E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYoğun ve kritik bir hafta yatırımcıları bekliyor---

Yoğun ve kritik bir hafta yatırımcıları bekliyor

Yoğun ve kritik bir hafta yatırımcıları bekliyor
06 Ağustos 2021 - 12:50 borsagundem.com

Türkiye'de faiz kararı, işsizlik, sanayi ve ödemeler dengesi, ABD ve Çin'de enflasyon izlenecek

Piyasalar önümüzdeki hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) tarafından açıklanacak faiz kararına odaklanacak.

Yeni haftada Türkiye'de öne çıkan veriler işsizlik rakamları, sanayi üretimi ve ödemeler dengesi olacak.

Fitch'in haftanın son günü açıklayacağı Türkiye raporu da gündemde ön planda yer alıyor.

Yurt dışında Çin ve ABD enflasyon rakamları, İngiltere büyüme verileri gündemin önemli maddeleri olacak.

9 AĞUSTOS PAZARTESİ – YATIRIM ARAÇLARININ GETİRİLERİ

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıklayacak (10.00).

Hazine ve Maliye Bakanlığı, iç borçlanmanın ortalama vadesi, maliyeti ve çevirme oranlarını açıklayacak (17.30).

Yurt dışında erken saatlerde Çin'den tüketici ve üretici fiyatları verileri gelecek (04.30). Ülkede Haziran ayında tüketici fiyatları yıllık yüzde 1,1, üretici fiyatları yüzde 8,8 artış göstermişti. Analistler Temmuz'da tüketici fiyatlarının yüzde 0,8'e gerilemesini,  üretici fiyatlarının yüzde 8,8 seviyesinde kalmasını bekliyorlar.

Avrupa piyasaları Almanya'dan gelecek ticaret ve cari denge verileri ile açılacak (09.00). Piyasalar ihracatta yüzde 0,4, ithalatta yüzde 0,6 artış beklerken, önceki ay 12,6 milyar euro seviyesinde olan ticaret fazlasının 13,4 milyar euroya çıkacağını tahmin ediyorlar.

Sentix Yatırımcı Güven Endeksi, günün diğer takip edilecek verisi olacak. Geçen ay 29,8 olan Endeksin 30,0 puana çıkması bekleniyor.

ABD'de JOLTS açılan iş sayısı verisi takip edilecek (17.00).

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic (17.10) ve Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin (18,30) konuşma yapacaklar.

10 AĞUSTOS SALI - İŞSİZLİK

TÜİK, Haziran ayına ilişkin işgücü istatistiklerini açıklayacak (10.00). İşsizlik oranı bir önceki ay yüzde 13,2 olarak açıklandı.

Almanya'da ZEW Ekonomik Duyarlılık Endeksi, günün en öne çıkan verisi olacak (12.00). Endeks bir önceki ay 63,3 seviyesinde gelmişti. Yeni ayda Endeksin 58,0 puana gerileyeceği tahmin ediliyor.

İngiltere 10 yıllık tahvil ihalesine çıkacak.

ABD'de NFIB Küçük İşletmeler İyimserlik Endeksi (13.00), tarım dışı verimlilik (15.30) ve API petrol stokları (23.30) takip edilecek.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans basın mensuplarıyla bir araya gelerek ekonomi ile ilgili soruları yanıtlayacak (21.30).

11 AĞUSTOS ÇARŞAMBA – ABD ENFLASYON

TÜİK, Dış Ticaret Endeksleri ve İnşaat Maliyet Endeksleri verilerini duyuracak (10.00).

Almanya'da tüketici fiyatlarının final verileri izlenecek. Tüketici fiyatları öncü verilerle aylık yüzde 0,9, yıllık yüzde 3,8 artış göstermişti (09.00).

İngiltere 18 yıllık tahvil ihalesine gündemde bulunuyor.

Yurt dışında günün en önemli verisi ABD'den gelecek tüketici fiyatları olacak. Ülkede tüketici fiyatları Haziran ayında yıllık yüzde 5,4'e kadar yükselmişti. Gıda ve enerji hariç hesaplanan çekirdek tüketici fiyatları artışı ise yüzde 4,5'i bulmuştu (15.30). Analistler Temmuz ayında tüketici fiyatlarının aylık yüzde 0,5, yıllık yüzde 4,0, çekirdek tüketici fiyatlarının aylık yüzde 0,5, yıllık yüzde 4,9'a gerilemesini bekliyorlar.

ABD'nin diğer verileri DoE petrol stokları (17.30) ve Hazine bütçe dengesi (21.00) olacak.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic (17.30) ve Kansas City Fed Başkanı Esther George (19.00), günün konuşması beklenen yetkilileri olacak.

12 AĞUSTOS PERŞEMBE – TCMB FAİZ KARARI

TÜİK tarafından sanayi üretimi, perakende satışlar ve ciro endeksleri gibi önemli verileri açıklanacak (10.00). Sanayi üretimi Haziran'da aylık yüzde 1,3, yıllık baz etkisiyle yüzde 42,3 artış göstermişti.

Piyasalar Merkez Bankasından gelecek faiz kararına odaklanacaklar. Merkez Bankası, Mart ayında yaptığı 200 baz puan faiz artırımının ardından son 4 toplantısında faizi yüzde 19,00 olarak korudu.  Foreks'in anketine katılan 19 analistlerin tamamı faizlerin sabit kalacağı yönünde görüş belirtti. Analistlerin yılsonu için faiz oranı tahmini ise yüzde 17,50'den yüzde 18,00'e yükseldi (14.00).

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu ve rezervler öncelikli olarak izlenecek (14.30).

Günün ilk saatlerinde MSCI, 2021 üçüncü dönem endeks revizyonlarını açıklayacak. Yeni endeksler 1 Eylül 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Japonya'dan gelecek üretici fiyatları verileri Asya piyasalarında takip edilecek verilerin başında yer alıyor (02.50). Avrupa'da günün ilk saatlerinde İngiltere'den gelecek veriler takip edilecek. GSYH, sanayi üretimi, işletme yatırımları, ticaret rakamları aynı saatte ekranlara düşecek (09.00).

Euro Bölgesi sanayi üretimi verisi, gün ortasında izlenecek önemli bir veri olacak. Bölgede sanayi üretimi Haziran'da aylık yüzde 1,0 düşerken, yıllık baz etkisiyle yüzde 20,5 yukarı gelmişti.

ABD'de bir gün önce açıklanacak olan tüketici enflasyonunun ardından üretici fiyatları verisi takip edilecek. Üretici fiyatlarında yıllık artış yüzde 7,3 seviyesine kadar çıktı (15.30).

Haftalık işsizlik başvuruları, doğal gaz stokları (17.30) ve 30 yıllık tahvil ihalesi, ABD'de takip edilecek diğer gündem maddeleri olacak.

Uluslararası Enerji Ajansı(IEA) ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) tarafından açıklanacak aylık raporlar petrol işlemcileri için takip edilecek gündem maddeleri olacak.

13 AĞUSTOS CUMA - FITCH

TCMB, Mayıs ayına ilişkin ödemeler dengesi raporunu açıklayacak. Cari işlemler açığı Mayıs ayında yeniden 3,0 milyar dolar seviyesinin üzerini görmüştü (10.00).

TÜİK konut satış verileri ile hayvansal üretim istatistiklerini yayımlayacak (10.00).

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye ile ilgili değerlendirmesini yayımlayacak. Fitch, bu yıl Şubat ayında Türkiye'nin kredi notunu "BB-" olarak teyit ederken, görünümünü "negatif"ten "durağan"a revize etmişti. Foreks anketinde analistlerin tamamı notta değişiklik beklemezken, sadece bir analist görünümün aşağı çekileceği yönünde görüş belirtti. Fitch'in açıklamasının saat 23.00-23.30 arasında gelmesi bekleniyor.

ABD'de ithal fiyatlar (15.30), Michigan Tüketici Güven Endeksi (17.00), Baker Hughes sondaj kule sayıları (20.00) haftanın son verileri olarak takip edilecek.

Dünyanın en akıllı 10 borsa uzmanından kusursuz portföyün sırları

Borsa rallisi hisseleri neden zayıflatıyor?

Borsa İstanbul'da ABD verisi öncesinde pozitif görünüm korunuyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)06 Ağustos 2021 13:09

    bugun 15:30 önemli. FED söylemler piyasaya yön verdi ama söylemler ne kadar içi dolu ? gelecek veri beklentı altında kalırsa FED söylemleri içi boş olacak. ekonomiye mudehale ve usd yi sıkılaştırması bekleyecek. erken mudehale olmayacak. o bakımdan gelişen pıyasalar pozitif etkılenır. usd gevşer. bu global bir şans aslında Türkiye için. veri ne arkadşa anlamıyorum, kafa basmıyor diyenler için. ABD diyorki, bireyler işte çalışıyorsa, par akazanıyor, iyi para kazanıyorsa, ekonomide işsizlik azaldı, üretim arttı, vergilerim artar, harcamalarla ekonomi doner ve pozitif biçimde abd ekonomisi işlerlık kazanır. FED bireyere ve gelirlere çok önem veriyor. Çin ireylere bukadar önem vermıyor, ama devlet ekonomısını abd ye kafa tutacak biçimde ayrlamak istiyor. Türkiye bireye 3 kuruş ver, veriler iyi olsun, sıcak para versin peşinde, böyle bir denklem işte :D 15:30 abd de gözler bugun