksek kalacağını tahmin ediyor. Komite, gelecek yılın sonunda, uzun vadeli trendin iki puan üzerinde ve piyasaların beklediğinden yaklaşık yarım puan daha yüksek olan yüzde 4,6'lık bir oran bekliyor. Fed, geçen ay faiz oranlarını yüzde 5,25 ile yüzde 5,5 arasında, son yirmi yılın en yüksek seviyesine yükseltti ve bu yıl tekrar artırabileceklerinin sinyalini verdi.

Yumuşak iniş için geriye bakmak gerekiyor

Son ekonomik veriler ekonomistlerin tahminlerini aşmış gözüküyor. Yüzde 3,5'lik işsizlik oranı on yılların en düşükleri arasında yer alırken, temel enflasyonun temel ölçütlerinden biri, Temmuz'da iki yıldan fazla bir sürenin arka arkaya en küçük artışını gösteriyor. Bu, ‘yumuşak bir iniş'i desteklese de, daha yüksek fiyatların bir başka ayağına yol açan daha fazla ısınmayı dışlama noktasında bir kesinlik sunmuyor.

Petrol fiyatları yükselirken ve yüksek ev fiyatlarının kiralara yansıma riski varken, potansiyel bir ‘enflasyon patlaması' öngören Renaissance Macro Research'ün ekonomi başkanı Neil Dutta, “Geriye bakmadan yumuşak bir iniş olup olmadığını bilebileceğinizi sanmıyorum” diyor.

Dutta’nın endişesi, Fed'in enflasyonu kontrol altına alma çabalarından erken vazgeçtiği ve fiyat artışlarının daha sonra yeniden çift haneli seviyelere çıktığı 1970'lerdeki hatayı tekrarlamaktan kaçınmaya istekli olan politika yapıcılar tarafından yankılanıyor. Powell, Temmuz ayında “Elbette herkes için en kötü sonuç, enflasyonla şimdi başa çıkmamak, onu bitirmemek olur” şeklinde konuşuyor.

Ekonomik veriler genellikle dönüm noktalarında karışık göründüğünden ve daha sonra revize edildiğinden ve uzun bir genişleme sırasında çeyrekte bir negatif büyüme olması çok alışılmadık bir durum olmadığından, Fed'in gerçek zamanlı olarak başarılı olup olmadığını belirlemek şimdilik imkansız gözüküyor.

Sabır, en önemli gösterge

Ne de olsa ABD ekonomisi, 2022'nin ilk yarısında art arda iki çeyrek daraldı. Bunun, diğer ekonomilerde tipik olarak bir durgunluk oluşturması bekleniyor. Tarihi veriler de benzer bir kılavuzluk sağlıyor. Daha sonra 2007-2009 durgunluğu olarak tanımlanan dönemin ilk altı ayında, FOMC katılımcıları 2008'de ılımlı bir büyüme öngörüyorlardı. Dönemin Başkanı Ben Bernanke başlangıçta yüksek faizli ipoteklerin ekonomi üzerindeki daha geniş etkisine ilişkin endişeleri reddetmişti.

MacroPolicy Perspectives LLC başkanı ve eski bir Fed ekonomisti olan Julia Coronado da, “Çoğu döngüde, bir dönüm noktasında olunsa bile, gerçekten emin olamıyoruz. Biraz sabırlı olalım. Yumuşak iniş için tek umut, bu sabra Fed’in de bağlı kalmasından geçiyor” diyerek Fed'in aşırı faiz artırımlarından endişesini dile getiriyor.

FED faiz rotasını değiştirecek mi?

 

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic: FED yüzde 2 enflasyon hedefi için çok çalışıyor

 

Küresel piyasalarda enflasyon ve resesyon baskısı sürüyor

 

Kimse resesyon beklemiyor, veriler tersini söylüyor

 

ABD ekonomisi resesyonu mu yaşıyor?

 

Fed resesyon öngörmüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)