E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDolar 8,60'ı gördü, gözler ABD verisinde---

Dolar 8,60'ı gördü, gözler ABD verisinde

Dolar 8,60'ı gördü, gözler ABD verisinde
06 Ağustos 2021 - 13:17 borsagundem.com

Yukarı yönlü hareketini sürdüren dolar 8,60 seviyesini gördü. Piyasalarda gözler 15.30'da açıklanacak olan BD tarım dışı istihdam verisine çevrildi.

Piyasalar, haftayı fiyatlamalarda etkili olabilecek önemli bir veri ile tamamlıyor: ABD tarım dışı istihdamı hafta başından bu yana yatırm araçlarında yön tayini içinde bekleniyor. 

Piyasalarda Temmuz ayı tarım dışı istihdam versinin 870 bin gerçekleşmesi beklentisi hakim olurken, ülkede işsizlik oranının ise yüzde 5,9'dan yüzde 5,7'ye düşeceği tahmin ediliyor. Verinin beklentilerin altında kalması ya da aşması ekonomik toparlanmanın gidişatı Fed’in varlık alımı azatlımı patikasıyla ilgili ipucu verecek. TSİ 15:30’dan sonra açıklanacak verileri ile piyasalarda oynaklık artabilir.

ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 31 Temmuz ile biten haftada beklentilerle paralel bir düşüş göstererek 385 bine geriledi. Ülkenin dış ticaret açığı ise haziranda 75,7 milyar dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

DOLAR 8,60'I GÖRDÜ

Hafta içerisinde 8,30'un altına inen ve bu seviyeden yönünü yukarı çeviren dolar/TL'de yükseliş haftanın son işlem gününde devam etti. Kur, ABD verisi öncesi 8,60 seviyesini gördü. Dolar saat 13.30 itibarıyla 8,6109 ve Euro/TL 10,1755 seviyesinden işlem gördü.

FAİZ VE ENFLASYON ENDİŞESİ

Salı günü açıklanan Temmuz enflasyonunun yüzde 18,95 ile beklentileri aşması ve yüzde 19 seviyesindeki Merkez Bankası (TCMB) yaklaşması, “erken faiz indirimi penceresi tamamen kapandı” yorumuyla piyasada iyimserliğe ve kurda düşüşe neden olurken, bir yandan da önümüzdeki aylarda enflasyonun daha da yükseleceğine dair beklentiler ve para politikasına dair devam eden endişeler kurda baskı yaratmıştı.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sıkılaşma konusunda acele etmeyeceğine dair mesajları da bir süredir doların görece zayıf seyretmesine neden olmuş ve bu da TL'yi desteklemişti.

Ancak Fed üyelerinden gelen ve yakın zamanda varlık alımlarını azaltma sürecinin başlayabileceğine dair açıklamalar sonrasında dolar endeksindeki yükseliş de TL’de değer kaybında etkili oldu.

12 Ağustos’taki PPK’da bir faiz değişikliği beklenmezken, piyasa verilecek mesajlar önemli olacak. Ancak ağustos enflasyonunun belli olmasının ardından 23 Eylül'deki faiz toplantısında nasıl bir aksiyon alınacağı daha çok merak ediliyor.

Yoğun ve kritik bir hafta yatırımcıları bekliyor

Dünyanın en akıllı 10 borsa uzmanından kusursuz portföyün sırları

Borsa rallisi hisseleri neden zayıflatıyor?

Borsada pozitif tarafta kalma çabası sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ümmetin adamı06 Ağustos 2021 21:25

    Tik tak tik tak…saat ilerliyor…faizleri indirmeyen tcmb başkanı şahap başkan için…geliyor gelmekte olan. Herşey davamız ve ümmetimiz için…cumhur reisimizle beraber

  • AhmetK06 Ağustos 2021 15:37

    Soyledıklerı dogru olmakla bırlıkte, uslubu ve zamanlamasıyla hata yapıyor Erdoğan. Ulkede maalsef anormal bı dolarızasyon var. O kulturu ortadan kaldırmadan bu laflar, ekonomık verılerde bunu desteklemıyorsa dovızde yukselıs olarak sonuclanıyor. Her laf heryerde denmezden hareketle bıraz dıkkat etmelı artık. Hee ucuz tl,guclu ıhracatta en kolay yontemdır..uzun 

  • VATANDAŞ06 Ağustos 2021 15:25

    baş ekonomist! konuştu böyle oldu, yılsonu 9,50

  • Bika06 Ağustos 2021 14:35

    Cumhurbaşkanı, TCMB başkanının açıklamalarından sonra bir TV kanalında faiz hakkında yorum yapmasaydı bugün dolar 8.60  olmazdı.

  • mmm06 Ağustos 2021 14:18

    başkanımız saolsun hep dövizcilerin yanında 

  • Fhr06 Ağustos 2021 14:04

    Bir laf edip gidişatı bozuyorlar ..merkez başkanının görevden alınması yakındır

  • ADİL06 Ağustos 2021 13:35

    DOLAR 8.6 GÖRMEDİ GÖRDÜRDÜLER AŞAĞIDA TOPLADILAR SAĞOLSUN EKONOMİSTTE KONUŞTU SOYGUNUN MODERN HALİ HARAM HALİ DEĞİL BU HELAL HALİ MUTA NİKAHI YAPIP DÜRZÜLER ZAMPARSLAR GİBİ MUDA BÖYLE BİR SOYGUN TEK KELİME YEDİĞÖBEK SÜLALWRİNE ZIKKIM OLSUN YEMEYELER ÖLMEYELET SÜRÜNELER