E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar dünyada düşüyor, yurtiçinde son durum ne?---

Dolar dünyada düşüyor, yurtiçinde son durum ne?

Dolar dünyada düşüyor, yurtiçinde son durum ne?
26 Mayıs 2021 - 08:38 borsagundem.com

Dün kapanışa doğru yaşanan piyasa hareketleri ile yüzde 1'e yakın yükselen dolar/TL, dünkü kapanış seviyelerin yüzde 0,2'ler altında 8,44'ten, euro/TL 10,35 düzeyinde el değiştiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'li yatırımcılarla görüşmesi takip edilecek

Dün, kapanışa doğru piyasalarda yaşanan ve sebebi tam olarak anlaşılamayan satış dalgası sonrası, dolar/TL, yüzde 1 yükselişle 8,48 seviyelerini test ederken euro/TL gün içinde kırdığı rekoru 10,39 olarak güncelledi.

Döviz kurları bu sabah saatlerinde ise dünkü kapanış seviyelerin yüzde 0,2'ler altında. Dolar/TL 8,44; euro/TL 10,35 düzeyinde el değiştiriyor.

Dolar, Fed'in enflasyon baskısına rağmen canlandırma önlemlerini sürdüreceği yönündeki açıklamalarıyla ABD Hazine tahvil getirilerinin gerilemesinin ardından başlıca para birimleri karşısında Ocak'tan beri en düşük seviyesine yakın seyrediyor.

Euro dünkü kazanımlarını koruyarak 1,2250 dolar seviyesine yakın seyretti. Dolar endeksi Asya piyasalarındaki işlemlerde 89.533'e kadar geriledikten sonra 89.665 seviyesinde.

ABD 10 yıllık Hazine tahvil getirileri yüzde 1,5723’e gerileyerek 7 Mayıs'ta test ettiği yüzde 1,5540 seviyesine yaklaştı.

Piyasaların veri anlamında bir beklentisinin olmadığı yeni günde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'li yatırımcılarla görüşmesi takip edilecek.

ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi (UNOG) Sözcüsü Alessandra Vellucci, ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılacak görüşmeye destek vermeye hazır olduklarını bildirdi.

St Louis Fed Başkanı James Bullard, Fed'in varlık alım programını azaltmayı tartışmaya başlaması yönündeki karşı çıkışı bir kez daha ortaya koydu.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Fed'in ekonomiye sağlanan teşviklerin, desteklerin nasıl ve ne zaman geri çekilmeye başlanacağının değerlendirilmesinde daha başlangıç aşamasında olduğunu söyledi.

Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, önümüzdeki toplantılardan birinde varlık alımlarını hızını azaltmayı tartışmaya başlayacakları bir noktaya geleceklerini söyledi.

ABD'nin Çin ile ekonomide rekabet gücünü artırmayı ve Pekin'e insan haklarına uyum konusunda baskı yapmayı da içeren geniş kapsamlı tasarı ABD Temcilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı tarafından sunuldu.

İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Komitesi üyesi Silvana Tenreyro, global finansal şartların büyümeyi desteklemeye devam etmesini beklemediğini söyledi. Tenreyro, Fed'in faiz oranlarını keskin şekilde artırmaya ihtiyaç duymayacağını da savundu.

YURT İÇİ PİYASALAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’ye yatırım yapılmasını görüşmek üzere ABD merkezli şirketlerin üst düzey yöneticileri ile çevrim içi toplantıda buluşacak. Görüşmeye 20 büyük firmanın yöneticilerinin katılması bekleniyor. Toplantı Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, ABD Ticaret Odası ve TOBB tarafından organize ediliyor (18.30).

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün ayrıca AK Parti TBMM Grup Toplantısı’na konuşacak (12.00) ve MYK toplantısına başkanlık edecek (14.00).

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi ele alınacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "MÜSİAD Enerji Zirvesi 3" başlıklı programa video konferans yöntemiyle katılacak (13.00).

TÜİK katı yakıtlar istatistiklerini açıklayacak (10.00).

Hazine, ayın son ihalelerini doğrudan satış yöntemiyle gerçekleştirecek.

Hazine, 3'er yıl vadeli Euro cinsi devlet tahvili ve kira sertifikasını doğrudan satacak.

YURT DIŞI GÜNDEM

ABD'de MBA Mortgage Piyasa Endeksi (14.00), DoE petrol stokları (17.30) verileri gelecek. ABD'nin 2 yıllık FRN ve 5 yıllık tahvil ihaleleri de yakından takip edilecek.

Yabancıların en fazla alım satım yaptığı hisse senetleri

 

Günün önemli şirket haberleri 26/05/2021

 

Altın, 1.900 doların üzerini gördü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bika26 Mayıs 2021 08:48

    Dolar endeksi düşüyor, son günlerde Euro karşısında dolar değer kaybediyor. TCMB başkanı faiz artırımı yapmamak konusunda kendi elini bağladığından eksi rezervlerle TL kaybını zor önler.