E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED faiz artışlarında ‘sabırlı’ davranabilecek mi?---

FED faiz artışlarında ‘sabırlı’ davranabilecek mi?

FED faiz artışlarında ‘sabırlı’ davranabilecek mi?
13 Ekim 2023 - 16:27 borsagundem.com

Dün açıklanan ABD TÜFE verilerinin ardında tüm gözler FED’in faiz politikasına çevrildi. Uzmanlar çekirdek enflasyondaki düşüşü olumlu karşılasa da barınma maliyetlerindeki artış piyasaları korkutuyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Perşembe günü açıklanan ABD eylül ayı tüketici fiyat endeksi raporu enflasyonun kabaca ağustos ayıyla aynı hızda arttığını gösterdi. Ancak ekonomistler gıda ve enerji gibi volatilitesi yüksek kalemlerin dışarıda tutulduğu çekirdek enflasyonda fiyat artışlarının yavaşlama trendinde olduğuna dikkat çekiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre çekirdek enflasyondaki bu yavaşlama işaretleri ABD Merkez Bankası (FED) için de olumlu karşılanabilecek bir durum. Zira bir yılı aşkın sürededir ülkedeki enflasyonu düşürmek için agresif sıkı para politikası uygulayan FED kasım ayında da yeni bir faiz artışı gerçekleştirmeyi değerlendiriyordu.

Ancak TÜFE verileri FED’in enflasyonu %2 hedef seviyesine getirmek için hala uğraşması gerektiğini gösteriyor. Aralık ayında olası bir faiz artışı da yatırımcıların gündeminden düşmüyor.

Vadeli piyasa yatırımcılarını izleyen CME Group’un FedWatch göstergesi perşembe günü itibariyle FED’in kasım ayında yeni bir faiz artışı yapması senaryosuna yatırımcıların %12 ihtimal verdiğini gösterdi. Bu oran bir ay öncesinde ise %41 seviyesine kadar tırmanmıştı. FED’in aralık ayında faiz artışı gerçekleştirmesi senaryosuna ise yatırımcılar %37 ihtimal veriyor. Bu oran bir ay öncesinde %26’ydı.

YahooFinance’in haberine göre Oxford Economics ABD Baş Ekonomisti Michael Pearce TÜFE raporuna ilişkin açıklamasında, “Enflasyonun altında yatan trend hâlâ düşüyor. Bu rapor FED yetkililerinin son günlerde paylaştıkları daha fazla sabırlı olmayı kaldırabilecekleri mesajını değiştirmiyor” dedi.

Geçen hafta cuma günü yayınlanan istihdam raporu Amerikan iş piyasasının güçlü kalmaya devam ettiğini göstermişti. İstihdam beklenenin üzerinde yükselirken çalışan ücretleri ise iki yıldan fazla bir sürenin en yavaş hızında artmıştı.

Yükselen tahvil faizleri ve FED’in “daha uzun süre daha yüksek” faiz politikası hisse senetleri üzerinde baskı oluşturmayı sürdürüyor. İstihdam raporunun ardındansa FED yetkililerinin yorumları piyasaların merkez bankasının işini FED’in yerine yaptığı düşüncesini öne çıkardı. Yetkililer piyasa hareketleri nedeniyle FED’in kasım ayında faiz artırmayabileceğini söyledi.

Wells Fargo Kıdemli Ekonomisti Sarah House konuyla ilgili açıklamasında, “Bize göre enflasyondaki düşüş eğilimi devam ediyor. Devam etmesi muhtemel dezenflasyona ek olarak, tedarik zinciri baskılarının hafiflemesi, ücret artışlarının daha da yavaşlaması ve fiyatlara daha duyarlı tüketiciler, enflasyonun düşmeye devam etmesine yardımcı olacaktır” dedi.

Ancak bazı ekonomistler, eylül ayı itibariyle manşet enflasyonun art arda üç ay boyunca düşmediğine ve çekirdek enflasyonun da durgunlaştığına dikkat çekerek FED'in bu yıl için faiz artışlarını bitirdiği görüşüne meydan okuyorlar.

Jefferies ABD Ekonomisti Thomas Simons açıklamasında, “FED’in 1 Kasım'daki bir sonraki para politikası toplantısından önce yeniden politikalarını değiştirmesi için yeterli zaman olup olmadığından emin değiliz. Ancak bu rapor kesinlikle Powell'ın basın toplantısında şahin söylemini güçlendirme riskini ve aralık ayında bir faiz artırımı için piyasa beklentilerini artırıyor” ifadelerine yer verdi.

TÜFE rakamları içerisindeki barınma kalemi beklenenden daha güçlü bir artış göstererek eylül ayında çekirdek enflasyonda görülen %4,1’lik artışın yaklaşık üçte ikisini oluşturdu. Piyasa çevreleri ise ABD’deki konut enflasyonunun önümüzdeki aylarda keskin bir şekilde düşmesini bekliyordu.

Simons Zillow ve ApartmentList verilerine dikkat çekerek ABD’de hem kira endekslerinin hem de konut fiyatlarının yeniden artışa geçtiğine işaret etti. Ekonomist, “Bu FED için çok rahatsız edici bir işaret olmalı. Genellikle faiz artışları barınmaya olan talebi düşürür ve fiyatlarda aşağı yönlü baskı oluşturur. Güncel ekonomi ortamında faiz artışları sadece inşaatçıların arz eklemesini daha zor ve pahalı hale getirmiş, ev fiyatlarını ise tersine yükseltmiş ve kiraları da beraberinde sürüklemiş gibi görünüyor” açıklamasında bulundu.

Citi ekonomistleri de barınma maliyetlerinin ileriye dönük potansiyel bir sorun oluşturduğuna dikkat çekti ve mülk sahiplerinin kiralarındaki %0,56’lık artışın şubat ayından bu yana en güçlü aylık yükseliş olduğunu belirtti.

Citi ABD Baş Ekonomisti Andrew Hollenhorst, “Mülk sahiplerinin eşdeğer kiralarındaki hızlanma FED’in ve piyasaların istikrarlı yavaşlama yönündeki konsensüs beklentilerinin aksine şubat ayından bu yana en güçlü aylık seviyesine ulaştı” ifadelerine yeri verdi.

Charles Schwab Sabit Getiriler Baş Stratejisti Kathy Jones X üzerinden yaptığı açıklamada, “Barınma maliyetlerinde uzun zamandır beklenen düşüş tüm göstergelere rağmen hâlâ gelmedi. Piyasaların bu gerçekleşene kadar temkinli olması muhtemel” uyarısında bulundu.

 

Paul Krugman: Enflasyona karşı savaşı çok az bir maliyetle kazandık

 

ABD'de ithalat ve ihracat fiyat endeksleri yükseldi

 

Uzun vadeli yüksek faizler resesyonu mu yoksa güçlü bir ekonomiyi mi işaret ediyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)