E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemErdem Başçı'yı istifaya çağırdı---

Erdem Başçı'yı istifaya çağırdı

Erdem Başçı'yı istifaya çağırdı
23 Ocak 2015 - 06:57 borsagundem.com

AK Parti Yerel Yönetimler Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Oktay Saral, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’yı istifaya çağırdı

AK Parti Yerel Yönetimler Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Oktay Saral, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’yı istifaya davet etti. Saral, tarihin temkinli hareket namına taarruzdan kaçınan kumandanların hezimet hikayeleri ile dolu olduğunu hatırlatarak, “Sayın başkan komuta edemiyorsan istifa et. Bilinmelidir ki fırsatlar stok edilemez. Fırsatı imkâna, imkânı politikaya dönüştüremiyorsan istifa et. İstifa et ki bu milletin imkân ve kaynaklarını faiz lobilerinin daha fazla yağmalamasına müsaade etme. Vicdanın varsa istifa et” ifadesini kullandı.

Saral, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun 20 Ocak tarihli faizlerin 50 baz puan indirilmesi kararının beklentiyi ‘boşuna bekledik’ fiyaskosuna dönüştürdüğünü belirterek, şunları dedi:
“Milli irade aleyhine mütemadiyen darbe girişiminde bulunan paralel yapıyla el ele veren faiz lobisini sevindiren bu karar; ekonomimizi rantiye sahası haline getiren spekülatörlerden başka hiç kimseyi mutlu etmemiştir. Halbuki milli bir kurum olan Merkez Bankası 20 Ocak’ta faiz lobisine tokat gibi cevap vermeliydi.”
Merkez Bankası’nın 20 Ocak tarihli kararıyla sehven de olsa faiz lobisinin hamisi hüviyetine büründüğünü iddia eden Saral, “Faiz oranlarının yüksekliği, finansman maliyetinin de yüksekliği ise bu durum düşük yatırım ve düşük istihdam demektir. Halbuki üretim ve istidamın seviyesi, ekonomide hasıl olan gelirin ve zenginliğin ölçüsüdür. Karl Marx ve John M. Keynes gibi iktisatçıların bile itiraf ettiği gibi bir ekonomide en iyi faiz elbette ‘0’ faizdir. Faiz oranı ne kadar azalırsa, müteşebbisin sırtındaki finansman yükü de o kadar azalarak üretim ve istihdam seviyesi yükselir ve ekonomide üretilen gelir artarak toplumsal refahı arttırır. Faiz indirimine muhalif olanlar, faiz indiriminin döviz kurlarını olumsuz etkileyeceği, bunun da cari açığı menfi yönde etkileyerek maliyet enflasyonuna neden olacağı veya ucuz finansmanın tüketimi tetikleyerek fiyat istikrarını bozacağı yönünde endişelerini dile getirmektedirler. Anılan bu endişelerin tek kelime ile yersiz olduğu söylenebilir. Türkiye’nin en büyük ticari partneri olan Avrupa’da bile genişlemeci bir para politikası (yani düşük faiz) güdülmekte iken, hatta Aralık ortalarından beri Avrupa ve neredeyse tüm gelişmekte olan ülkelerde 30-80 baz puan faiz indirimine şahit olunmakta iken, dahası petrol fiyatlarının son 5-10 yılın en aşağı seviyelerine geldiği, enerji maliyetlerinin azaldığı ve cari açığımızı finanse etmenin geçmiş yıllara göre nispeten kolay olduğu şu günde ekonominin büyümesi ve ülkemizin kalkınması için önümüze bir fırsat çıkmıştır. Uluslararası finans odaklarının faiz gerekçesi ile milletlerin zenginliklerine yaptıkları muhteris saldırılara dur denilmelidir” dedi.
“Tarih, temkinli hareket namına taarruzdan içtinap eden kumandanların hezimet hikayeleri ile doludur" diyen Saral şöyle devam etti:
"Ülke ekonomisinde üretim ve istihdamın artması, artan istihdamın gelir oluşturması ve refah seviyesini yükseltmek istiyorsak faizleri indirmeye, hatta yok etmeye mecburuz. Halbuki Merkez Bankamız, 20 Ocak tarihli kararı ile politika faiz oranını 50 baz puan (yüzde 50) indirmekle aslında gerçek anlamda bir faiz indirimi yapmamıştır. Söz konusu indirim oranının düşüklüğü ortadadır, bu indirimin piyasa aksülameli oldukça kısıtlı kalmıştır. Zira, Merkez Bankamız faiz oranlarını belli bir bant aralığında yönetmektedir. Politika faiz oranı denilen gösterge, bu bant içerisinde bir referans olsa da ekonomik hayatta cari olan oranlar, politika faiz oranından farklı olarak bu bant aralığında çeşitli noktalarda yer alır. Örneğin ticari banka kredileri vb. ekonomiye finansman sağlayan araçlar bandın üst aralığında bulunurlar. Böylelikle ekonomiye aksedecek bir faiz indiriminde söz konusu bandın da aşağıya alınması gerekmektedir. 20 Ocak tarihli karar ile bu yapılmamış, hal böyle olunca da piyasalarca faiz indirim kararı yok hükmünde sayılmıştır.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İktisatçı...23 Ocak 2015 21:48

    İstifa ettirinde Doları 3,5 TL,Borsayı 40.000 lerde görün...Ondan sonra buyurun cenaze namazına...

  • briffa23 Ocak 2015 20:47

    Çağır anam çağır, yerinede sen geç al talimatı uygula gitsin, cb her konuda bilgi ve birikim sahibi nede olsa, boru mu bu ?ne demişlerdi , yeni Türkiye.

  • Kaçan Grup23 Ocak 2015 19:09

    Bu iş komediye dönüştü artık.

  • herkesburda23 Ocak 2015 18:14

    ımf ile anlaşman devam ediyor, hala koyduğu kanunları uyguluyorsun. özelleştirmeler, bunca vergi kimin eseri? ımf ile hiç işimiz yokmuş gibi reklam yapmayın yahu

  • ARDABURDA23 Ocak 2015 13:33

    sayın yorumcular, şu olumlu havada faiz indirmeyecekde, fed faiz arttrımına başlayacağı haziran 2015 den sonramı indirecek, akıllı olun hepiniz şu an herşey bizim lehimize, çıkmış 3-5 kendini bişey sanan analist dolar fırlayacakmış, geçin bu hikayeleri, hani bi kaç yıl önce IMF ile anlaşma yapmaz iseniz türkiye batar diyen zihniyetin peşinde gidin daha siz, o zamanlar TÜSİAD bas bas bağırıyordu, analistler açıklıyordu IMF ile kesin anlaşın diye ne oldu başbakan resti çekdi yapmadı TÜRKİYE anlaşma, biz şimdi battıkmı,,, uyanın gözünüzü açın artık, uyanınnn, bunlar kandırmaca arkadaşşş,,,

  • boş milletiz ancak savaş barbarlık biliriz23 Ocak 2015 12:17

    erdem başçı öpsün sizi, beton rantçılarının neması azalacak ya gerçek yüzleri açığa çıkacak dertleri bu. şu ülke ne üretir haksızlıktan, hukuksuzluktan, talandan, yağmadan başka. sırf atalarımız atın üstünde ok atabiliyor diye bin sene kurulduk şu toprakları talan ettik, zerre katkımız yok dünya ilmine, ahlaka, fazilete. osmanlı dönemindeki ilim irfan adamları bile ya arap ya fars kökenli ya devşirme, doğru düzgün türk bile yok aralarında. boş milletiz velhasıl

  • buffet23 Ocak 2015 11:25

    Başcı ülken için doğru yapmaya devam et.Sorumlu davranışın için teşekkürler.

  • ali veli..23 Ocak 2015 10:42

    haha..bi istifa etsin görün gününüzü..dolares 3 ü görür.borsa 50 ye iner.faizler 15 e fırlar.sizde gününüzü görürsünüz..secimde elveda..dersiniz..

  • siz satamıyosanız23 Ocak 2015 10:07

    siz yapmış olduğunuz konutları satamadığınızda hep m.b. başkanına saldırıyorsunuz faiz diye yabancıya sattınız memleketi yetmedi onlara satmakta az geldi önünüze gelene saldırın aç mı kaldınız kefenin cebi yok bunu unutmayın

  • Murat23 Ocak 2015 09:36

    Başçı çek faizi sıfıra. sonra da ver istifanı. ne haliniz varsa görün de... kahramanım olursun.

  • abuzer23 Ocak 2015 09:22

    Çok çalışın da enflasyonu düşürün,,faiz de ona bağlı olarak inecektir.

  • Borsacı23 Ocak 2015 09:10

    la arkadaş AK'lardan bir kişi de ekonomiden anlamaya, hepsi Ordinaryüs mübarek :)

  • kartaly32323 Ocak 2015 08:59

    bu ülkede istifa etmesi gerekenler varsa o kişler merkez bankası yönetimi değil.....ÜRETEMEYEN ,ÜRETİM POLİTİKALARI GELİŞTİRMEYEN TİÇARİ ANLAMDA GİRİŞİMLERDE BULUNMAYAN .polimik ağızlar ile siyaset yapan.KOLTUKDAN KALDIRMAYAN AKLI FİKRİ FAİZDE OLUP BU KONUDA RANT SAĞLAMAYA çalışanlardır

  • Orhan Yılmaz23 Ocak 2015 08:44

    Erdem bey istifa et bak ne hallere düşecekler çocuk oyuncağı sanıyorlar herşeyi et çekil onları ne hale getirecekler yabancılar kendilerini İngiltere veya Almanya görüyorlar. Brezilya Rusya Hindistan sınıfındayız bunun bile farkında değiller.