E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivElektrikli araçlar hızla kitle pazarına giriyor---

Elektrikli araçlar hızla kitle pazarına giriyor

Elektrikli araçlar hızla kitle pazarına giriyor
19 Aralık 2022 - 16:49 borsagundem.com

Elektrikli araçlar hızla yayılıyor ve kitle pazarına giriyor. Ancak sektörü tehdit eden bazı sorunlar bulunuyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Otomobil endüstrisinde pek de yeni sayılamayacak bir segment olan elektrikli araçlar sektörü hızla kitlelere yayılıyor. Kullanıcılara çok daha kolay ulaşabilecek bir seviyeye gelen elektrikli araçların yakın zamanda hayatımızın merkezine yerleşmesi bekleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, elektrikli araçların kullanıcılara ulaşmasının kolaylaşmasında ise üretici sayısının ve yatırımların artmasının büyük etkisi bulunuyor. Yine de, bu hızlı gelişimin yanında sektör bazı sorunlarla da boğuşmak zorunda kalıyor.

Yeni oyuncular piyasada tutunmakta zorlanıyor

ABC News’te yer alan habere göre, elektrikli araçlar (Electric vehicle - EV) kitle pazarına giriyor ancak sektörü tehdit eden bazı sorunlar bulunuyor.

Elon Musk'ın elde ettiği başarıyı yakalamayı uman ve Tesla'ya ve rakip elektrikli araç girişimlerine para akıtan yatırımcılar için 2022 yılı oldukça sarsıcı geçti. Faiz oranları yükseldikçe ve finansal piyasalar hareketlendikçe, birçok EV girişiminin hisseleri değer kaybetti. Buna en iyi örnek olan ve 2021 yılında halka açıldıktan kısa bir süre sonra piyasa değeri Ford Motor Company'den daha yüksek olan Rivian Automotive, geçtiğimiz yıl içinde değerinin yüzde 70'ten fazlasını kaybetti.

EV girişimleri değer kaybetti

Elektrikli kamyonet üreticisi Arrival, sahip olduğu nakdin bir yıldan kısa sürede tükenebileceği konusunda yatırımcılarını uyardı. Suudi Arabistan devlet fonu tarafından desteklenen Lucid Group, şık Air lüks EV'lerini üretmek için büyük mücadeleler vermek zorunda kaldı. Tesla’nın Çinli rakibi olan Xpeng'in hisseleri ise bu süreçte yüzde 80'den fazla değer kaybetti. Şimdi ise sektörü daha çetin bir sınav bekliyor: Daha fazla tüketiciyi elektrikli araçlarla gezintiye çıkmaya ikna etmek.

Çin pazarının yüzde 21’i

Otomobil endüstrisi, ‘yazılım’ rehberliğinde, içten yanmalı motorlardan elektrikli araçlara geçiş için 1 trilyon ABD Doları’ndan fazlasını harcadı. Detroit'ten Şanghay'a, otomobil üreticileri ve politika yapıcılar, daha temiz ve daha güvenli ulaşım sağlamak için elektrikli araç vaadini benimsedi. Avrupa ülkeleri ve Kaliforniya, yeni yanmalı binek araç satışlarının sona erdirilmesi için son tarih olarak 2035'i belirledi.

Tesla'nın geçen yıl 1 trilyon ABD Doları değerleme elde ederek dünyanın en değerli otomobil üreticisi olma yolundaki yükselişi, bir zamanlar elektriğe geçmek konusunda isteksiz olan Toyota ve Volkswagen gibi yerleşik otomobil üreticilerinin de aklını çeldi.

Gelecek yıldan başlayarak, kamyonetlerden orta sınıf SUV'lere ve ‘sedan’lara kadar yeni bir elektrikli araç dalgasının özellikle de dünyanın büyük pazarlarını vurması bekleniyor. Ancak sektör yöneticileri ve analistler, elektrikli araçların bırakın tamamını, küresel araç pazarının yarısını ne kadar hızlı ele geçirebileceği konusunda bile aynı fikirde değiller. Oysa, dünyanın en büyük otomotiv pazarı olan Çin'de, akülü elektrikli araçlar, pazarın yaklaşık yüzde 21'ini ele geçirdi bile.

EV'lerin benimsenmesinin önündeki engellerin arasında halka açık hızlı şarj altyapısının olmaması ve EV pillerinin artan maliyeti olduğunu belirtiyor.

Yayılma hızı yavaşlayabilir

Avrupa'da EV'ler, toplam binek araç satışlarının yaklaşık yüzde 12'sini oluşturuyor. Ancak Amerika Birleşik Devletleri'nde EV pazar payı yalnızca yüzde 6 civarında seyrediyor. Sektör yöneticileri ve analistleri, EV'lerin benimsenmesinin önündeki engellerin arasında halka açık hızlı şarj altyapısının olmaması ve EV pillerinin artan maliyeti olduğunu belirtiyor.

Pil maliyeti, ABD, Çin ve Avrupa dahil olmak üzere büyük pazarlarda elektrikli araç alımlarını artıran önemli malzeme kıtlığı ve devlet sübvansiyonlarına ilişkin belirsizlikten kaynaklanıyor. Bu nedenle, elektrikli araçların yayılma hızıyla ilgili araştırmalar bu sürecin devam edeceğini öngörse de aynı hızda bir büyüme beklenmediğini de gösteriyor. AutoForecast Solutions (AFS) danışmanlık şirketine göre, 2029 yılına kadar elektrikli araçların Kuzey Amerika pazarının üçte birini ve dünya çapında üretilen araçların da yaklaşık yüzde 26'sını oluşturacağı tahmin ediliyor.

AFS Başkanı Joe McCabe, elektrikli araç satışlarının düzgün ve sürekli yükselen bir eğride artma ihtimalinin düşük olduğunu söylüyor. Bazı ülkelerde birçok ekonomistin tahmin ettiği gibi, gelecek yıl bir resesyona girilmesi durumunda, bunun EV'nin benimsenmesini yavaşlatacağı öngörülüyor.

Wards Intelligence da, içten yanmalı araçların 2027 yılında Kuzey Amerika satışlarının yüzde 80'inden azını oluşturacağını tahmin ediyor. Wards Analisti Haig Stoddard, otomobil üreticilerinin ürün planlarına dayanarak, üreticilerin gelecek on yılda güçlü içten yanmalı motor (Internal Combustion Engine – ICE) hacmi beklediklerini belirtiyor.

Yavaşlayan ekonomiler, Avrupa ve Çin'deki genel araç talebini tehdit ediyor.

2023 seri üretim yılı olacak

2022 yılı boyunca Mercedes, Ford ve General Motors gibi yerleşik otomobil üreticileri, Tesla ve diğer markalara meydan okumak için düzinelerce yeni elektrikli araç tanıttı. Bu araçların çoğunun seri üretiminin ise 2023 ve 2024 yıllarında başlayacağı bildiriliyor. McCabe, 2025 yılına kadar Kuzey Amerika'da 74 farklı elektrikli araç modelinin sunulabileceğini söylüyor. Ancak McCabe, bu modellerin yüzde 20'sinden bile daha azının yılda 50 binden fazla araç satabileceğini tahmin ediyor.

Otomobil üreticilerinin çok fazla niş model ve çok fazla kapasite ile boğuşmalarının muhtemel olduğu öngörülüyor. Yavaşlayan ekonomiler, Avrupa ve Çin'deki genel araç talebini de tehdit ediyor.

İçten yanmalı motorlarla başlayan otomobil sektörünün hikayesine yakından bakıldığında, geçen yüzyılın ilk yıllarında, Henry Ford ve diğer otomotiv öncülerinin başlattığı kitlesel hareketlilik dalgasını yakalamaya can atan yatırımcıların desteğinin yeni otomobil şirketleri türemesine neden olduğu görülüyor. 1950'li yıllara gelindiğinde ise, küresel otomobil endüstrisi konsolide olmaya başlıyor ve zamanının birçok önemli otomobil markasının ortadan kaybolduğu gözleniyor. Gelecek birkaç yılda, bu yüzyılın elektrikli araç markalarının benzer bir yol izleyip izlemeyeceği ise sektörün, analistlerin, yatırımcıların ve hatta kullanıcıların merakını cezbediyor.

ASELSAN ve Karsan elektrikli minibüs e-JEST'in üretiminde anlaştı

 

Çin'de elektrikli otomobil satışları ilk 10 ayda yüzde 107,5 arttı

 

Türkiye'de elektrikli araç satışı 8,6 arttı

 

Volkswagen, Avrupa'da sadece elektrikli otomobil üretecek

 

Elektrikli araç piyasası ısınıyor, pil yarışını Çin kazanıyor

 

Satışlar 3'e katladı: Model model elektrikli otomobil fiyatları...

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)