E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa rallisi hisseleri neden zayıflatıyor?---

Borsa rallisi hisseleri neden zayıflatıyor?

Borsa rallisi hisseleri neden zayıflatıyor?
06 Ağustos 2021 - 11:26 borsagundem.com

Hisselerin değerleri için önemli ölçütlerden bir tanesi hisse başı getiriler. Ancak bu getirilerin yükselmesi hisselerin azalmasından da kaynaklanıyor olabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisselerin değerini ölçmek için kullanılan en önemli ölçütlerden bir tanesi de her hissenin sağladığı getiri ya da hisse başı getiriler (EPS). Bu rakam ne kadar yüksek olursa, yatırımlar da o kadar yüksek getiri sağlıyor. Ancak hisse başı getirilerin yüksek olması toplam getirilerin büyüklüğünden ya da Hisse sayısının az olmasından kaynaklanıyor olabilir.

Geçtiğimiz birkaç yılda hisse miktarı kurumsal hisse geri alımları ile şirket birleşmeleri ve satın alımları nedeniyle düşerken, bu durum borsalar için önemli bir itici güç oldu. Ancak son dönemlerde bu aktivitelerde yavaşlama görülüyor. Örneğin Forbes’un haberine göre 2020’nin üçüncü çeyreğinde ABD şirketleri tarafından arz edilen toplam Hisse değeri, 10 yıldan uzun bir süre sonra ilk kez geri alınan miktarın üzerine çıktı.

Bu durum ise yüksek profilli bir dizi halka arza rağmen satışların yükselmesinden kaynaklanmadı. Bu dönemde net arzlar, hisse geri alımlarındaki sert düşüş nedeniyle yükseldi. Eğer hisse geri alımlarının sağladığı tetikleyici güç ortadan kalktıysa, fiyatları yükselten ne? Merkez bankalarının oldukça elverişli para politikalarından kaynaklanan eşi benzeri görülmemiş seviyelerdeki likidite nedenlerden bir tanesi.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) yarattığı nakit yönelecek alan arayışında, borsalara odaklandı. Bunun nedeni ise sıfıra yakın faiz oranlarının tahvillerin çekiciliğini ortadan kaldırması oldu. Ancak temel bir tetikleyici daha var: S&P tarafından derlenen verilere göre analistlerin beklentilerinin üzerinde gerçekleşen bilanço açıklamalarının sayısı, 2012 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Araştırma şirketi FactSet de bu verileri doğruladı ve 2021’in ikinci çeyreğinde bilanço açıklamalarıyla analistlerin beklentilerini geride bırakan şirket sayısının %88 oranla en yüksek seviyede bulunduğunu söyledi. Bu durum ise pandemi sürecinin ya da pandemi sonrası toparlanmanın beraberinde getirdiği bir anomali değil. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre bilanço açıklamalarının beklentileri aşması, geçtiğimiz birçok çeyrekte karşılaştığımız bir durumdu.

Bu bilanço açıklamaları ise kurumsal hisse geri alımlarının yokluğunda, hisse fiyatlarını destekleyici bir unsur olarak öne çıktı. Bu durum iyi bir haber ancak bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Kurumsal bilançoların beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi nedeniyle hisselerin yükselmesi, hisse geri alımları nedeniyle yaşanan bir yükselişten çok daha iyi. Ancak hisse geri alımlarının azalmasıyla geride kalan boşluk, boğa piyasasının iki direğinin bilançoların sürekli olarak beklentileri aşması ve devam eden kolay para politikaları olması gerektiği anlamına geliyor.

Bu model ise borsalar için zorlayıcı olacak. Kurumsal bilançoların analist beklentilerini aşmaya devam etmesi için ekonomik büyümenin beklenenin üzerinde gerçekleşmesi gerekecek.

Ancak bu durumda da parasal politika desteğine artık ihtiyaç kalmayacak. Tersi bir durumda ise ekonomik büyüme yavaş seyrettiği için FED’in para enjekte etmeye devam etmesi gerekecek. Bu da kurumsal bilançoların da gerilemesi anlamına gelecek. 

Bu çelişkiden yalnızca bir çıkış yolu var. ABD’de gerçekleşecek altyapı yatırımları FED’in para politikalarının yerini alabilir ve FED’in likidite sağlama çabalarını azaltmasına imkan tanıyabilir.

Altyapı yatırımlarını çekici kılan bir başka unsur da, uygun şekilde uygulandığında ekonominin verimliliğini artırabilecek olması. Bu ise uzun vadede ekonomik performansın ve kurumsal bilançoların gelişmesine katkı sağlayabilir. Bu nedenle altyapı harcamalarının başarısı, borsaların geleceğinin de belirleyicisi olacak.

Borsa İstanbul'da ABD verisi öncesinde pozitif görünüm korunuyor

 

Şirketlerin açıklanan 2021 yılı ikinci çeyrek bilançoları

 

Küresel piyasalarda gerileme görülüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)