E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed faiz indirimine ne zaman gidecek? Wall Street’ten 5 farklı senaryo…---

Fed faiz indirimine ne zaman gidecek? Wall Street’ten 5 farklı senaryo…

Fed faiz indirimine ne zaman gidecek? Wall Street’ten 5 farklı senaryo…
20 Eylül 2023 - 10:44 borsagundem.com

Wall Street yıl sonuna kadar faizlerin nasıl seyredeceğine dair 5 farklı senaryoya sahip.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street, Fed’s bugün yapacağı açıklamada faiz oranlarını değiştirmemesini bekliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ancak Wall Street’in tahminleri bugünle sınırlı değil. Wall Street’in yıl sonuna kadar faizlerin nasıl seyredebileceğine dair 5 farklı senaryosu bulunuyor.

2024’ün ikinci çeyreği

MarketWatch’tan Joy Wiltermuth’un haberine göre, Wall Street’te esas soru, Fed’in faiz indirimine ne zaman karar vereceği. Wall Street genel olarak Fed'in iki günlük politika toplantısının sona ermesinin ardından bugün faiz oranlarını değiştirmemesini bekliyor. Ancak uzmanlar, tatil döneminin sona ermesiyle işlerin zorlaşabileceği görüşünde.

LPL Financial baş ekonomisti Jeffrey Roach, “Bu yıl faiz oranlarında bir değişiklik beklemiyoruz" diyor ve Fed'in potansiyel faiz indirimlerine ilişkin konuşmalarının 2024'e kadar birkaç ay içinde yüzeye çıkmasını beklediğini ekliyor.

“Tatil satışlarının nasıl gittiğini görmek son derece önemli olacak” diyen Roach, Fed'in düşük faiz oranlarına ilişkin açıklamları hakkında ise, “Tatil satışları iyiyse, o zaman bu muhtemelen 2024’ün ikinci çeyreğinde gerçekleşecek bir durum gibi gözüküyor” şeklinde konuşuyor.

Fed zaman kazanmak isteyebilir

Faiz oranlarında olası bir değişikliğin Fed'in politika faizini son 22 yılın en yüksek seviyesinde tutamayacağı ve merkez bankasına, enflasyonu yıllık yüzde 2 hedefine düşürme mücadelesine devam ederken faiz artırımlarının etkilerini izlemesi için daha fazla zaman tanıyacağı düşünülüyor.

Genel bir kural olarak, hisse senetleri genellikle Fed'in faiz oranlarını düşürmesinin ardından yükseliyor. Mart 2020'de, Kovid krizini dengelemek için yapılan acil kesintilerde ise durum böyle değildi, ancak S&P 500 Endeksi, düşük oranlar ve trilyonlarca dolarlık pandemi teşvikinin yardımıyla altı ay içinde rekor bölgeye geri dönmüştü.

Fed’in Haziran ayındaki ‘nokta grafiği’, gelecek yıl mevcut yüzde 5,25 ila yüzde 5,5 politika aralığına dört adet 25 baz puanlık indirime işaret ediyor ve oranın sonunda yüzde 3'e yaklaşması bekleniyordu.

Eylül ayından bu yana Wall Street'teki oranlar da gelecek yıl için de benzer bir yapıyı işaret ediyor. Ancak Fed'in noktasal grafikleri kesinlik içermiyor. Yılda dört kez yeni noktasal grafikler yayınlanıyor ve Fed’in genel ekonomik görünüme ilişkin düşüncelerine rehberlik ediyor. En son nokta güncellemesi ise bugün yapılacak. Roche ise, “Tarihsel olarak nokta grafiği, oranların nereye gideceği konusunda zayıf bir tahmin aracı niteliği taşıyor” diyor.

Faizlerin seyrine dair 4 senaryo daha…

Tüm bu veriler ışığında Wall Street’in, faizlerin seyrine dair 4 farklı senaryosu daha bulunuyor. İşte analistlerin ve stratejistlerin gelecek öngörüleri…

Wells Fargo Investment Institute’te küresel sabit gelir stratejisi başkanı Brian Rehling: “Bu yıl bir faiz artırımı daha olacak ama oranlar piyasanın şu anda beklediğinden daha uzun süre yüksek kalacak. Ekonomik veriler kötüleştiğinde kesintiler yapılacaktır ancak bunun zamanlamasını belirlemek oldukça zor olacak.”

Nuveen baş yatırım sorumlusu Saira Malike: “Enflasyon hala Fed'in hedefinin üzerindeyken, herhangi bir faiz indiriminden önce başka bir faiz artırımının gerçekleşmesi daha muhtemel. Oranlar 2024'te yükselmiş olsa da bir istikrar söz konusu.”

Morningstar Research Services ABD piyasaları baş stratejisti Dave Sekera: “Fed faiz oranlarını artırdı ancak piyasa, Haziran 2024'e kadar Fed faiz indirimi olasılığını fiyatlamıyor. Oysa biz faiz oranlarının gelecek yıl 4-5 kez düşürülmesini bekliyoruz.”

Jan Hatzius liderliğindeki Goldman Sachs ekonomi araştırma ekibi: “Dördüncü çeyrek büyümesindeki çukur, Fed'in faiz belirleme komitesinin daha fazla üyesini 2023'te nihai faiz artırımından vazgeçme konusunda ikna edecek. Faiz oranları, 2023-2026 yılları arasında şu yörüngeyi takip edeceğini düşünüyoruz: Yüzde 5,625, yüzde 4,625, yüzde 3,375, yüzde 2,875.”

Faiz kararlarına saatler kala

Piyasalarda gözler Fed faiz kararında

 

ABD borsaları Fed'in faiz kararı öncesi düşüşle kapandı

 

Grev ve öğrenci kredisi geri ödemeleri Fed’in kararını etkiler mi?

 

Kritik FED haftasından yatırımcılar ne bekliyor?

 

Fed faiz oranlarını artırmasa da borsalar kötü etkilenebilir

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)