E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiECB’nin uzun vadeli faiz planı, ekonomistleri ikna etmiyor---

ECB’nin uzun vadeli faiz planı, ekonomistleri ikna etmiyor

ECB’nin uzun vadeli faiz planı, ekonomistleri ikna etmiyor
21 Temmuz 2023 - 12:41 borsagundem.com

Avrupa Merkez Bankası’nın faizleri daha uzun süre yüksek seviyede tutma planı, ekonomistler için ikna edici bir formül gibi gözükmüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa Merkez Bankası (ECB) yüksek enflasyonla mücadele için faizleri daha uzun süre yüksek seviyede tutmayı planlıyor. Ancak ekonomistler, geçmiş tecrübeler ışığında bu formüle ikna olmuş değil.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Avrupa yüksek enflasyon ve faiz sarmalından çıkamıyor. ECB’nin planlarının kısa sürede gevşeme belirtileri göstermesi, ekonomistler için güven sarsıcı bir nitelik taşıyor.

Görünüm ‘son derece’ belirsiz

Bloomberg’den Jana Randow, and Harumi Ichikura'nın haberine göre, Bloomberg anketindeki küçük bir çoğunluk, ECB yetkililerinin Mart ayında faiz indirimlerine başlamasından önce, Eylül ayında mevduat oranında yüzde 4'e varan nihai bir artış bekliyor. 2024 sonu borçlanma maliyetleri için tahminler ise yüzde 2 ila yüzde 4 arasında değişirken, sonraki adımlarla ilgili belirsizlik de kademeli olarak artıyor. Anket katılımcıları, oybirliğiyle, gelecek hafta çeyrek puanlık bir artış öngörüyor.

Görüş ayrılıkları, enflasyonun şu anki yüzde 5,5’lik seviyesinden yüzde 2 hedefine ve geçen sonbaharda yüzde 10'un üzerine ne zaman döneceğini tahmin etmenin ne kadar zor olduğunu gösteriyor. İnatçı fiyat baskıları ve zor durumdaki Euro bölgesi ekonomisi, geleceği gölgelemekle kalmıyor, aynı zamanda yetkililer, geçen Temmuz'dan bu yana uygulanan benzeri görülmemiş 400 baz puanlık sıkılaştırmanın gecikmeli etkisi hissedildiğinde, bunun ekonomik faaliyetleri nasıl etkileyeceğinden de hâlâ emin olamıyor.

Piyasa duraklamayı yanlış anlayabilir

Dekabank'ta ekonomist olan Kristian Toedtmann, oranların bu ay zirveye ulaşacağını ve gelecek Eylül ayına kadar orada kalacağını tahmin ediyor. Toedtmann, “ECB, yakın gelecekte faiz artırımlarını durdurmak için bir gerekçe bulmak zorunda kalacak ve aynı zamanda inandırıcı bir sıkılaştırma eğilimini de yerinde tutmaya çalışacak. Risk şu ki, piyasalar böyle bir duraklamayı faiz indirimlerinin çoktan yaklaşmakta olduğunun bir işareti olarak yorumluyor” diyor.

Başkan Christine Lagarde’ın, 27 Temmuz politika duyurusunun ardından yapacağı konuşmada, borçlanma maliyetlerinin düşürülmesiyle ilgili konuşmaları susturmaya çalışması bekleniyor. Asıl yükün ise faiz oranlarının daha uzun süre kısıtlayıcı kalmasında yattığı kabul ediliyor. Bunda özellikle bu haftaki veriler sonucunda, Haziran ayı enflasyonunun daha yüksek seviyeye revize edildiğinin görülmesinin de etkisi bulunuyor.

Enflasyon hala en büyük risk

Ekonomistler, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşından kaynaklanan serpintileri ikinci sıraya iterek geride bırakan enflasyonu hâlâ ekonomi için en büyük risk olarak görüyor. ABD Merkez Bankası (Fed) geniş çapta bir konsensüsle nihai olduğu düşünülen faiz oranı artışını gelecek hafta gerçekleştirecek. Yatırımcılar, ilkbahar kadar erken bir tarihte ABD'de ilk faiz indiriminin yapılacağına bahse giriyorlar.

Zorluklara rağmen, ankete katılanlar ECB'nin ekonomiyi uçurumdan düşürmeden enflasyonu dizginlemek için doğru dozda sıkılaştırmayı bulma yeteneğine güveniyor. Katılımcıların üçte ikisinden fazlası yetkililerin fazla ileri gitmeyeceğine inanıyor ve her 10 kişiden dokuzu da faiz oranlarını beklenenden daha erken yükseltmekten vazgeçeceklerine inanmadıklarını belirtiyor.

Nomura'dan Andrzej Szczepaniak gelecek haftaki yapılacak hamlenin kesinleşmiş görünmesiyle birlikte, büyük sorunun, ECB'nin bir sonraki toplantısında yeniden artış için önceden taahhütte bulunup bulunmayacağı olduğunu düşünüyor. Szczepaniak, “Taahhütte bulunurlarsa, Eylül ve Ekim toplantıları arasındaki verilerin büyük ölçüde değişmemesi beklendiğinden, Ekim ayı için piyasa fiyatları pekala güçlenebilir” diyor. Bununla birlikte, yetkililerin seçeneklerini açık tutmaları için gerekçeler de bulunuyor.

DWS'de bir ekonomist olan Ulrike Kastens, “Başkan Lagarde'ın Eylül toplantısının sonucu hakkında herhangi bir ipucu vereceğini düşünmüyorum. Veri bağımlılıklarını vurgulayacaklar ve Eylül tahminlerini bekleyecekler” şeklinde konuşuyor.

Sessizlik altındır

ECB geçen ay 2025'e kadar olan enflasyon tahminlerini yükseltti ve görünümün ‘son derece belirsiz’ olmaya devam ettiğini söyledi. O zamandan beri, Yönetim Kurulu'nun 26 üyesinin neredeyse tamamı görüşlerini sundu. Bu durumum, yeterince faiz artırımına gidilip gidilmediğini düşünenler arasındaki artan ayrışmaya işaret ediyor. Bu görüş farklılığının uzlaşmaya varmayı zorlaştıracağı düşünülüyor. Yetkililerin düşünüş şekline aşina olan kişiler, ECB yetkililerinin niyetlerini doğru üslupla ifade etmelerinin en büyük engel olduğunu şimdiden gördüklerini ifade ediyor.

ING'den Carsten Brzeski, “Temmuz toplantısı oldukça basit: Faiz oranlarını 25 baz puan artırın ve nihai faiz oranına ne zaman ve nerede ulaşılacağına dair herhangi bir rehberlik sağlamadan Eylül ayında başka bir faiz artırımı için kapıyı sonuna kadar açık tutun. Yani, belki de tek zorluk, her zaman eskimeyen bir şarkıya bağlı kalmak olabilir: Sessizlik altındır” diyor.

ECB'den faiz artışına devam sinyali

 

Villeroy: ECB faiz artışlarına yakında son verebilir

 

Avrupa Merkez Bankası faiz artırımlarını sürdürecek

 

Avrupa Merkez Bankası'ndan belirsizlik uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)