E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEkonomistlerden istihdam yorumu: Yüksek faizin önü kesildi---

Ekonomistlerden istihdam yorumu: Yüksek faizin önü kesildi

Ekonomistlerden istihdam yorumu: Yüksek faizin önü kesildi
01 Eylül 2023 - 18:28 borsagundem.com

ABD istihdam beklentilerin üzerinde geldi. Ancak uzmanlara göre yükselen işsizlik oranı ve haziran ve temmuz istihdam rakamlarına gelen güncelleme ABD istihdam piyasasının yavaşladığını gösteriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Gün içerisinde açıklanan ABD istihdam raporu ağustos ayında ABD ekonomisin 187.000 yeni istihdam eklediğini gösterdi. Dünyanın en büyük ekonomisindeki işsizlik oranı ise %3,5’ten %3,8’e yükseldi. Tarım dışı istihdam artışı temmuz ayı için 187 binden 157 bine, Haziran ayı için 185 binden 105 bine revize edildi. Wall Street Journal anketlerine göre ekonomistler yeni istihdam rakamının 170.000, işsizlik oranınınsa %3,5 olmasını bekliyordu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Amerikan istihdam rakamları özellikle de ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararı için kritik önem taşıyor. Zira beklentilerin üzerindeki istihdam FED’in para politikasında daha sert tavır alması gerektiğini gösterebilir. Bununla birlikte işsizlik oranındaki artış ise tam tersi bir etki yaratarak FED’in faiz artışlarında aşırıya kaçtığını gösteriyor. Piyasa çevreleri ise raporun genel olarak piyasalar için olumlu göründüğü konusunda fikir birliğine varmış durumda.

MarketWatch’un haberine göre piyasa analistleri sıcağı sıcağına istihdam verilerinin FED politikalarına ve küresel piyasalara olan etkilerini değerlendirdi.

Key Private Bank Baş Yatırım Sorumlusu George Mateyo istihdam rakamlarının FED’in faiz politikasını sabit tutması için gereken doneleri sağlayacağını belirtiyor:

“Temmuz ayı istihdam raporu FED’in kulağına müzik gibi gelecektir. İşe alım eğilimleri beklenenden biraz daha iyiydi, işsizlik beklenenden biraz daha zayıftı ve belki de en önemlisi ücret artışları alarm seviyesinde yükselmedi. Bu nedenle FED eylül ayında faiz oranlarını yükseltmeyecek ve yılın geri kalanında ihtiyatlı bir şekilde ilerleyecektir. İşsizlikteki beklentilerin üzerindeki artışı dikkatli bir şekilde değerlendirecek ancak ekonomik büyüme trendin üzerinde kaldığı için ve ücretler hâlâ pandemi öncesi oranlardan daha hızlı ilerlediği için yakın vadede faiz oranlarını düşürme olasılığı düşüktür.”

BMO Capital Markets’ın Kıdemli Ekonomisti Jennifer Lee istihdam rakamlarıyla birlikte 90’ların ünlü pop ikonu Spice Girls’ün şarkı sözlerini hatırlayacak kadar keyiflenmiş gibi görünüyor:

“Bu bizim istediğimiz şey değil miydi? Bu gerçekten de istediğimiz şey değil miydi? (Aman tanrım bu da nereden geldi? Spice Girls hayranı bile değilim) İstihdam piyasası FED’e para politikasında daha fazla sıkılaştırma yapması için herhangi bir baskı uygulamıyor. Ve bu da bizim istediğimiz şeydi.”

Moody’s Analytics’in Baş Ekonomisti Mark Zandi sosyal medya paylaşımı ile istihdam rakamlarını şu ifadelerle değerlendirdi:

“Ağustos ayı istihdam raporu daha iyi olamazdı. İstihdam büyümesi sağlam ancak yavaşlıyor. İşsizlik yükseldi ancak doğru bir sebepten; istihdama katılımın artmasıyla daha fazla çalışan arzından. Ücret artışları ılımlı olmaya devam ediyor ve çalışma saatleri arttı. Raporun her yerinde yumuşak iniş okunuyor.”

Capital Ekonomics’in ABD Baş Ekonomist Yardımcısı Andrew Hunter:

“Ağustos ayında tarım dışı bordrolardaki 187.000 artış, işsizlik oranındaki sıçrama ve ücret artışındaki yavaşlama, istihdam piyasası koşullarının pandemi öncesi normlara yaklaştığına dair kanıtlara katkıda bulunuyor. Bu da FED’in bir sonraki hamlesinin gelecek yılın ilk yarısında faiz indirimi olacağı görüşümüzü güçlendiriyor. Yıllık ücret artışlarını %4,3’e düşüren aylık %0,2 artışın sakinleşmesi yaklaşmakta olanların bir işaretidir. Daha zayıf işgücü piyasası koşullarının çekirdek enflasyonda hızlı bir düşüşe katkıda bulunmasını ve FED’i gelecek yıl piyasaların fiyatladığından daha agresif bir şekilde faiz indirimine ikna etmesini beklemeye devam ediyoruz.”

ABD Mortgage Bankacıları Birliği Baş Ekonomisti Mike Fratantoni:

“Bordro istihdamı ağustos ayında arttı, ancak bu raporda belirtilen Haziran ve Temmuz ayları için istihdam büyüme hızındaki düşüşlerle birlikte, kümülatif etki iş piyasasında gözle görülür bir yavaşlamadır. İstihdamdaki artış şu anda son üç ayda ortalama sadece 150.000 kişidir. İşsizlik oranının %3,8'e yükselmesi, işgücüne katılım oranındaki artıştan kaynaklandı. Daha fazla insan aktif olarak iş arıyor. Ancak Ağustos ayında işgücü piyasasına yeni veya yeniden girenlerin fazla şansı yoktu ve beş haftadan az bir süredir işsiz olanların sayısını artırdı. Son birkaç ay içinde iş ilanlarını geri çeken işletmelerin raporu göz önüne alındığında bu tablo oldukça mantıklıdır.”

CIBC Ekonomisti Ali Jaffery:

“Tıpkı yaz sonunda sıcak havanın sonbahara dönüşmesi gibi ağustos ayı istihdam raporu da istihdam piyasasındaki havanın daha soğuk derecelere gittiğini gösteriyor ve bu dikkate almamız gereken bir şey. Bugünkü rapor genel olarak işgücü piyasasındaki yeniden dengelenmenin hız kazandığını ve işgücü talebindeki yumuşamanın daha zayıf gelire ve ileriye dönük daha az harcamaya dönüşebileceğinin altını çiziyor.”

ABD'de tarım dışı istihdam beklentilerin üzerinde

 

ABD'de ISM imalat endeksi beklentilerin üzerinde

 

ABD borsaları yükselişle açıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)