E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDünya basını: Akşener'den Erdoğan'a potansiyel destek---

Dünya basını: Akşener'den Erdoğan'a potansiyel destek

Dünya basını: Akşener'den Erdoğan'a potansiyel destek
04 Mart 2023 - 14:21 borsagundem.com

Seçime aylar kala Akşener'in çıkışı sonrası karışan 6'lı masa, dünya basınında da geniş yer buldu. Durumun kaosa dönüştüğünü belirten yabancı kaynaklar, oluşan krizin Erdoğan'ın işine yarayacağı yorumunu yaptı

İYİ Parti lideri Meral Akşener'in Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı çıkması sadece Türkiye'de değil dünyada da yankı buldu. Yabancı medya, son gelişmelerin Erdoğan'ın lehine olabileceği yorumunu yaptı.

Financial Times: "Seçimlere kısa süre kala kaos"

Ülkenin altı muhalefet partisinin 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler için aylardır ortak bir aday üzerinde müzakerede bulunduğunun altını çizen Financial Times, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı aday konusunda anlaşmazlık yaşanmasını kısa süre sonra yapılacak seçimler öncesi bir "kaos"a benzetti.

İYİ Parti'yi ülkenin ikinci en büyük muhalefet partisi olarak tanımlayan gazete, lideri Meral Akşener'in Erdoğan'ın karşısına yeni adaylar çıkarılması çağrısında bulunduğunu ve 6'lı masanın bunu yapmayarak "halkın iradesini temsil etme becerisini kaybettiğini" sözlerini hatırlattı ve Millet İttifakı'nın bozulmasının Erdoğan'ın lehine olduğunu vurguladı.

Politico, patlak veren anlaşmazlığı 20 yıllık Erdoğan iktidarının ardından çok çekişmeli beklenen seçimler öncesi yaşanan "gerilim" olarak niteledi ve muhalefetin Erdoğan'ın karşısına çıkaracağı aday konusunda anlaşamadığı yorumunu yaptı.

Partilerin ilerleyen günlerde anlaşmazlığı aşamamaları halinde bunun kötü ekonomik gidişat, yüksek enflasyon ve son olarak deprem felaketi nedeniyle eleştiri oklarının hedefindeki Erdoğan'ın lehine bir durum yaratabileceğini yazdı.

Al Jazeera

İYİ Parti lideri Meral Akşener'in "ittifakın milli iradeyi yansıtmadığı" açıklamasını manşete çeken Katar merkezli El Cezire, sağcı partinin seçimlerden önce "masadan kalkacağının güçlü bir sinyalini verdiğini" yazdı.

Akşener'in tutumunun muhalefetin Erdoğan'ı yenmesini daha da zorlaştırabiliceği yorumunu yapan haber kanalı, Türkiye'deki muhalefetin 2019'daki yerel seçimlerde İstanbul ve Ankara da dahil olmak üzere büyük şehir belediyelerinin kontrolünü AK Parti'den almayı başarmasından bu yana daha yakın bir işbirliği yürüttüğüne dikkat çekti.

Wall Street Journal: "Erdoğan'a potansiyel destek"

Wall Street Journal ise muhalefet içinde yaşanan anlaşmazlığı okurlarına "Türkiye'de etkili bir siyasi parti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a muhalif bir ittifaktan çekilerek, lidere 20 yıllık iktidarının en zorlu seçim kampanyası öncesinde potansiyel bir destek verdi" cümlesi ile aktardı.

Gazete, Akşener'in kararı nedeniyle mayıs ayında yapılması beklenen seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görevine son vermeye kararlı altı partili koalisyonun en büyük ikinci üyesinin saf dışı kaldığının altını çizdi.

AFP

Fransız haber ajansının haberinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı ortak aday çıkarmakta anlaşamayan ittifakta, İYİ Parti'nin tutumu nedeniyle "çatlak oluştuğu" belirtildi.

AFP, 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimler yaklaşırken ittifakın hâlâ adayını açıklamadığına dikkat çekerek, "Bölünmüş siyasi muhalefet bir yılı aşkın süredir aday üzerinde uzlaşma sağlayamadı" ifadelerini kullandı.

CHP'den Akşener ziyareti iddiasına yalanlama

Paçacı: İYİ Parti masadan kalkmadı, kaldırıldı

CHP’li belediye başkanları: Kılıçdaroğlu’nun yanındayız!

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vf04 Mart 2023 22:21

    Batı size ne oluyor s,,,,,,, işinize bakın

  • Mucise Reis : )04 Mart 2023 16:34

    Bu milletn ne suçu günahı vardıda abuk subuk sistem getirtip karşımıza. ya onu seç ya bunu seç diyorlar ? böyle saçma sapan bir siyasi yönetim modelinde illaki birilerini seçip ne gelirse kader diyip yaşamımızı sürdürmemizi istiyorlar :D adam akıllı bir barajsız yönetim gelsin artık. Ne çekti bu memleket . başa gelen koltuktan kalkmıyor, başa geçecek olanlar da geldiklerinde gitmeyecek gibi bir model. Bu millet bu kadar boş ve gereksiz yuku kaldıracak durumda deil . Millet kendi derdinde. 30 yıl çalışıp ev+araba alaıp emeklılık yaşayamıyor. siyasiler dünyamızı karartmaya devam etti ve hep edecek. Bizlerde gideni ve geleni eleştirip milletin hakkı için devletin kurumlarının düzelmesi için hep eleştircez ve sorucaz :D

  • ALİ KODUŞ04 Mart 2023 20:55

    Millet İttifakı iktidara gelse senin dediklerin olacak mı.Yıllardır ABD ve AB ülkeleri ülkemize ekenomik siyasi askeri saldırı içindeler.bunun üzerine içimizdeki uzantılarını kullanıp neler neler yapmadılar.yangınlar seller depremlerde üst üste geldi.Daha bir senedir bir tane basit cumhurbaşkanı adayını seçemeyenlerin bu ülkeye ne menfaatleri olabilir.amma cahil birimissin vesselam.kim ister böyle durumlar yaşayalım.sen hiç deprem bölgesine gittimi odaradı vahameti hiç gördümmü hadsizlik yapma.

  • Baran04 Mart 2023 20:44

    Haydi ordan hadsiz bunlara nasıl bu ülke teslim edilir.su ortakları tek tek analiz et bakalım birtanesi elle tutulur övünülecek bir tarafları varmı.

  • KIRILMA NOKTASI04 Mart 2023 15:41

    YA TURKIYE OZGURLESME YOLUNDA DEVAM EDER,YADA 20 /30 SENE ONCEKI KOKUSMUS,GOT/KOBEK KASIMAKTAN ILERI GITMEYEN SISTEME GERI DONER,.SAYGILAR

  • AHMET ÖZBİLEN04 Mart 2023 20:47

    Haydi ordan.ali babacan basından  söylediklerine bir bak bakalım. Anayasamızdan Türk dilini ve Türk lüğü kaldırıp  kandilin tam istediği gibi yapanlaramı.Azılnılklara özertlik vereceğiz. Diyenleremi  oyumuzu verelim

  • IDAM04 Mart 2023 14:43

    GEC KALMADAN UYAN TURKIYE.Tum Turkiyenin bilmesi gerekenler feto, MHP'yi ele geçirebilseydi, İyi Parti'yi kurmazdı.feto, AKP'yi ele geçirebilseydi, Gelecek Partisi'ni kurmazdı.feto, CHP ve SP'yi elinde tuttuğu için, İyi Parti ve Gelecek Parti dörtlüsü, pkk ile örtülü ya da açık olarak ittifak yapmak zorundalar.Zira amerika'nın emirlerine karşı gelemezler.15 Temmuz'da darbeyle indiremedikleri Müslümanları indirebilmek için her türlü kirli ittifaka "helal" diyen fetvayı da Amerika'daki hocalarından almışlardır.

  • ALİ RIZA GÜZELKALE04 Mart 2023 20:48

    Bence yerden göge haklısın ülkemizi masa başında savaşmadan  parçalatıp büyük kürdistan kurduracaklarına ve uyanık olunması gerektiğine dair youtbede yorumlara rastlıyorum.

  • veri04 Mart 2023 15:58

    seni iyi zehirlemişler...