E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED faizleri indirmek zorunda kalacak---

FED faizleri indirmek zorunda kalacak

FED faizleri indirmek zorunda kalacak
15 Kasım 2023 - 14:11 borsagundem.com

Powell faiz indirimini düşünmek için daha erken dese de ekonomik göstergeler aynı şeyi söylemiyor. Uzmanlar ABD enflasyonunun düşüşüyle birlikte FED’in faizleri sabit tutmasının ekonomide faiz artışı etkisi yarattığını söyledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell her ne kadar faiz indirimlerinden konuşmak için erken olduğunu söylese de küresel piyasalar eşzamanlı olarak FED’in olası faiz indirimlerini satın alıyor.

Barrons’un haberine göre yatırımcılar bir neslin gördüğü en agresif faiz artışı döngüsünün ardından faiz indirimi söylentilerini değerlendiriyor ve küresel borsalar hızlı bir biçimde yükseliyor. Habere göre borsa araştırmaları firması Gavekal Research’ten Louis-Vincent Gave konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, “Faiz artırımları tıpkı tekila gibidir: Hiç kimse ne zaman çok fazla ileri gidilip gidilmediğini bilemez” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre dün açıklanan ABD ekim ayı enflasyon rakamları ülkedeki fiyat artışlarının beklenenden daha hızlı bir şekilde yavaşladığını gösterdi. Ülkedeki tüketici enflasyonu ekimde yıllık bazda yüzde 3,2 arttı ve aylık bazda ise yüzde 0’da kaldı. Gıda ve enerji gibi volatilitesi yüksek harcama kalemlerinin dışarıda tutulduğu çekirdek TÜFE ise aylık bazda %0,2 yıllık bazda %4 yükseldi. Ekonomistlerin beklentisi ise TÜFE'nin ekimde aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 3,3 artacağı yönündeydi. Çekirdek TÜFE’nin de aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 4,1 olması bekleniyordu.

Enflasyondaki gerilemeye rağmen 2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri hâlâ %5 civarında seyrediyor. FED’in politika faizleri ise %5,25 ila %5,5 aralığında. CME FedWatch göstergesine göre vadeli piyasalardaki yatırımcılar FED’in ilk faiz indirimini gelecek yılın ortalarında gerçekleştireceğini fiyatlandırıyor.

Yine de büyük bankaların stratejistleri bu beklentilerin daha da öne çekileceği görüşünde. UBS FED’in faiz oranlarını gelecek yılın sonuna kadar %3’e çekeceğini düşünüyor. Ekonomi konusunda rakiplerine göre daha iyimser bir tavır takının Goldman Sachs ise bu denli bir faiz indirimi öngörmese de FED’in faizleri %4’e kadar indirebileceğini düşünüyor.

Barrons haberine göre gelecek yıl ABD ekonomisine bir resesyon gelmesi halinde FED elini zorlayabilir. Zira hisse senetleri yatırımcıları bilanço öngörülerinin ekonomik göstergelerden daha karamsar olduğunu fark etmiş durumda.

Yine de FED’in önemli bir ekonomik çöküş yaşanmadan faiz indirimine başlayabileceğini düşünmek için nedenler var. Habere göre düşen enflasyon reel faiz oranlarını yükselterek geçmişte yapılan faiz artışlarının etkilerini daha şiddetli hale getiriyor.

Dolayısıyla faiz oranlarını sabit tutmak geçtiğimiz dönemde faizlerin yükseltilmesiyle benzer bir etkiye sahip. FED’in ekonomik büyümeye çok fazla zarar vermeden enflasyonu düşürme hedefi gelecekte faiz artışlarını düşünmek zorunda kalacağı anlamına gelebilir.

Borsa yatırımcıları yüksek faiz gerçeğiyle yüzleşiyor

 

Borsada düşük riskle kazanmak mümkün mü?

 

Enflasyonda düşüş noktası

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)