E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiECB'den aşağı yönlü enflasyon tahmini---

ECB'den aşağı yönlü enflasyon tahmini

ECB'den aşağı yönlü enflasyon tahmini
27 Şubat 2024 - 01:47 borsagundem.com

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, mevcut faiz politikasının devam etmesi halinde enflasyonun yüzde 2 orta vadeli hedefe döneceğini açıkladı.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, Strazburg'da düzenlenen Avrupa Parlamentosu Genel Kurul oturumunda Euro Bölgesi'nin ekonomik durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Lagarde, Euro Bölgesi'nin Kovid-19 salgını sonrası toparlanma sürecinde yüksek enflasyon ve ekonomik durgunluk gibi bir dizi zorlukla karşı karşıya kaldığını ifade etti.

"Enflasyon yüzde 2 orta vadeli hedefe dönecek"

Enflasyonun Ocak'ta hafif bir düşüşle yüzde 2,8'e gerilediğini anımsatan Lagarde, "Geçmişteki yukarı yönlü şokların etkisinin azalması ve sıkı finansman koşullarının enflasyonu aşağı indirmeye yardımcı olması nedeniyle enflasyonun yavaşlamaya devam etmesini bekliyoruz." dedi. AMB'nin son toplantısında temel politika faiz oranlarının değiştirilmediğini, mevcut faiz oranlarının yeterince uzun sürdürülmesi halinde enflasyonun yüzde 2 orta vadeli hedefe döneceğini ifade etti.

Lagarde, enflasyondaki düşüş sürecinin devam etmesini beklediğini, AMB Yönetim Konseyi'nin enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2 hedefine ulaşmasından emin olmak istediğini, bu süreçte para politikasında veriye dayalı bir yaklaşım izlemeye devam edeceklerini vurguladı.

Küresel ticaretteki zayıflama ve rekabet gücündeki kayıpların Euro Bölgesi ihracatına yönelik talebi azalttığını vurgulayan Lagarde, sıkı finansman koşullarının da büyüme üzerinde baskı oluşturduğunu söyledi. Lagarde, birçok ileriye dönük göstergenin bu yılın sonlarında bir toparlanma işareti verdiğini ancak enflasyonun yüksek enerji fiyatları ve artan jeopolitik istikrarsızlık nedeniyle risk oluşturmaya devam ettiğini dile getirdi.

Avrupa'nın enerji bağımsızlığını artırmak, çevre ve iklim hedeflerini finanse etmek için ek yatırımlara ihtiyaç olduğunu belirten Lagarde, bu kapsamda Avrupa'nın çevre ve iklim hedeflerini finanse etmek için yılda fazladan 620 milyar Euroya, dijital dönüşüm için ise 125 milyar Euroya ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Sermaye piyasaları birliğinin tamamlanmasının bu süreçte kilit rol oynayacağını vurguladı. Ayrıca, Avrupa'nın sermaye piyasalarının parçalanmış durumda olduğunu ve bu durumun sermaye piyasasının derinlik ve likiditesini olumsuz etkilediğini ifade etti.

ECB: Bitcoin’in gerçek değeri sıfır

 

ECB faizi sabit bıraktı

 

Euro Bölgesi'nde enflasyon ECB'nin hedefine yaklaşıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)