E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEkonomi kötüye gidiyor, borsalar yükseliyor---

Ekonomi kötüye gidiyor, borsalar yükseliyor

Ekonomi kötüye gidiyor, borsalar yükseliyor
03 Mayıs 2023 - 11:37 borsagundem.com

ABD borsalarında kazanç sezonu yatırımcıların büyük oranda yüzünü güldürüyor. Ancak bir başka bakış açısı, işlerin ABD hisse senedi piyasaları için sanıldığı kadar toz pembe olmayabileceğini gösteriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında kazanç dönemi özellikle piyasa değeri yüksek şirketler için olumlu geçiyor. Bu da  endekslerin pozitif seyretmesini sağlıyor. Oysa bir başka perspektif, durumun görünenden farklı olabileceğini işaret ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsalarında neler olduğunu kimse tam anlamıyla kestiremiyor. Ekonomistler ve birçok uzman da bu belirsizliğin tarihte hiç olmadığı kadar derin ve uzun sürdüğünün altını çiziyor. Kazanç döneminin olumlu verileri başta dev teknoloji şirketlerini ve yatırımcılarını memnun etse de, bir başka değerlendirme ölçütü, ABD borsalarında işlerin pek de iyi gitmiyor olabileceğinin sinyallerini veriyor.

Eşit ağırlık versiyonu

ABD merkezli finansal danışmanlık şirketi Cabana CEO’su Chadd Mason, ABD borsalarında gerçekte neler olup bittiğini piyasa değeri ve eşit ağırlık ölçümleriyle değerlendirerek anlamaya çalışıyor. Mason, hisse senedi piyasalarının içinde bulunulan dönemde yanıltıcı sinyaller verdiğini söylüyor ve düşüş eğiliminde olduklarının altını çiziyor.

Yılbaşından bugüne Apple, Microsoft, Meta ve Amazon gibi dev teknoloji hisse senetlerinin karlılık açıklamalarının ardından S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones gibi büyük endekslerin yükseldiği görülüyor. Bunun şaşırtıcı kabul edilmemesi gerekiyor çünkü söz konusu endeksler 'piyasa değeri ağırlıklı’ bir nitelik taşıyor. Öyle ki endeksteki şirketler ne kadar büyükse, o şirketlerin hisse senetlerinin performansı da endeks performansını o kadar fazla etkiliyor.

Bunların 'eşit ağırlık versiyonu'yla basit bir karşılaştırması ise hikayenin çok daha farklı olabileceğini gösteriyor. Bu dev teknoloji şirketlerinin etkilerini çıkardığınızda, yılbaşından bu yana yüzde 7-10 bandında büyümek yerine, geniş anlamda endekslerin yatay ve hatta negatif seyrettiği görülüyor. Bu, anlaşılması gereken gerçekten önemli bir noktayı işaret ediyor. İşin aslı şu ki, pek çok şirket daha düşük kazanç tahminlerini karşılamak için çetin bir mücadele veriyor.

Piyasa kazançları zaten fiyatlamıştı

İki hafta önce başlayan süreçte, büyük teknoloji şirketlerinin çoğunun geçen hafta rapor ettiği şekilde yatırımcılar için olumlu bir kazanç dönemi yaşanıyor. Hemen bütün teknoloji şirketlerinin tahminlerin üzerinde karlılık açıkladıkları görülüyor. Peki 2023 yılında borsaların bayrak taşıyıcısı bu dev teknoloji şirketlerinden gelen tüm bu güzel haberler karşısında piyasa nasıl tepki verdi? Yakından bakıldığında S&P 500 Endeksi’nin başladığı yere geri döndüğü gerçeğiyle karşılaşılıyor.

S&P 500 Endeksi geçen haftaya son işlem aralığı olan 3900-4100 puan zirvesinde başladı ve dev teknoloji şirketlerine ilişkin tüm iyi haberler geldikten sonra yatay seyrine devam etti. Arada endeksler Pazartesi ve Çarşamba arası yüzde 3'lük bir satış ve Perşembe-Cuma günlerinde de yüzde 3'lük bir geri dönüş yaşadı. Sonuç olarak, görünen o ki piyasa zaten bu kazançları fiyatlamıştı.

Endeksler işler iyiye değil kötüye gittiği için yükseliyor

Geçen yıl hızla yükselen faiz oranları karşısında yüzde 30 hatta yüzde 50 oranlarındaki düşüşlerin ardından Amazon, Microsoft, Apple ve benzerlerinde bir sıçrama görmenin gerçekten anlamlı olduğunu kabul etmek gerekiyor. S&P 500'ü oluşturan diğer 490 şirketten aynı yanıtı alma beklentisi söz konusu olduğunda ise bambaşka bir tabloyla karşılaşmak mümkün.

Yatırımcılar, faiz oranları ile teknoloji şirketleri arasındaki ilişkiden yararlanmayı seviyor. Geçen yıl olduğu gibi faiz oranları yükseldiğinde teknoloji hisseleri değer kazanıyor, bu sene de aynısı oluyor. Bunun tersi de aynı şekilde geçerli. Ekonomik yavaşlama veya durgunluk korkularının yavaşlaması nedeniyle faiz oranları geri çekilmeye başladığında, yatırımcılar tekrar gemiye atlıyor ve hızlı bir kâr için teknoloji hisselerini satın alıyor.

Bu iki yönlü alım satım olgusu, bu yıl piyasa değeri ağırlıklı endekslerde gördüğümüz olumlu getiriler için önemli bir katalizör işlevi görüyor. Fiyattaki bu yükseliş hareketini sürdürmenin zorluğu ise tamamen yanlış sebeplerden dolayı meydana gelmesinde yatıyor. Bu hisse senetleri, faiz oranları düştüğü için bir ayı piyasasının pençelerinden kurtuluyor. Ancak faiz oranları düşüyor çünkü ekonomi zayıflıyor. İşin bir başka boyutu ise tahvil piyasasının da bu denklemin farkında olması. Yani piyasa değeri ağırlıklı endeksler işler iyiye gittiği için değil, işler kötüye gittiği için yükseliyor.

25 baz puanlık artış, ekonomi üzerinde baskı yaratabilir

Tabii ki, piyasalar ileriye dönük olarak hareket eder ve belki de piyasa, işlerin ne zaman daha iyiye gideceğini kolluyordur. Bu da bir ihtimal. Ancak bugün Fed'in 25 baz puanlık bir faiz artışına daha gitme ihtimali bulunuyor ve bu zaten zayıflayan bir ekonomi üzerinde daha fazla baskı oluşturacaktır.

Görünen o ki, ABD ekonomisi güçleniyor olması nedeniyle hisse senedi fiyatlarının yükselmesine daha çok var. Taşımacılık, finans, emlak ve diğer döngüsel sektörlerin bayrağı büyük teknolojinin elinden aldığını görmek piyasaları çok daha fazla rahatlatacaktır. Ancak şimdiye kadar bu maalesef  gerçekleşmedi.

Yatırımcıların bu süreçte disiplinli kalması gerekiyor. Risk yönetimini koşulların iyileşmesine paralel olarak artırmak en makul hareket gibi duruyor. Ancak şu an için düşüş eğiliminde olmak ve verilerin daha uygun koşulları işaret ettiği zamanı beklemek gerektiği görülüyor.

Kritik FED toplantısında piyasalar neye odaklanacak?

 

Piyasalar Fed'in "şahin" politikalarını sonlandıracağını fiyatlıyor

 

Piyasalarda gözler Fed'de

 

BlackRock’tan uyarı: Özel piyasalarda fiyatlar aşırı yüksek

 

Güvercin bir faiz artışı borsa rallisini ateşler mi?

 

JPMorgan: Hisse senedi rallisi, 2000 ve 2008 krizlerini hatırlatıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mevsim03 Mayıs 2023 13:19

    2 beden küçüleceğiz hazırlıklı olun.

  • Eko03 Mayıs 2023 12:08

    Makro ekonomi durumu farklı şirketlerin durumu farklı, şirketlerin cirosu ve karlılığı artıyor mu azalıyor mu! Artıyorsa borsanın yükselmesi olağandışı değil!!

  • KEMAL TABANCASIBÜYÜK03 Mayıs 2023 12:00

    Herkes belasını arıyor da ondan.Yoksa abd deki para babaları nasıl zengin olacaklar onlar sattıkca fakirler de bizde de onlar gibi zengin olacağız hayali ile hisselere satdırıp dal aşak ortada kalıyorlar.