E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDolar yükselirken hangi yatırım tercih edilmeli?---

Dolar yükselirken hangi yatırım tercih edilmeli?

Dolar yükselirken hangi yatırım tercih edilmeli?
30 Kasım 2021 - 08:38 borsagundem.com

Dolar küresel piyasalarda 17 ayın en yüksek seviyesine tırmandı. Borsa uzmanları doların yakaladığı bu ivme sürecinde en kârlı yatırım tercihini tartışıyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalarda ABD Doları yükselişe geçti. Dolar geçtiğimiz hafta, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell'ın güven tazelemesinin ardından rakibi para birimleri karşısında Temmuz 2020'den bu yana en yüksek seviyeye tırmandı. Powell kararı önümüzdeki yıl para politikası için kur artışı gelme olasılığı da dahil olmak üzere biraz daha net bir görünüm sağladı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre dolar konusunda küresel piyasalardaki ortak algı ABD Doları’nın güçlü olduğu durumlarda çok uluslu hisse senetlerinin düşük performans göstereceği yönündedir. Zira yüksek dolar ortamında çok uluslu şirketlerin ABD dışında elde ettiği kârlar ABD’ye getirildiğinde değer kaybetmiş olur.

Ancak yatırım danışmanlığı şirketi Oppenheimer’ın Teknik Analiz Başkanı Ari Wald’a CNBC’deki röportajında her durumun her zaman için geçerli olmadığını söyledi. Wald para piyasalarındaki ters rüzgarlara karşı durmayı başarabilen bir hisse grubu olarak teknoloji hisselerine dikkat çekti.

Borsa uzmanı açıklamasında, “Teknoloji sektöründeki çok uluslu yatırımlara rağmen, bu ilişkinin son 30 yıldır pek fazla devam etmediğini gördük. 90'ların sonlarına kadarki piyasa ortamını düşünün. Güçlü bir dolarınız ve düşük sermayeli şirketlere karşı daha iyi performans gösteren büyük sermayeli firmalarınız vardı" ifadelerine yer verdi.

ABD dolar endeksi son altı ay içinde %7 yükseldi. Buna karşın XLK teknoloji borsa yatırım fonu ise %23’lük bir yükseliş gösterdi. Söz konusu ETF, Apple ve Microsoft hisselerini en önemli bileşen olarak tutuyor ki bu şirketlerin de gelirlerinin yarısından fazlası ABD dışında sağlanıyor.

Tüm bu verilere göre teknoloji hisseleri ABD Doları’ndan bağımsız olarak güçlü performans gösteriyor. Wald bu nedenle dolar değer kaybetmeye başladığında farklı bir hisse senedi grubuna yönelmek gerektiğini belirtiyor.

Borsa uzmanı, “Eğer doların aşırı alım yaptığı bir noktada olduğunu ve bir miktar düşmeye hazırlandığını düşünüyorsak bu durum baskı altın olan emtia alanında bir tür sıçrama yaratabilir veya tetikleyebilir. Ben metallerin ve madenciliğin bu seviyede çok iyi tutunduğunu ve bir geri dönüş ticareti olarak sıçramaya hazırlandığını düşünüyorum” dedi.

XME metaller ve maden borsa yatırım fonu bu yıl %34 oranında yükseldi ve S&P 500’ün %25’lik getiri oranının üzerinde bir performans gösterdi.

Rockefeller Capital’ın yatırım danışmanlığı ayağı Vios Advisors’ın Genel Müdürü Michael Bapis'e göre, dolar ve borsanın kısıtlamalar sürecindeki yükselişi devam etmesi gereken bir "anormallik". Bapis en iyi taktiğin rotayı takip etmek olduğunu söylüyor.

Bapis röportajında, “Önünde sonuda, boğa piyasasının güçlü koruması devam edecek. Kısa vadede çalkantılı bir süreç yaşanabilir. Ancak uzun vadede hisse senetleri kesinlikle yükselişine devam edecektir” açıklamasında bulundu.

Fed Başkanı Omikron için karamsar: Belirsizliği artırıyor

 

ABD borsaları yükselişle kapandı

 

Fitch'ten değerlendirme: Omikron riskleri artırıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali 30 Kasım 2021 23:29

    Yabancı yakında tüm şirketleri... Arazileri yarı fiyatına alır... TL pul kadar değeri kalmadı... Faizi sıfırlayın... TL bırakın dolar basın olsun bitsin.. Her kes rahat etsin

  • Uzay30 Kasım 2021 22:13

    Türkiyede 2 yıldır yatırımcısını zor durumda bırakan 3 şirket var.Kalkınma Bankası katrilyonluk banka yüzde 100 kâr elde ederken hisse banka yönetimi ve Hazine Bakanlığı ve eski Bist başkanı tarafından elbirliğiyle çökertildi.20liralarda uzun süredir bekletiliyor.Aklı başında bankada birileri olsa bu Kalkınma Bankasını yıldız pazara çıkartır.Sonra hisselerinde alıma gider.Olması gereken yerlere gelir hem banka hem yatırımcı kazanır.Döngü oluşurdu.Bizim marketleri Carfoursa marketleri 2 yıldırdır iyi kârlar yaparken bilerek hisseler baskılanıyor.Şirket sahipleri görsellerinizde alıma geçin bu kadar berbat bir durumda şirketlerin hisse değerlerini koruyun.Herşeyi bahane etmeyin.Kazanıyorsunuz.Bugün Bizim 80 Carfoursa 400 Kalkınma Bankası 250lira en az olması gereken seviyelerdir.Yönetenler aman paranızı TLye yatırın derken milleti batırmaya yemin etmişler.Dolar euro altın ikiye katladı.

  • coşkun30 Kasım 2021 18:18

    tabiki dolar altında kalacaksın. maaşı aldığın gün gram altın alacaksın.

  • süslü sülü30 Kasım 2021 17:46

    bas paraları leylaya, bi daha mı geliceksiniz dünyaya

  • Keklik30 Kasım 2021 19:20

    Aynen kanka,

  • Ahmet Özbir30 Kasım 2021 16:56

    abd de borsadaki teknoloji şirketlerine yatırım yapın. hem dolar hem borsa değer kazanıyor. tl ile ev, araba, bist alma almaktan karlı

  • BORSACI30 Kasım 2021 15:54

    BİRDE JÖLELİYE SORALIM DERİM ÇÜNKÜ EKENOMİ MÜNNECİMİ.

  • Mucise Reis ;)30 Kasım 2021 15:37

    yerli ve milli tr parası olmalı... yada kardeş bae, kardeş katar parası :D ... TL bitkoın'i geçti.. Devlet parası deıl sankı kripto para gibi oldu....

  • Berber Bekri 30 Kasım 2021 12:06

    Dolar hergün bir önceki seviyenin üstünde olduğuna göre Mozambik cukkasına yatırım yapmalı