E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEkonomiyle ilgili 80 maddelik torba kanun teklifi Meclis'te---

Ekonomiyle ilgili 80 maddelik torba kanun teklifi Meclis'te

Ekonomiyle ilgili 80 maddelik torba kanun teklifi Meclis'te
24 Kasım 2023 - 17:30 borsagundem.com

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren 80 maddelik torba kanun teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklifte, KKM'de kurumlar vergisi istisnasının süresinin uzatılması ve bankalarda enflasyon muhasebesi uygulanmaması da yer alıyor.


AK Parti'nin hazırladığı 80 maddelik yeni torba kanun teklifi Meclis'e sunuldu. Teklifle birlikte birçok yeni düzenleme getiriliyor.

Konut kredilerine uygulanan banka ve sigorta muameleleri vergisi istisnası tek konutla sınırlandırılıyor.

Kararla birlikte ikinci ve daha fazla konutu krediyle almak isteyenlerin maliyeti artacak.

Teklifle birlikte finansal sıkıntıda olan şirketlere tanınan borç yapılandırma imkanı için süre 2 yıl daha uzatılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a 2 yıl sonra süraeyi uzatma yetkisi sağlanıyor.

Teklife göre, cep telefonlarındaki asgari maktu vergi tutarı yıllık değerleme oranı ile güncellenecek.

BANKALARA ENFLASYON MUHASEBESİ UYGALANMAYACAK

Banka ve finans kurumlarının 2024 ve 2025 yıllarında enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan kar ve zararları dönem kazancının tespitinde dikkate alınmayacak.

Mevduat, katılım ve döviz tevdiat hesapları için uygulanabilecek tevkifat oranlarına ilişkin cumhurbaşkanına yetki verilecek.

KDV iadelerinde iade hakkının kısmen veya tamamen kaldırılması veya yeniden koyulması hususunda cumhurbaşkanına yetki verilecek.

KURUMLAR VERGİSİ KAZANÇ İSTİSNASI ARTIRILACAK

Yurt dışına verilen bazı hizmetlerden elde edilen gelirlere sağlanan kurumlar vergisi yüzde 50 kazanç istisnası Türkiye'ye getirilme şartına bağlı olarak yüzde 80'e çıkarılacak.

KKM'DE VERGİ İSTİSNASI UZATILACAK

Kur korumalı mevduattan (KKM) elde edilen gelirlere sağlanan kurumlar vergisi istisnası 30 Haziran 2024'e uzatılacak, bitiminde cumhurbaşkanına uzatma yetkisi verilecek.

Türkiye'ye getirilmesi şartıyla gelir vergisi mükelleflerinin iştirak ettikleri yabancı kurumlardan elde ettikleri kar paylarının yarısı gelir vergisinden istisna edilecek.

Yeni eşik tutarlar belirlenerek ticari gemilere kesilecek cezalar artırılacak.

ihracat gelirlerinin binde 5'i olarak uygulanan götürü gider indirimi kaldırılacak.

ÖZELLEŞTİRMELER ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILABİLECEK

Özelleştirme programına alınan kuruluşların özelleştirilmesine ilişkin ihaleler elektronik ortamda yapılabilecek.

Yapım işlerine ek fiyat farkı ve süre uzatımı verilmesine ilişkin düzenleme yapılacak.

Mahalli idarelerin kira sertifikası ihraçlarının Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın iznine tabi olması düzenlenecek.

TCDD'nin Hazine garantili kredilerinden kaynaklı vadesi geçmiş borçlarının kurumun ödenmemiş sermayesine mahsubu sağlanacak.

2014 ÖNCESİNE AİT GSS PRİMLERİ TAHSİLİNDEN VAZGEÇİLECEK

2014 öncesine ait ödenmemiş genel sağlık sigortası primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı gibi alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilecek.

Katılım Finans Kefalet Anonim Şirketi'ne kurumlar vergisi muafiyeti sağlanacak.

Dış ticaret sermaye şirketleri ve sektörel dış ticaret sermaye şirketleri aracılığıyla yapılan ihracatlarda imalatçıya kurumlar vergisinde 5 puan indirim yapılacak.

Depremler sebebiyle genel afet bölgesi ilan edilen yerlerde 2025'e kadar fahiş fiyat uygulamalarına katlı idari para cezası verilmesine ilişkin düzenleme yapılacak.

Erdoğan'dan çalışan emekliye ikramiye talimatı

 

Bakan Şimşek'ten KKM açıklaması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )27 Kasım 2023 08:45

    ee bazı varlıklar elden çıkartılmak istense ör, evler arsalar taşınır ve taşlınma zmallar... enflasyondan ucuz olan ama sonradan pahalıya satılan bu varlıklar kımlere nasıl avantaj sağlar ? :D way be... yazmıyım yorum yayınlanmaz

  • E.g.26 Kasım 2023 22:24

    3600 torbadamı acaba bilen varmı?

  • Turkogluturk26 Kasım 2023 08:22

    Birden fazla yerden maad alanlar niye grlir vergisi odemiyor.sayin simsek otv yi arttirirken dolayli vergi oranini yuzde 81 uzerine getirirken sustunuz.simdide susuyorsunuz.

  • azmi25 Kasım 2023 16:04

    Torba Yasaya Af Hükümleri de konulmuş. Bakalım kimlere isabet edecek. Bankaları enflasyon muhasebesine tabi tutmazlar bence. Zira enflasyon arındırılmış banka gelirine uygulanan vergi , uygulanmamış haline göre daha az olacaktır. Yönetimin vergi kaybına neden olur . Doğru mu düşünüyorum ?

  • borsacı25 Kasım 2023 14:19

    zavallılar seçim yaklaşınca uykudan uyanıyor melek yüzlü oluyor seçim bittigi anda uyanıp azrail oluyor halk uyanmalı .ülkeyi bu duruma getiren yönetim 3 sente muhtaç ettiler çalmadık kapı bırakmadı dövizde bulamadı tek sorumlusu kendisi ekenomiyi nasla yönetti dünyada eşsiz ekenomsitim dedi ama ülkeyi batırdı seçimde şans tanımamak lazım.

  • Ssk Emekli 25 Kasım 2023 11:12

    Maaş artışlarında adalet istiyoruz birine kepçeyle ver birine çay kaşığıyla böyle adelet olmaz intibak bekliyoruz biz arada ezilecegizmi hep

  • Nuri 25 Kasım 2023 08:00

    Kkm e vergi istisnası niye uzatılıyor.biz niye ek MTV ödedik

  • sözün özü27 Kasım 2023 08:31

    parası olanın daha çok olsun diye......... Fakirden al zengine ver programı hızla devam ediyor......... Nuri BEY anlamadın mı daha

  • Berber Bekri 25 Kasım 2023 01:08

    Niye ticari işletme değil mi ? Diğerlerine niye uygulanıyor madem ki ? "2014 öncesine ait ödenmemiş genel sağlık sigortası primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı gibi alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilecek." Diyor yine AF demek peki dişinden tırnağından arttırıp borcunu ödeyen dürüst hiç cezası borcu olmayan ne zaman ödüllendirilecek hep cezaya AF mahkuma AF trafik de AF ehliyet AF ı vergi AF ı bu aflar aslında dürüst kanunlara utan insanlara ceza niteliğindedir bence...YTD

  • Yusuf25 Kasım 2023 00:36

    Sabah ayrı konuşuyorlar akşam ayrı.bankalar emeklisine bile 5000 tl ikramiyeyi vermiyor.Garibana yok faiz lobisine var.yazıklar olsun.nerede nas.6 ayda 10 dan 40 a çıkan faiz oranları.

  • acacu25 Kasım 2023 00:00

    Bankalardan etmedikleri kardan yüksek vergi al, sonra bankalar da bunu mudilere yansıtsın, her kalemden fazla fazla para koparsın, sonra hükümet yaramaz bankalar sizi gidi deyip azarlasın. Tavşana kaç, tazıya tut. Ne güzel ülke yönetmek bu.

  • Dün24 Kasım 2023 19:10

    Dün uygulanacak bugün uygulanmayacak ve dalgalanmalar

  • buffet24 Kasım 2023 18:30

    Bankaları koruyun . çalışanı üzün. harika sistem valla. 

  • Pala24 Kasım 2023 18:11

    Faiz lobisinin tutsağı oldu cumhur ittifaki