E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEski bakan Güler'den biber gazı itirafı---

Eski bakan Güler'den biber gazı itirafı

Eski bakan Güler'den biber gazı itirafı
26 Aralık 2013 - 13:33 borsagundem.com

İçişleri Bakanlığı'ndan istifa eden Muammer Güler, Gezi Parkı olaylarında protestocularına kimyasal olan biber gazlı su sıktıklarını söyledi

İçişleri Bakanlığı görevinden dün istifa ederek ayrılan Muammer Güler'den gider ayak Gezi olayları konusunda çok tartışılan bir konuda itiraf geldi. Hürriyet'in haberine göre, Güler, bir soru önergesine verdiği yanıtta, müdahalelerde kullanılan TOMA'ların suyuna biber gazı konulduğunu açıkladı. TOMA'ların suyuna biber gazı konduğu, hurriyet.com.tr'nin haberiyle gündeme damgasını vurmuştu.

Güler, CHP milletvekili Muharrem Işık'ın soru önergesine verdiği yanıtta şu ifadeyi kullandı:
"Toplumsal olaylara müdahale araçlarında kullanılan su, şebeke suyu olup belediye ve itfaiye hidratı bulunan vanalardan temin edilmektedir. Bununla birlikte ihtiyaç duyulması halinde OC (Oleoresin of Capsicum) gaz solüsyonu, sentetik yangın söndürme köpüğü ve gıda boyası kullanılmaktadır,"
 
OLEORESİN OF CAPSİCUM NEDİR?
 
Muammer Güler'in soru önergesi cevabında bahsettiği Oloresin of Capsicum biber gazının bilimsel adı. Gözlerde kontrolsüz gözyaşı akmasına, geçici körlüğe neden oluyor.
 
"MÜDAHALE ORANTILI OLDU"
 
Güler, soru önergesi yanıtında Gezi olayları sırasında güvenlik güçlerinin müdahalesinin "orantılı olduğunu" da savunarak, "Kamuoyunda Taksim Gezi Parkı olarak adlandırılan yasadışı gösterileri engellemek, güvenlik güçlerine karşı yapılan mukavemeti kırmak, başkalarının can ve emniyetini sağlamak amacıyla gerekli tedbirler alınmış, ilgili mevzuatın verdiği yetki çerçevesinde orantılılık ilkesine uygun ve grubun direncini kıracak nispette gerekli müdahaleler yapılmıştır" ifadesi kullanıldı.
 
İSTANBUL VALİSİ "SUDA KİMYASAL YOK" DEMİŞTİ

 
Gezi olayları sırasında TOMA'larda kullanılan suya katkı maddesi koyulduğu iddiaları üzerine İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da açıklama yaparak, "Su ilaçlı ama içinde kimyasal yok" demişti.

Vali Mutlu, 17 Haziran'da yaptığı açıklamada ilgili soruları şöyle yanıtlamıştı;

"Emniyet birimlerimizin kullanmış olduğu TOMA'lardan tazyikli su ile birlikte bazı araçlarda da renginden zaten fark ediyorsunuz. Biraz daha rengi daha koyu olan sular püskürtülüyor. Bu da ilaçlı bir sudur. Ama hiçbir şekilde kimyasal bir etki içeren, kimyasal nitelikli bir su değildir. Bugüne kadar da kullanılmıştır. Dolayısıyla bunun 'kimyasal kullanıldı' şeklinde abartılması daha doğrusu çarpıtılması tamamen belli toplumu acite etmeye yönelik davranışlardır, sözlerdir. Bunlara itibar edilmesin. Artık bunu hepimiz biliyoruz. Bu tür suların önüne artık vatandaşlarımız, göstericiler bile alıştı. 'Bana da su at' diye rahatlıkla gelebiliyor. Bu suları vatandaşlarımızda görüyor. Biz bunu sıkmak istemiyoruz. Ama göstericilerde bunu gayet iyi biliyorlar ki bu suyun kimyasalla bir ilgisi yoktur. Bu tür haberlere itibar edilmemesini özellikle rica ediyorum."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vay be26 Aralık 2013 19:34

    sn.başbakanın talimatları ile halka kimyasal müdahele yapıldı desenize.

  • Altay Tan26 Aralık 2013 18:57

    Atatürk Memleket mazbut velakin yöneticiler Kötü demiştir.Ahaliye.

  • çapulcu26 Aralık 2013 16:37

    herşeyin başının k beri belli biraz haysiyeti olan adam istifa eder

  • mehmet26 Aralık 2013 16:08

    benim bi arkadasımın kızı kamera ile gezi olaylarını cekim yaparken-universite tezi icin-tomadan su yemis kimyasallı herhalde simdi kızda panik atak ve bagısıklık sistemi cökme sorunu var ailesi acaba bu kimysallar mı tetikledi diye düsünüyorlar kara kara

  • islam26 Aralık 2013 15:27

    bu insanların söylediklerine nasıl inanacağız artık. ogün iddia ediyorduk gazlı diye hayır diyenler bugün yaptık diyor. daha neler ortaya çıkacak

  • erman26 Aralık 2013 14:54

    Vali hakkında soruşturma açılmalı yalan beyanda bulunup halkın üzerine biber gazlı su sıktırdığı için..

  • hadi oradan26 Aralık 2013 14:14

    brütüs GÜLER.....

  • islam26 Aralık 2013 14:08

    herşeye de bir cevabınız var

  • çalarsaat26 Aralık 2013 14:05

    hangi söyledikleri doğru çıktı ki bu doğru çıksın? hiç şaşırmadım..ama herkes hakettiğini bulacak..ok yaydan çıktı..

  • adsız26 Aralık 2013 14:03

    onlara daha beteri yapılmalıydı ki ülke rahat etsin,ihanete müsamaha olur mu...

  • pisliklerinizde kendiniz boğulun26 Aralık 2013 14:01

    zamanında niye söylemedin şimdi konuşuyorsun. topunuz birlik olsanız Erdoğan'ı yok edemeyeceksiniz.

  • az bile26 Aralık 2013 13:58

    otobüs, polis arabası gibi kamu mallarını ters çevirip ateşe verenlere gül suyumu sıksaydılar aynı dönem ingilteredeki polisin ne yaptığını gördünüz ağız burun dağıttılar bize demokrasi dağıtan çok gelişmiş ülkelerde neler yapılıyor görün önce gelin sonra burada polise pislik atın.. rahat duran adama polis hiç bir şey sıkmaz.. Gel sen esnafın cam çerçevesini indir huzuru boz düzeni boz para piyasalarının içine et.. 200 lira alıp onun bunun tetikçiliğini yap sonra polis sana plaket mi verecek az bile yapmış!!!!! adam olun!

  • EE26 Aralık 2013 13:43

    NE YAPACAKTI YANİ. SOKAKLARI DARMA DUMAN EDEN KİŞİLERE GÜL SUYU MU SIKICAKTI. AKIL VAR SİZDE HERŞEY DEN BİR OLAY ÇIKARTIYORSUNUZ