E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFaiz artışı ortamında doğru yatırım için 5 tavsiye---

Faiz artışı ortamında doğru yatırım için 5 tavsiye

Faiz artışı ortamında doğru yatırım için 5 tavsiye
10 Ocak 2022 - 12:34 borsagundem.com

Küresel borsalarda piyasa koşulları oldukça belirsiz bir hal alıyor. Başarılı fon yöneticisi Ken Orchard bu ortamda yatırımcıların rotalarını belirleyebilmesi için 5 önemli tavsiyede bulundu

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Zorlu piyasa koşullarında tecrübeli fon yöneticilerinin görüşlerine kulak vermek yatırımcılar için fayda sağlayabilir. Yatırım yönetimi şirket T. Rowe Price’ın Küresel Çok Sektörlü Tahvil Fonu Portföy Yöneticisi Ken Orchard MarketWatch’un haberinde yatırımcılara 5 önemli tavsiyede bulunuyor.

Büyük resim trendlerini belirleyin ve sizin için çalışmasını sağlayın

Söz konusu strateji görüldüğünden daha zor olabilir. Zira MarketWatch yazarı Michael Brush tıpkı savaş sırasında komutanların yaptığı gibi yatırımcıların da sonuna kadar savaşırlar. Brush 2004 yılında Google’ın çatı şirketi Alphabet halka arz olduğunda birçok yatırımcının teknoloji balonunun etkileri nedeniyle Alphabet için açığa satış pozisyonuna girdiğini ve bol miktarda para kaybettiğini hatırlatıyor.

Şimdilerde ise ekonomistler ve yatırımcılar benzeri bir hatayı enflasyon için yapıyor olabilir. Zira birçok ekonomist enflasyonun yaklaşık bir yıl içerisinde yok olacağına işaret ediyor.

Ancak Orchard enflasyonun daha uzun bir süre devam edeceği yönünde görüş bildirdi. Morningstar verilerine göre Orchard’ın yöneticisi olduğu fon dünya tahvil fonları kategorisi ortalamalarını %4,6 oranında geride bıraktı. Fon Morningstar’ın küresel tahvil endeksini de benzeri oranlarda geride bırakıyor. Güçlü bir sicile sahip olan Orchard’ın enflasyon öngörüleri Brush’a göre dikkate alınmayı hak ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Orchard önümüzdeki beş yılda ABD’de enflasyonun yıllık %3’ten %4’e kadar yükselebileceğini ve diğer gelişmiş ekonomilerinde benzeri bir trendi takip edeceğini söyledi. Borsa uzmanı enflasyonun sadece mali ve parasal teşviklerin etkisiyle veya tedarik zinciri sorunlarıyla kısa vadeli olarak yükselmediğini belirtiyor. Orchard’a göre yatırımcıların bir adım geri çekilmesi halinde fiyatları aşağı iten birçok makro faktörün etkisini yitirdiğinin görülebileceğini söyledi.

Bu faktörlerden birincisi küreselleşme. Ucuz yabancı işgücü uzun süredir mal fiyatlarının düşebilmesini sağlıyordu. Ancak jeopolitik gerginliklerin artması nedeniyle Orchard küreselleşmenin pik noktasından aşağıya inişin çoktan başladığını söyledi. Bu sebeple birçok ABD şirketi de fabrikalarını ülkeye geri getiriyor.

Orchard’a göre kalıcı enflasyona sebep olacak bir diğer makro faktör de dünya nüfusunun hızla yaşlanıyor olması. Bu megatrend daha öncesinde fiyatları düşüren bir etki yaratıyordu zira daha yaşlı insanlar daha az alışveriş yapıyorlardı. Ancak şimdilerde aynı yaşlanma trendi bol miktarda nüfusun işgücünden ayrılması anlamına geliyor. Bu durum küresel iş piyasasını daraltıyor ve ücretlerde yukarı yönlü baskı oluşturuyor. Orchard konuyla ilgili açıklamasında, “Ücret artışlarının nispeten kalıcı olmasını bekliyoruz. Zira işgücü piyasaları dünyanın hemen hemen her yerinde sıkı olacak” dedi.

Yatırımcıların göz önünde bulundurması gereken üçüncü bir konuysa şirketlerin kârlılık büyümesi. Orchard normal şartlarda şirketlerin fiyat artışlarını devam etmesi gerektiğini belirtiyor. Çünkü şirketler sermayelerini daha fazla harcama yapmak için yükselttikleri açık bir şekilde görülüyor. İşgücü koruma teknolojilerine ve donanımlarına yapılan daha yüksek miktardaki harcamalar şirketlerin de bir işçiden aldığı verimi artırıyor. Bu verimlilik kazançlarının şirketlerin maliyet artışı baskılarının da müşterilere aktarılmasını hafifletiyor. Ancak borsa uzmanı bu faktörlerin hayata geçebilmesi için daha fazla zamana ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Söz konusu faktörler etkilerini gösterene kadar sermaye harcamaları fiyatlar üzerinde yükseltici bir etki yaratıyor.

Orchard birçok ekonomistin söz konusu ortamda enflasyon tahmininde yanlış yaptığını söyledi. Zira borsa uzmanına göre ekonomistler sıradan bir geri dönüş ihtimaline fazla güveniyorlar.
Başarılı tahvil fonu yöneticisi önümüzdeki süreçte sabit gelir piyasalarından kâr elde etme yolu olarak ABD’deki V(TIPS) gösteriyor. Söz konusu fonlar yatırımcıların yükselen enflasyon karşısında korunabilmesini sağlıyor. Bu enstrümanın benzerleri Almanya, Kanada, İngiltere ve Japonya tahvil piyasalarında da bulunuyor. Orchard’ın fonu 2020’nin bahar aylarından bu yana TIPS alımlarını başlattı. Firma bu yöndeki yatırımlarını da devam ettiriyor.

Kalabalıkların bulunduğu yerde değil gidecekleri yerde olun

ABD Merkez Bankası’nın aksine Şili, Meksika ve Doğu Avrupa gibi birçok yerde faiz artışları şimdiden yoğun bir biçimde başladı. Bu durum sabit gelir yatırımcıları arasında paniğe ve tahvillerden kaçıya yol açtı. Söz konusu tablonun sebebi ise genellikle FED faiz artımlarının tahvil yatırımcıları için kötü haber anlamına gelmesi. Merkaz bankalarının politika faizlerinin yükseldiği bir ortamda tahvil getirilerinin de buna ayak uydurması için düşmesi gerekiyor.

Orchard örnek olarak Şili’nin 10 yıllık hazine tahvili getirilerine dikkat çekti. Faiz artırımı sonrasında 10 yıllık tahvil getirileri %5,8’e kadar tırmandı. Borsa uzmanının portföyünde Meksika ve Çekya’nın hazine tahvilleri de bulunuyor.

Borsa yazarına göre söz konusu piyasalarda merkez bankalarının faiz artırımlarının oluşturacağı hasar halihazırda fiyatlandırıldı. Bu aynı zamanda ekonomik ortamın ileriki dönemde düzeleceğini gösteriyor. Bu senaryoya göre tahvil fiyatları da yükselecek. Orchard konuyla ilgili açıklamasında, “Makro ortamı takip ederek para kazanamazsınız. Gelecek altı aylık süre içerisinde neler düşünüyor olabileceğini düşünmeniz gerekir. Bu değişimler sayesinde para kazanırsınız” dedi.

 

Kalabalığa karşı yatırım yapın

Birçok insan eleştirel tarzda yatırım yapmaya teoride ilgiyle yaklaşır. Ama sonra çok fazla belirsizlik veya karmaşıklıkla çevrili şirketlerde tahvil veya hisse senedi satın almakta zorlanırlar. Buna karşın söz konusu varlıklar en fazla para kazandıran yatırım araçları olurlar. Orchard yatırımcıların, zayıf varlıkları yakalamasının kolay bir şey olmadığını söyledi.

“Bir yatırımcı olarak risk almak zorundasınız” diyen Orchard sorunların geçmesi beklendiğinde varlıklardaki tüm indirimlerin de yok olacağını söyledi.

Borsa uzmanına göre söz konusu strateji şimdilerde Çin’in zor durumdaki emlak sektörünü işaret ediyor. Ülkede birçok gayrimenkul şirketi yüksek miktardaki borçlarından dolayı iflaslarla boğuşuyor.

Orchard Çin piyasası için, “Bol miktarda volatilite ve belirsizlik var” dedi. Borsa uzmanı Çin hükümetinin zor durumdaki şirketleri düzenlemek ve güçlendirmek için yeni değişikler yapabileceğini düşünüyor. Ancak Orchard bu alandaki yatırımlarını paylaşmayı reddetti.

Eski tip merkez bankaları olan ülkelerin borçlarını satın alın

Dünya çapında birçok gelişmekte olan ülke parasal genişleme politikaları (QE) üzerinden ABD ve Avrupa’yla benzer bir konuma yerleştiler. Buna karşın daha geleneksel bir parasal yönetim modeli olan Malezya QE tercihinde bulunmadı. Malezya’da uzun vadeli tahviller %4,4 getiri sağlarken enflasyon %2 ila %2,5 civarında. Bu sayede tahvil yatırımcıları %2 ila %2,5 arasında reel getiri sağlayabiliyor. Orchard, “30-40 yıl öncesinin gelişmiş ülkelerine benzeyen bu ülkeleri aramayı seviyoruz” diyor. Bu tür ülkelere bir diğer örnekse İsrail.

Alçakgönüllü olun

Ticaret tercihlerinizde hiçbir zaman yüzde yüz doğruyu yakalayamayacaksınız. Bunu kabul ederek yola devam etmek hatalarınıza odaklanarak dikkatinizi dağıtmanızdan daha iyi bir yöntem olabilir. Kendini yanlış bir kararın ortasında bulan yatırımcıların bu sebeple bir süre için ekranlarını kapatmaları ve mola vermeleri gerekiyor. Orchard röportajının sonunda konuyla ilgili, “Her zaman doğruyu bulamazsınız” ifadelerine yer verdi.

JP Morgan'dan artan tahvil faizlerine karşı hisse tavsiyesi

 

Yüksek faiz oranları halka arz piyasasını vuracak

 

Yatırım fonları altından uzaklaşıyor

 

a

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)