E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEuroyu kurtarma planı mahkemeye taşınıyor---

Euroyu kurtarma planı mahkemeye taşınıyor

Euroyu kurtarma planı mahkemeye taşınıyor
14 Ekim 2014 - 12:12 borsagundem.com

Avrupa Merkez Bankası başkanı Mario Draghi’nin 2012'de uyguladığı avroyu kurtarma programı mahkemeye taşınıyor

Avrupa Merkez Bankası başkanı Mario Draghi’nin geçmişte yapmış olduğu “ne olursa olsun avroyu kurtaracağız” açıklaması, bugünkü Avrupa Adalet Divanı duruşmasında ele alınacak.

Draghi, 2012 yılında yaptığı açıklamada borç yükü olan ülkelerin tahvillerinin gerekirse AMB tarafından alınabileceğini belirtmişti. Tahvil alım programına en çok tepki, Alman yetkililerden gelmişti. Alman mahkemeleri bu senenin başında varlık alım programının yasal olup olmadığını tartışmışlardı.

Bugün yapılacak oturumda Avrupa Adalet Divanı’na mensup 15 yargıç varlık alım programının kanunlara uyup uymadığını tartışacak. 

Lüksemburg Üniversitesi finansal piayasalar hukuku profesörü Pierre-Henri Conac, yaptığı açıklamada AMB’nin euro bölgesinde parasal genişleme ile sağlamaya çalıştığı toparlanmanın tehlikeyi bertaraf etmediğini ve bu kararı hukuki olarak destekleyecek kaynağın mevcut olmadığını belirtti.

Frankfurt merkezli AMB, tahvil alım programının ayrıntılarını 2012 eylülünde duyurmuştu. ECB’den yapılan açıklamada Draghi’nin açıklamalarının avronun istikrarı için yapıldığı belirtildi.

AMB’nin son toplantısında 2015 yılında başlayacağı varlığa dayalı tahvil alım programının ayrıntılarını açıklamasının ardından, geçmişte yapılmış varlık alım programının hukuki olarak ele alınması Almanya’nın konuya yaklaşımını göstermesi açısından önem arz ediyor. 

Jena Üniversitesi öğretim üyesi Christoph Ohler konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, mahkenin AMB’yi yargılayacak yetkisinin olup olmadığının kuşkulu olduğunu ama duruşma sonunda AMB’nin istediği her şeyi elde etmeyi beklememesi gerektiğini açıkladı.

2012 yılında duyurulan tahvil alım programı Avrupa’yı krizden çıkartamasa da gözle görünür bir düzelmeye sebep olmuştu. 

AMB’nin yeni varlığa dayalı varlık alım programına 2015 başında başlaması beklenirken Avrupa Adalet Divanı’nın 2012'deki varlık alımına dair kararını 16 ay sonra açıklaması bekleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)