E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYüksek faiz oranları halka arz piyasasını vuracak---

Yüksek faiz oranları halka arz piyasasını vuracak

Yüksek faiz oranları halka arz piyasasını vuracak
10 Ocak 2022 - 11:26 borsagundem.com

Halka arzlar 2021’de rekor seviyelere ulaşmış olsa da, 2022 yılında ABD Merkez Bankası’nın faiz artışına gitmesiyle birlikte düşüşe geçebilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2021’de rekor bir yıl geçiren halka arz piyasasında 2022’nin beklenen gelişmeleri şimdiden belirlenmeye başladı. Bu yıl halka arz adımını atacak şirketler arasında Chime, Instacart, Reddit ve Stripe var. Özel sermaye şirketi TPG ise halka arzını önümüzdeki hafta gerçekleştirecek. Halka arzla birlikte şirketin değerinin yaklaşık 10 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Peki halka arz piyasasını neler bekliyor? Başarı hikayeleri devam ederken yeni rekorlar mı kırılacak? Yükselen enflasyon ve faiz oranlarında artış halka arzlarda ayı piyasasını mı getirecek?

EY Amerika Kıtası Halka Arzlar Başkanı Rachel Gerring, yeni yıl başlarken halka arz piyasasının nabzını tuttu. Geçtiğimiz yıl ABD’de yaklaşık 400 halka arz gerçekleşti ve toplamda 142 milyar doların üzerinde gelir sağlandı. Bu rakamlar ise dot-com balonundan bu yana en yüksek seviyelere işaret ediyor. Forbes’un haberine göre Gerring ve diğer uzmanlar, halka arzların bu başarıyı yakalamasında rol oynayan bazı faktörlerin altını çiziyor.

Pandemi nedeniyle ABD hükümetinin teşvik harcamaları, yükselen şirket değerlemeleri, düşük faiz oranları ve aşı çalışmalarının yarattığı iyimserlikle geçtiğimiz 12 ay halka arzlar için mükemmele yakın bir ortam oluşturdu. Ancak 2022 yılı için görünüm oldukça farklı. Gerring, “bazı engeller görmeye başladım” dedi. Gerring, ABD Merkez Bankası’nın (FED) önümüzdei aylarda faiz oranlarında artışa gitme ihtimalinin arttığına dikkat çekti. Halka arzların 2021 yılında yakaladığı başarının kısmi nedenlerinden bir tanesi, sabit getirili varlıklarda aradığı getiriyi bulamayan yatırımcıların borsalara yönelmesi oldu.

Faiz oranlarında artış bu sabit getirili yatırımların çekiciliğini artırdığı takdirde, bu durum halka arz piyasasına talebi düşürebilir. Pandemi devam ediyor olsa da, bu noktada teşvik harcamalarının tekrarlanmayacağı kesin görünüyor. Ofise dönüş planları korona virüsün Omikron varyantı nedeniyle ertelendi ve yeni bir karamsarlık dalgasını beraberinde getirebilir. Birçok şirket en donanımlı çalışanları elinde tutmak için çaba gösteriyor. Tüm bunlarla birlikte Gerring, borsalardaki değerlemelerin gelecek aylarda çok daha yüksek seviyelere tırmanacağını düşünüyor.

Geçtiğimiz yıl halka arz piyasasında asla bitmeyecekmiş gibi görünen fırsatlar, bu yıl yerini doğru zamanlama koşuluna bırakıyor. Gerring, “şirketlerin planlama yapmaya devam etmesi gerekiyor çünkü kendileri için doğru piyasa anını ve koşullarını yakalamaları lazım” dedi. Devamında, “bu nedenle benim için bu durum tüm odak noktasını planlamaya çeviriyor. Çünkü 2022 yılında oldukça fazla belirsizlik olacak” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz yıl halka arz piyasasının liderleri teknoloji ve sağlık sektörleri oldu.

Gerring gelecek aylarda da bu trendin devam edeceğini düşünüyor. Aynı zamanda geçtiğimiz hafta ABD’de gerçekleşen dört halka arzın üçü sağlık şirketlerinden geldi. Gerring ABD’de yeni altyapı paketinin etkisiyle sanayi sektöründe de hareketliliğin başlayacağını söyledi. Aynı zamanda Omikron varyantının etkilerinin hafiflemesiyle birlikte seyahat ve hizmet sektörlerinde de yükseliş bekleniyor. Bu günlerde halka arz piyasası çevresel koşullara oldukça bağlı.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre Ö-özel amaçlı satın alım şirketleri (SPAC) geçtiğimiz yıl bu dönemlerde zirveye ulaşmasının ardından önemli ölçüde güç kaybetti. Ancak yine de geçtiğimiz yıl 200 şirket SPAC şirketleriyle birleşerek halka arzlarını gerçekleştirdi. Bu nedenle de SPAC şirketleri halka arzlarda önemli bir seçenek olmaya devam ediyor. Gerring SPAC piyasası için “2021’in birinci çeyreği inanılmazdı” dedi. Devamında, “bundan sonra bu seviyelerde rakamlar görmeyeceğiz ancak SPAC şirketleri rol oynamaya devam edecek” ifadesini kullandı.

SPAC şirketlerinin, halka arzlarda önemli bir alternatif olduğu düşünülse de, geçtiğimiz yıl bu şirketlerin yalnızca belirli türlerdeki şirketler için uygun olduğu anlaşıldı. Bu noktada finansal geçmişleri bulunmayan elektrikli araç üreticileri, roket şirketleri ve yeni kurulan kripto para borsaları öne çıktı. Gerring, “borsalara erişim için birden fazla seçenek var. Her şirket için uygun seçenek farklı” dedi. Reddit, Instacart ve TPG gibi büyük şirketlerin çoğunluğu için, geleneksel halka arzlar iyi bir seçenek olmaya devam ediyor. Bu şirketlerden bazıları halka arzlarını birkaç yıldır planlıyor.

Geçtiğimiz yılın başarısının ardından, adım atmaya karar veren bu şirketlerin başarıyı yakalayıp yakalamayacağı ise henüz belirsiz. Ancak Gerring, halka arzlarda boğa piyasasının, küçük şirketler üzerinde daha büyük bir etkisi olacağını düşünüyor. Gerring, “bu engellerden bazılarından etkileniyorlar. Ancak aynı seviyelerde değil” dedi. Devamında, “iyi hazırlanan şirketler için halka arzlarda başarı şansı her zaman daha yüksek” ifadesini kullandı. Önümüzdeki günlerde TPG’nin halka arzının ardından yaşanacak gelişmeler ise 2022’nin halka arz piyasalarıyla ilgili ilk bilgileri verecek.

Marbaş'tan hepsi ücretsiz

 

Yatırım fonları altından uzaklaşıyor

 

Reddit, halka arzı iki yatırım bankasıyla yapacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fafa11 Ocak 2022 10:23

    Dün Işık Ökte'yi dinledim,diyor ki''Borsanın yüzde 14'ü Ereğli'de dış piyasadan ona bir şey olursa,Borsa batar.Tabi ağzınız açıldığında dağar cığınızda en fazla on hisse var.Onları sayarsınız.Ereğli,Türk hava Yolları ,Garanti ve Kardemirler.Başka bildiğiniz yok.Yatırım danışmanlarının Garanti'den çıkarı ne?Diğer üç büyük bankamız kötü mü?

  • mali10 Ocak 2022 14:57

    Halka arz piyasasını yüksek faiz değil, aç gözlü, batak şirketler öldürüyor.

  • VS10 Ocak 2022 11:38

    daha beter olsun halk aş derdinde patron söğşleme derdinde