E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEd Yardeni: Hafif bir gerileme derin bir durgunluğa dönüşebilir---

Ed Yardeni: Hafif bir gerileme derin bir durgunluğa dönüşebilir

Ed Yardeni: Hafif bir gerileme derin bir durgunluğa dönüşebilir
14 Nisan 2023 - 14:22 borsagundem.com

Piyasa uzmanı Ed Yardeni, Fed’i, hafif bir gerilemeyi derin bir durgunluğa dönüştürme riski noktasında uyarıyor ve Fed'in faiz artırımlarına bir son vermesi gerektiğini belirtiyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD piyasaları, Fed’den gelecek faiz kararını bekliyor. Uzmanlar ise Fed’i, ekonomiyi derin bir resesyona sokma riski noktasında uyarıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, piyasa kıdemlisi Ed Yardeni, Fed'in faiz oranlarını yakın zamanda artırmayı bırakmaması halinde hafif bir gerilemeyi çirkin ve katlanılmaz bir durgunluğa çevirebileceğini söylüyor.

Fed gazdan ayağını çekmeli

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, piyasa ve borsa uzmanı Ed Yardeni'ye göre, Fed parasal sıkılaştırma kampanyasının gazından ayağını çekmezse ılımlı bir durgunluğu daha büyük ve derin bir durgunluğa dönüştürebilir.

Yardeni Research Başkanı, Fed'in yüksek faiz oranları ve son bankacılık kargaşası sayesinde ABD'nin bu yıl ılımlı bir resesyona gireceği yönündeki tahminine işaret ediyor. Ancak Yardeni, Fed faiz artırımlarını yakın zamanda durdurmazsa, ekonominin görünümünün çok kısa sürede kötüleşebileceğini söylüyor ve ekliyor: “Bankacılık krizi bitmedi ve daha çirkin bir bankacılık krizine dönüşebilir, bu durumda hafif durgunluk da çirkin bir durgunluğa evrilebilir. Bankacılık krizinin nasıl seyredeceğine dair daha fazla kanıt görmeden önce faiz oranlarının bir süre daha yatay gitmesi gerektiğini düşünüyorum.”

Fed yetkilileri geçen yıl enflasyonu dizginlemek için faiz oranlarını yüzde 1.700'ün üzerinde artırdığı için uzmanlar, aylardır yaklaşan bir durgunluk konusunda uyarıda bulunuyor ve bu seviyenin, ekonomiyi kolayca bir durgunluğa sürükleyebileceğinin altını çiziyor. Fed’in faiz oranlarında nihai hedefi şimdilerde yüzde 4,75 - 5 bandında seyrediyor. Bu, 2007'den beri görülen en yüksek faiz oranlarına karşılık geliyor ve bir durgunluk için her türden alarm zilinin çalmasına neden oluyor.

Silicon Valley Bank'ın Mart başında iflas etmesinden dolayı daha sıkı kredi koşulları nedeniyle ekonomik gerileme de riski de artıyor. Wharton Profesörü Jeremy Siegel da bankanın iflasının 75 baz puanlık bir oran artışına eşdeğer olduğunu tahmin ediyor.

25 baz puan ihtimali yüzde 66

Piyasalar şu anda Fed'in Mayıs ayında 25 baz puanlık başka bir faiz artırımına gitme olasılığını yüzde 66 olarak fiyatlıyor. Ancak Yardeni, kıyaslama oranının üst aralığı olan yüzde 5'in muhtemelen 'yeterince kısıtlayıcı’ olduğunu söylüyor. Yetkililer Fed’in güvenilirliğini sürdürmeyi planlıyorsa, faiz oranlarını yakında durdurmasını öneriyor.

Diğer yorumcular da parasal koşullar sıkılaştıkça hisse senetlerinde ve ekonomide daha fazla düşüş olacağı konusunda uyarıda bulunuyor. Ancak Yardeni, Fed'in olası olduğuna inandığı bir sonraki politika toplantısında faiz artırımlarını durdurması durumunda hisse senetlerinde daha fazla aşağı yönlü bir gidiş öngörmüyor.

Daha önce Yardeni, yeni bir boğa piyasasının başladığını müjdelemiş ve S&P 500'ün, ekonomi, tam bir durgunluğun önlendiği hafif bir yavaşlamaya karşılık gelen ‘yumuşak iniş’i başarabilirse, tüm zamanların en yüksek seviyesini görebileceğini tahmin etmişti.

Ed Yardeni: 'Fed Put' geri döndü

 

Yardeni: Banka krizi borsaları zirveye taşıyacak

 

Yardeni: Boğa piyasası başladı

 

Piyasalar enflasyon ve resesyon ikileminde yön arıyor

 

ABD’de kredi sıkışıklığı değil resesyon yaklaşıyor

 

Fed faiz artırımına giderse yatırımcıların oyun planı ne olmalı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)