E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemNYT'den flaş iddia: Netanyahu tutuklanabilir---

NYT'den flaş iddia: Netanyahu tutuklanabilir

NYT'den flaş iddia: Netanyahu tutuklanabilir
29 Nisan 2024 - 01:43 borsagundem.com

The New York Times'ın haberine göre, İsrailli yetkililer, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Hamas ile çatışmayla ilgili suçlamalar nedeniyle üst düzey hükümet yetkilileri için tutuklama emri çıkarmaya hazırlandığını düşünüyor

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) üst düzey İsrail ve Hamas yetkililerine karşı harekete geçmeye hazırlandığı iddia edildi. Mahkemenin savcılık ofisi yorum yapmayı reddetti.

The New York Times'ın haberine göre, İsrailli yetkililer, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Hamas ile çatışmayla ilgili suçlamalar nedeniyle üst düzey hükümet yetkilileri için tutuklama emri çıkarmaya hazırlandığını düşünüyor. İsrailli ve yabancı yetkililer, mahkemenin Hamas liderleri için de tutuklama kararı çıkarmayı değerlendirdiğine inanıyor.

Konuyu kamuoyu önünde tartışmaya yetkili olmadıkları için isimlerinin açıklanmasını istemeyen beş yetkiliden ikisine göre, mahkeme süreci devam ederse Netanyahu başta olmak üzere birçok İsrailli yetkili, Gazze Şeridi'ne insani yardım ulaştırılmasını engellemek ve Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırılara aşırı sert bir karşılık vermekle suçlanabilir.

NETANYAHU TUTUKLANABİLİR

Böyle bir davanın olası sonuçlarından endişe duyan İsrailli yetkililer, Başbakan Netanyahu'nun da tutuklama emrinde adı geçebilecek kişiler arasında olduğuna inandıklarını söyledi. Hamas'tan kimlerin suçlanabileceği ya da hangi suçlara atıfta bulunulacağı henüz net değil.

İsrailli yetkililer, UCM'nin olası eyleminden endişe duymalarına neden olan bilginin kaynağını açıklamadı ve mahkeme de konuyla ilgili yorum yapmadı.

Mahkemenin tutuklama kararları muhtemelen dünyanın büyük bir kısmında, özellikle de aylardır Gazze'deki tutumu nedeniyle uluslararası tepkiyle karşı karşıya kalan İsrail'e karşı harekete geçildiği görüşünü destekleyecek.

TUTUKLAMA KARARI İSRAİL'İN POLİTİKALARINI ETKİLEYEBİLİR

Bu karar, Hamas'a askeri harekatını sürdüren İsrail'in politikalarını da etkileyebilir. İsrailli yetkililerden biri, mahkemenin tutuklama emri çıkarma olasılığının İsrail'in son haftalardaki karar alma sürecini etkilediğini söyledi.

İsrailli ve yabancı yetkililer sürecin hangi aşamada olduğunu bilmediklerini söyledi. Herhangi bir tutuklama emri bir yargıçlar heyetinin onayını gerektirecek ve mutlaka bir yargılama ya da hedeflerin derhal tutuklanmasıyla sonuçlanmayacak.

Mahkemenin başsavcısı Karim Khan daha önce ekibinin savaş sırasındaki olayları soruşturduğunu doğrulamış, ancak ofisi bu makale için yorum yapmayı reddederek "medyada çıkan spekülasyonlara yanıt vermediğini" söylemişti.

''BOYUN EĞMEYECEĞİZ''

Netanyahu'nun ofisi de yorum yapmadı ancak sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada UCM'nin herhangi bir müdahalesinin "vahşi terörizm ve ahlaksız saldırganlıkla mücadele eden tüm demokrasilerin askerlerini ve yetkililerini tehdit eden tehlikeli bir emsal teşkil edeceğini" söyledi.

Netanyahu açıklamasının devamında, "Benim liderliğim altında İsrail, UCM'nin doğal meşru müdafaa hakkını baltalamaya yönelik hiçbir girişimini asla kabul etmeyecektir. Orta Doğu'nun tek demokrasisi ve dünyanın tek Yahudi devletinin asker ve yetkililerini tutuklama tehdidi çok çirkindir. Buna boyun eğmeyeceğiz" ifadesini kullandı.

Netanyahu açıklamasına neyin sebep olduğunu açıklamadı, ancak İsrail basınında tutuklama kararlarıyla ilgili spekülasyonlara yanıt vermiş olabilir.

Netanyahu hukuk tanımıyor

 

Scholz ile Netanyahu'dan kritik görüşme

 

Fidan: Netanyahu bölgeyi savaşa sürüklemeye çalışıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)