E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED için en kötü senaryo gerçek oluyor---

FED için en kötü senaryo gerçek oluyor

FED için en kötü senaryo gerçek oluyor
11 Eylül 2023 - 11:33 borsagundem.com

FED’in enflasyonu düşürme hedefi için uzmanlara göre oluşabilecek en büyük engel petrol fiyatlarındaki artış. Haziran sonu ve temmuz başından bu yana ham petrolün fiyatında %25’lik bir yükseliş görülüyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü hareket ABD Merkez Bankası’nın (FED) %2 enflasyon hedefini daha zorlu hale getiriyor.

Ham petrol fiyatlarının geçen ayın ABD enflasyonunu yukarı çekmiş olma ihtimali oldukça yüksek. Gıda ve enerji gibi kalemleri dışarıda tutan çekirdek enflasyon göstergeleri aşağı yönlü eğilim içerisinde olsa da ekonomistler yüksek enerji fiyatlarının mal ve hizmetlerin giriş maliyetlerini artıracağından endişeleniyor. Bunun sonucunda havayolu şirketlinden mobilya sektörüne kadar her alanda önde gelen şirketler fiyat artışlarına gidebilir.

Yahoo Finance’in haberine göre Inflation Insight Başkanı Omair Sharif, “Haziran sonu temmuz başından bu yana petrol fiyatlarındaki artışın benzin fiyatları üzerinde açıkça yukarı yönlü baskı oluşturduğunu ve ağustos ayı manşet tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) büyük bir artışa yol açacağını söyleyebilirim” ifadelerine yer verdi.

Sharif, “Daha yüksek yakıt fiyatlarının neden olduğu ek ücretlerin yiyecek, yemek hizmetleri ve kamyonla taşınan çeşitli mallarda (örneğin mobilya ve ev aletleri) daha yüksek fiyatlara neden olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca daha yüksek jet yakıtı maliyetlerinin daha pahalı uçak biletlerine dönüştüğüne de şahit olabilirsiniz” açıklamasında bulundu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre çarşamba günü açıklanacak olan ağustos ayı ABD TÜFE verilerinde aylık %0,5’lik artış görülmesi bekleniyor. Bu rakam temmuz ayındaki %0,2’lik yükselişle karşılaştırıldığında ciddi bir ivme artışına işaret ediyor. Yıllık bazda ise enflasyonun temmuz ayındaki %3,2’den %3,6’ya yükselmesi öngörülüyor.

Çekirdek TÜFE’de değişim beklenmese de Sharif’in uyardığı gelişmeler sonucu yukarı yönlü bir hareket gözlemlenebilir.

Geçtiğimiz haftanın başında United Airlines, Southwest ve Alaska Air gibi havayolu şirketleri üçüncü çeyrekteki yüksek yakıt fiyatları konusunda uyarılarda bulundu.

United Airlines çarşamba günü paylaştığı şirket raporunda temmuz ortasından bu yana jet yakıtı fiyatlarının %20’nin üzerinde yükseldiğine dikkat çekti.

Petrol fiyatları neden yükseliyor?

Batı Teksas ve Brent ham petrol vadelileri temmuz ayı sonundan bu yana %25’lik bir ralli yaptı. Çin ekonomisinin beklenenden daha yavaş toparlanmasına ve ABD’li üreticilerin üretim seviyelerini artırmasına rağmen üretim kesintileri petrol fiyatlarını sıkılaştırdı.

Geçtiğimiz haftanın başında Suudi Arabistan günlük 1 milyon varillik gönüllü petrol üretimi kısıtlamalarını üç ay daha devam ettireceğini açıkladı. Rusya da yıl sonuna kadar 300 bin varillik petrol ihracatı kısıtlamasını yıl sonuna kadar devam ettireceğini bildirdi. Bu üretim kısıtlamaları OPEC+’ın geçen yıl başlattığı üretim azaltmalarına ek olarak geldi.

Wall Street analistleri ise petrol piyasasındaki momentumun devam etmesi halinde ham petrol fiyatının 100 dolar eşiğini aşabileceğini konuşmaya başladı.

Temmuz ayında FED politika faizlerini Mart 2022’den bu yana 11. kez yükseltti. Ancak uzmanlar petrol fiyatlarında yükseliş devam ederse FED’in yılın geri kalanında iki faiz artışı daha yapabileceğini öngörüyor.

19 ve 20 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek ABD Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında FED’in faizleri sabit tutması bekleniyor. Enflasyon yavaşlama eğiminde olup olmadığı ise FED’in merceği altında.

Wall Street analistleri geçen hafta Goldman Sachs’in resesyon olasılığını %15’e düşürmesiyle birlikte bu ihtimale ilişkin beklentilerini düşürdü. ABD’de yavaşlayan işgücü piyasasına rağmen nispeten güçlü bir performans gösteren ekonomi FED’in yumuşak iniş hedefine ulaşacağına dair spekülasyonlara neden oldu.

Moody’s Analytics’in Baş Ekonomisti Mark Zandi konuyla ilgili açıklamasında, “Her şey yumuşak iniş planıyla tutarlıyken önümüze yüksek petrol fiyatlarını atıyorsunuz. Fiyatlar daha yüksek gelmeye devam ederse ve yüksek seviyelerde kalırsa bu bir sorun olabilir. Yüksek petrol fiyatlarından daha kötü bir şey yok. Ekonomiyi, büyümeyi yavaşlatmak için yüksek petrol, benzin fiyatlarından daha zararlı bir şey yoktur. Tüketicilerin satın alma gücünü emer ve enflasyon beklentilerine katkıda bulunur” ifadelerine yer verdi.

Tüketiciler ve şirketler yüksek enerji maliyetleriyle mücadele etmek zorunda kaldıkça ekonominin gidişatı da her geçen gün daha az iyimser görünüyor.

Servet yönetimi firması Corient’in Ortağı Amy Kong, “Petrol fiyatlarındaki artış ne kadar sürdürülebilir olursa önümüzdeki birkaç çeyrekteki şirket bilançolarına da o kadar fazla etkisi olur. Ve elbette piyasanın satın almakta olduğu yumuşak iniş senaryosunu karmaşıklaştırabilir.
Enflasyonun potansiyel olarak bir miktar yükseldiğini ya da sadece yavaşlamadığını görmek bizi şaşırtmaz. Bu da açıkça FED’in şu an için duraklama olasılığını yeniden gözden geçirme anlatısına açıkça bir engel oluşturacak gibi görünüyor” açıklamasında bulundu.

ECB’de kafalar karışık

 

Petrolde yükseliş sona erdi

 

Dördüncü çeyreğin sürprizi enflasyon mu olacak?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Duruma böyle bakın12 Eylül 2023 06:02

    abd nin derdi enflasyonu düşrmek değil zaten, bir yolunu bulup faizleri sürekli arttrıma. Suudi kardeşlerine söylemişlerdir, petrolde arz kısıntısına gidin ki petrol fiyatları artsın bizim de faiz için elimizgüçlensin. Duruma böyle bakın

  • ALİ KODUŞ11 Eylül 2023 19:30

    ABD nin sanayi ürünlerine zam gelir iken hammaddeye neden zam gelmeyecek imiş.