E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed Başkanı Powell şahinleri ikna edebilecek mi?---

Fed Başkanı Powell şahinleri ikna edebilecek mi?

Fed Başkanı Powell şahinleri ikna edebilecek mi?
12 Haziran 2023 - 11:11 borsagundem.com

Faizlerde duraklamaya gideceği sinyali veren Fed’in şahinleri nasıl yatıştıracağı merak ediliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fed’in rekor faiz artırımları sonrası bu ay duraklamaya gitme ihtimalinin artması, şahin kanatta yer alan bazı yetkililerin ikna edilmesini gerektireceğe benziyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yüzde 5 - 5,25 aralığında seyreden faiz oranlarının sabit tutulmasının Fed’in yüzde 2’lik enflasyon hedefinden uzaklaşmak ve vakit kaybetmek anlamına geldiğini düşünen faiz artırımı taraftarı yetkililerin tepkisini çekmesi bekleniyor. Bu noktada yatırımcılar, Fed Başkanı Jerome Powell’ın muhalif sesleri yumuşatma noktasında nasıl bir tavır takınacağına odaklanmış durumda.

Duraklama ve artış sinyali bir arada

Bloomberg’den Catarina Saraiva'nın haberine göre, Fed yetkilileri, bir yıldan fazla bir süredir faiz oranlarını rekor düzeyde yükselttikten sonra bir nefes almaya hazır gözüküyor. Bu hareketin, gerekirse faiz artırımına devam etmeye hazır olduklarına dair güçlü bir sinyal ile birlikte gelmesi bekleniyor.

Politika yapıcıların, 13-14 Haziran'daki toplantılarında faiz oranlarını yüzde 5 ila yüzde 5,25 aralığında bırakmaları ve böylece bankacılık sektöründeki son gerginliklerin ardından görünümü değerlendirmek için kendilerine zaman yaratmaları bekleniyor. Ancak Fed Başkanı Jerome Powell'ın, enflasyondaki ilerlemenin durduğundan endişe eden ve Fed'in şaşırtıcı derecede dirençli bir ekonomiyi soğutmak için daha fazlasını yapması gerekebileceğini söyleyen bazı yetkilileri yatıştırmak zorunda kalması bekleniyor.

Bankacılık stresi

Deutsche Bank kıdemli ABD ekonomisti Brett Ryan, “Bankacılık sektörü streslerini değerlendirmeye devam etmek ve gizlenen herhangi bir sorun olmadığından emin olmak için önümüzdeki hafta Haziran toplantısında mola vermeye niyetli görünüyorlar. Ancak daha güçlü bir iş gücü piyasası ve Powell'ın altını çizdiği enflasyon ölçütlerinde gerçekten hiçbir ilerleme belirtisi olmaması, Fed'in yapacak daha çok işi olduğunu gösteriyor” diyor.

Fed yetkilileri geçen yıl iki münferit muhalefet dışında hep birlikte oy kullandılar ve enflasyonu düşürme taahhütleriyle ilgili olarak sıklıkla benzer bir tavır sergilediler. Ancak faiz oranlarının, yetkililerin ekonomiyi dizginleyecek kadar yüksek gördüğü seviyeye yakın veya bu seviyede olması, daha ne kadar gidilmesi gerektiği konusunda farklı görüşlerin ortaya çıkmasına neden oluyor ve yaklaşan toplantıda muhalefetin sesinin yükselmesi ihtimalini artırıyor.

Büyüyen çatlaklar

Politika yapıcılar için önemli bir soru da, bankacılık sorunlarının halihazırda sürmekte olan borç vermede geri çekilmeye ne ölçüde katkıda bulunduğu. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, bunun şimdiye kadar kredi koşulları üzerinde büyük etkisi olmasa da, bu etkilerin ekonomide ortaya çıkmasının zaman alabileceğini söylüyor.

Waller 24 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, “Silicon Valley Bank’ın iflası ile Temmuz toplantısı arasında dört aydan fazla zaman geçmiş olacak. O zamana kadar kredi koşulları hakkında çok daha net bir fikre sahip olacağız. Bankacılık koşulları aşırı sıkılaşmamış gibi görünüyorsa, o zaman Temmuz ayında yürüyüşe çıkmak pekala uygun bir politika olabilir” demişti.

Powell da benzer bir tartışmayı 19 Mayıs’ta yaptığı bir konuşmada ortaya atmıştı. Powell, Fed’in şimdiye kadarki eylemlerinin, önceki faiz oranı artışları ve bankacılık stresinin daha geniş ekonomi üzerindeki etkisini daha iyi değerlendirme açısından kendilerine biraz daha yavaş hareket etme imkanı verdiğini ve zaman kazandırdığını belirtmişti.

Fed, Haziran’da faiz artışına gidebilir

 

Fed faiz beklentileri tekrar gündemde

 

Faiz artırım döngüsünde sona mı gelindi?

 

Jamie Dimon: Fed kısa vadede faizleri düşürmeyecek

 

Piyasalarda, resesyon ve enflasyon ikilemi

 

Küresel piyasalarda gözler merkez bankalarının faiz kararında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ÖZBİLEN12 Haziran 2023 22:58

    Dünya yı ekonomik ve askeri olarak korkutuyorlar.Yok faizleri artıyoruz yok artımıyoruz diyor dünyı istedikleri gibi sürekli para basarak tüm dünya da ki değerli madenleri topluyorlar.ne güzel hayat değil mi.