E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivElektrikli araç piyasası ısınıyor, pil yarışını Çin kazanıyor---

Elektrikli araç piyasası ısınıyor, pil yarışını Çin kazanıyor

Elektrikli araç piyasası ısınıyor, pil yarışını Çin kazanıyor
10 Ekim 2022 - 15:20 borsagundem.com

Küresel elektrikli araç pazarı patlıyor, pil talebi artıyor. ABD ve Avrupa’nın yerel pil üretimini artırma çabalarına rağmen, pazar hala Çin’in hakimiyetinde.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin, küresel elektrikli araç pil pazarına hızla hakim oluyor. Küresel elektrikli araç pazarı hızla büyüyor ve bununla birlikte pil talebi de artıyor. ABD ve Avrupa'nın yerel pil üretimini artırma çabalarına rağmen, pazar hala Asyalı tedarikçilerin hakimiyetinde.

Elektrikli otomobil pil pazarının yarısından fazlasını Çinli şirketler oluşturuyor. Çinli şirketleri Koreli şirketler ve Japon üreticiler izliyor. Küresel elektrikli araç pil pazarı büyüklüğünün 2019 ve 2028 yılları arasında 17 milyar dolardan 95 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor.

Taşımacılık sektörünün karbondan arındırılmasına yönelik artan taleple birlikte, elektrikli otomobillere güç sağlayan pilleri üreten şirketler de önemli bir ivme kazanıyor.

Çin hakimiyeti

Oilprice’ın haberine göre, ABD ve Avrupa'nın yerel pil üretimini artırma çabalarına rağmen, pazar hala Asyalı tedarikçilerin hakimiyetinde bulunuyor. Elektrikli araç pil üreticileri arasında ilk 10 şirketin tümünün Asyalı şirketler olduğu görülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, şu anda elektrikli otomobil pil pazarının yüzde 56'sını Çinli şirketler oluştururken, onu yüzde 26 ile Koreli şirketler ve yüzde 10 ile Japon üreticiler takip ediyor.

Lider pil tedarikçisi CATL’nin, 2021 yılında yüzde 32 olan pazar payını 2022 yılında yüzde 34'e çıkardığı görülüyor. Dünyadaki elektrikli araç pillerinin üçte biri Çinli şirket CATL’den geliyor. CATL, Tesla, Peugeot, Hyundai, Honda, BMW, Toyota, Volkswagen ve Volvo'ya lityum iyon piller sağlıyor.

CATL, LG Energy Solution ve BYD

ABD’de elektrikli araç pillerinin yangına neden olması nedeniyle geri çağrılmasından sonra sıkı bir incelemeyle karşı karşıya kalmasına rağmen LG Energy Solution, dünyanın ikinci en büyük pil üreticisi konumunu koruyor. 2021 yılında Güney Koreli tedarikçi, hatalı pillerden kaynaklanan yangın riskleri nedeniyle geri çağrılan 143.000 Chevy Bolt marka elektrikli aracı karşılamak için General Motors'a 1,9 milyar dolar geri ödemeyi kabul etmişti.

Çin merkezli otomotiv ve elektronik şirketi BYD ise geçen yıl pazar payını neredeyse ikiye katlayarak Panasonic'ten üçüncü sırayı aldı. Warren Buffett destekli şirket, piyasa değerine göre dünyanın en büyük üçüncü otomobil üreticisi konumunda bulunan BYD, aynı zamanda dünya çapındaki pazarlarda satılan pilleri de üretiyor. Son satış rakamları, BYD'nin önümüzdeki aylarda veya yıllarda pazar payında LG Energy Solution'ı geride bırakacağını gösteriyor.

İçten yanmalı araçların önümüzdeki birkaç on yılda yok olacağı öngörülüyor.

Pil gücü çağı

Elektrikli araçlar daha uzun süre piyasada kalmaya devam edeceğe benziyor ancak içten yanmalı motorlu araçlar için gelecek pek parlak değil. İçten yanmalı araçların önümüzdeki birkaç on yılda yok olacağı öngörülüyor. Son zamanlarda General Motors, 2035 yılına kadar içten yanmalı motorlu araçların satışını durdurmayı hedeflediğini açıklarken Audi de 2033 yılına kadar bu tür modelleri üretmeyi durdurmayı planladığını duyurmuştu. Bu gelişmeler de geleceğin elektrikli araçlarda olduğunu gösteriyor.

Elektrikli araçların yanı sıra, güneş ve rüzgar enerjisi elde etmek için depolama kapasitesi sağlayan zaman ayarlı pil teknolojisi de enerji geçişi için gerekli kabul ediliyor.

Pil üreticileri, elektrikli araçlara geçişte artan talebi karşılamak ve ürünlerindeki enerji yoğunluğunu iyileştirmek için çalışırken sektörün daha başka devrimsel yeniliklere de açık olduğu düşünülüyor.

Satışlar 3'e katladı: Model model elektrikli otomobil fiyatları...

 

Elektrikli otomobil satışlarında yüzde 174,5 artış

 

Elektrikli uçaklar geliyor

 

Çözüm elektrikli arabalarda mı?

 

"Elektrikli araç batarya üreticilerinin fiyatları artırmaları gerekecek"

 

Elektrikli araç sektöründe büyük fırsat var: Bu hisselere dikkat!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)