E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDev şirketlerin hisseleri salgından besleniyor---

Dev şirketlerin hisseleri salgından besleniyor

Dev şirketlerin hisseleri salgından besleniyor
15 Temmuz 2020 - 09:57 borsagundem.com

ABD’de salgın etkisini sürdürmeye devam ederken Wall Street endekslerinin performansı yara almıyor. Üstelik dev ABD şirketleri salgın sürecini küresel sektör hakimiyetlerini güçlendirmek için kullanıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de korona virüs vakaları tekrar yükselmesi dünyanın en büyük ekonomisinde iyileşmeyi tehdit ediyor. Fakat Avrupa ülkelerinin büyük ölçüde salgını kontrol altına almış gibi görünmesine rağmen Wall Street endeksleri Avrupalı rakiplerinden daha iyi performans gösteriyor.

Marketwatch’un haberine göre makroekonomi araştırma firması Capital Economics’in Kıdemli Piyasa Ekonomisti Oliver Jones Wall Street’in güçlü performansında S&P 500 endeksine ilişkin sürekli bahsedilen ve geçerliliği de bulunan teknoloji ve sağlık şirketi hisselerinde aşırı değerlenmeden daha fazlasının olduğunu belirtiyor.

Jones endeksin aynı zamanda dünyanın bazı en büyük küresel firmalarını bünyesinde bulundurduğunu belirterek bu firmaların bir kısmının monopol haline gelerek muazzam nakit rezervleri bulundurduğuna dikkat çekiyor.

Kıdemli ekonomist, “Sektörel modellemelerin hesaba katılmasının ardından güçlü bilançoları olan büyük firmalar birçoklarından çok daha iyi bir şekilde korona virüs krizinden düze çıkabiliyorlar. Üstelik bazı firmalar gelecekte kendilerini rakip olma potansiyeli bulunun ve salgın sürecinde zayıflayan varlıkları satın alarak sektörlerindeki hakimiyetlerini korumak için fırsat olarak kullandılar” ifadelerine yer verdi. Jones en büyük beş firmanın krizin başından beridir dikkate değer 18 satın alma yaptığına dikkat çekiyor.

S&P 500’le ABD’deki düşük sermayeli şirketlerle karşılaştırıldığında dev endeksin sektörel avantajını paylaşılmadığını belirten Jones, 8 Haziran’dan bu yana yerel ekonomiye daha fazla maruz kalan düşük sermayeli şirketlerin Avrupalı muadillerinden çok daha kötü bir şekilde gerilediğinin altını çiziyor.

ABD‘de yeni vaka sayılarında artış sürerken birçok Batı Avrupa ülkesi geçtiğimiz iki haftada vaka sayılarında sabitlenme ya da düşüş yakalamayı başardı.

Avrupa’da büyük çaplı yeniden açılmalara karşın ABD’deki ekonomik geri dönüş sürecinde duraklamalar yaşanmasına rağmen Jones S&P 500 endeksinin Avrupa’nın büyük endekslerinden daha kötü bir performans göstermediğine dikkat çekiyor.

Kriz sonrasında tablo değişebilir

Jones, “Büyük sermayeli hisse senetleri endekslerin karşılaştırmalı performansında en çok öne çıkan şey endekslerin yerel ekonomiyle ilişkilerinden çok küresel sektörel modelleriyle alakalı” olduğunu öne sürdü.

Ancak ekonomist bunun büyük mantık dışı çıkarımları içerdiğini belirterek, ABD’nin virüsü kontrol altına almasının ardından göreceli performaslarda, S&P 500’ün en büyük faydayı sağlayan endeks olamayabileceği konusunda uyardı.

Küresel piyasalar ABD verilerine odaklandı

 

Bankalar 'stres testi' sürecinden başarıyla çıktılar

 

Dolar ve euro güne nasıl başladı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)