E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemElektrik ve doğalgaz zammının enflasyona etkisi ne olur?---

Elektrik ve doğalgaz zammının enflasyona etkisi ne olur?

Elektrik ve doğalgaz zammının enflasyona etkisi ne olur?
01 Eylül 2022 - 21:37 borsagundem.com

Son yapılan yüksek elektrik ve doğalgaz zamlarının doğrudan olmayan yansımaları da dahil edildiğinde enflasyonu 2-2,5 puan artıracağı tahmin ediliyor

Türkiye eylül ayına zamlarla başlarken, elektrik ve doğalgazda yapılan fiyat artışlarının enflasyonu etkileyip etkilemeyeceği merak ediliyor.

Fiyat artışlarının temmuz ayında 24 yılın yeni zirvesine tırmanan tüketici fiyatlarını daha da yükseltmesi, üretici fiyatlarında yol açacağı artışların da dolaylı olarak nihai ürün fiyatlarına yansıması bekleniyor.

Tüketici fiyatları sepetinde elektrik fiyatlarının yüzde 2.32, doğalgaz fiyatının ise yüzde 1.55 ağırlığı bulunuyor.

Reuters tarafından yapılan hesaplamaya göre 1 Eylül'den itibaren geçerli elektrik ve gaz artışının tüketici enflasyonuna doğrudan yaklaşık 0.8 puan artırıcı etki yapması bekleniyor.

Ekonomistler sanayiye yapılan zammın doğrudan olmayan yansımaları da dahil edildiğinde enflasyonu yükseltici etkinin 2 puanı bulabileceğini belirttiler.

Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan yayımladığı raporda, "Sanayi maliyetlerinin etkisi fiyat geçişkenliği, kur geçişkenliği, nihai ürün fiyatı üzerindeki markup etkisi, tüketici davranışları gibi etmenlerle yayılım etkisini gösterecektir. Bu nedenle toplamdaki etki 2–2.5 puan civarlarında olabilir... enflasyon beklentileri üzerinde de revizyonlar oluşturabilir" dedi.

Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Unverdi de zamların enflasyona etkileri hakkında endişe belirterek, "Sanayicimizin dış pazarlarda rekabet gücünü zorlayan, üretim ve tedarikte sıkıntılara neden olan bu zamların gözden geçirilmesini talep ediyoruz" dedi.

Yıl başından bu yana konutlar için doğalgaz fiyatları yüzde 174, küçük sanayi için yüzde 277, büyük ölçekli sanayi için yüzde 379 arttı.

Elektrik fiyatları ise sene başından bu yana konutlar için yüzde 109 ile yüzde 212 arasında, ticarethaneler için yüzde 177 ile yüzde 269 arasında, sanayi için yüzde 408 oranında arttı.

Elektrik zammı açıklandı

 

Doğalgaz zammı belli oldu: Yüzde 20

 

İstanbul'da enflasyon yüzde 100'e dayandı

 

Ankara’da servis ücretlerine zam

 

Motorine bir zam daha

 

İstanbul'da okul servis ücretlerine zam

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xyz02 Eylül 2022 11:16

    Bunlar ipin ucunu kaçırdı. Zam zam zam. Hükümet politikası şükredin, dua edin, nankör olmayın vb. Yol yaptık, hastane yaptık, fabrikaları sattık, limanları sattık, herşeyi özelleştirdik, bedavadan yedik içtik yakında gideceğiz vatan bölünmez ezan susmaz bi zahmet hesabı Yüce Türk Milleti ödesin.

  • Mucise Reis ;)02 Eylül 2022 09:43

    Yine aynı haber geldi. :D 10 larcası yazılabilir. Cironu reel kar durumunua rttıramıyorsan tüketen yok diye, 2 işçi çıkartırsın durumu denglersin. Buda küçülme olur. Ama ülke verilerine bakınca büyüyoruz. ama hizmet olarak büyüyoruz :D hizmet büyümesi nedir ? otel lobicisi , temizlikçi, oto yıkamacı, güvenlik görevlisi, oda temizlikçisi, ev temizleme işleri :D abuk subuk 2022 de olan 2053 dede olsa bu büyüme modeline göre ülke arge, endüstri, araştırma, ilim, bilim, teknolojı alanında büyümeli. Doktorlar yurtdışına gidiyor, kaçıyor ülkemizde sağlık hizmet sektör büyüyor :D yahu o doktorlar 3 - 5ilaç hap bulsa, çaresiz hastalığa çözüm bulup ilaçlar satsa o zaman büyüme olur :D yoksa ütücüler, temizlikçiler, havuz görevlisi, otel izmetkarları, :D bunlar için 18 yıl eğitim vermek, kpss kazanamayanı buraya kaydırmak, ülke için büyük kayıpdır. Bizleri peşinden sürükleyecek büyüyen firmalar şirketler lazım ki, gençler kapıdan geçip kapı açsın.

  • HASAN TOSUN02 Eylül 2022 09:42

    her şeye % 200 zam var memura işçiye gelince % 30-40  nasıl oluyor

  • Arif02 Eylül 2022 07:57

    Yüzde 50 olur. Sanayiden çıkıp evimize girene kadar her bir aşamadaki satıcı zam yapacak. Hükümet devalüasyona gidiyor. Doları 50 lira yapacaklar.

  • Gandalf 02 Eylül 2022 07:06

    Sanayiciler işçi çıkarmaya başlar artık.Butun kazanç enerjiye gidiyor yüzde 50 çok fazla bir seferde.

  • reis’i fedai01 Eylül 2022 23:41

    20 sene önce eski Türkiye’de elektrik mi vardı doğalgaz mı vardı. Halimize şükretmemiz lazım, Diyanet İşleri Başkanımız da öyle demiyor mu zaten? Biz şükredeceğiz Reis’imiz yapacak…

  • Mucise Reis : )01 Eylül 2022 23:16

    Bişe olmaz şifa olur.. eskiden gazmı avrdı ? elektrık mı avrdı ? öldümü millet ? ...Bişe olmaz... : ))

  • acacu01 Eylül 2022 22:58

    Enflasyonu bilmem ama sandığa etkisi oldukça güçlü olacak.

  • xyz01 Eylül 2022 22:52

    Elektrik ve doğalgaz zammının enflayona etkisini eğer TUÌK hesaplıyorsa etkisi sıfır olur.

  • okiman0701 Eylül 2022 22:00

    ne olacak, her şeye zam gelecek yine