E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiDeutsche Bank: 1970’ler stagflasyonu tekrarlanabilir---

Deutsche Bank: 1970’ler stagflasyonu tekrarlanabilir

Deutsche Bank: 1970’ler stagflasyonu tekrarlanabilir
10 Ekim 2023 - 11:56 borsagundem.com

ABD ekonomisinin geleceği konusunda kaygılar sürüyor. Deutsche Bank, ABD’nin 1970’ler benzeri bir stagflasyon riskiyle karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekiyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yüksek enflasyonu kontrol altına almak amacıyla geçen yıldan bu yana rekor faiz artırımına giden Fed’in hesabının şaşması muhtemel gözüküyor. Bunda, son yaşanan jeopolitik gelişmelerin katkısı olabileceği düşünülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Deutsche Bank, ABD ekonomisinin 1970'lerdeki stagflasyonun tekrarlanma riskiyle karşı karşıya olabileceği konusunda öngörüde bulunuyor.

Jeopolitik gelişmeler ve enflasyon

MarketWatch’tan Vivien Lou Chen’in haberine göre, Wall Street bankası Deutsche Bank, 1970'lerdeki stagflasyon dönemine benzer şekilde enflasyon beklentilerinin sabit kalamayacağı riski konusunda yatırımcıları uyarıyor.

Makro strateji uzmanı Henry Allen ve araştırma analisti Cassidy Ainsworth-Grace, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarının ve sonrasında yaşanan savaş halinin, jeopolitik risklerin nasıl birdenbire geri dönebileceğini gösterdiğini ve bu durumun, içinde bulunulan on yılın, Kovid-19 salgını ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali gibi sürpriz şoklara katkıda bulunduğunu gösterdiğini söylüyor.

Petrol fiyatları Pazartesi günü yatırımcıların Orta Doğu'daki savaşın ham petrol arzı üzerindeki etkisini tartması nedeniyle yüzde 4'ten fazla oranda yükseldi. Enerji fiyatlarındaki bu artış, 1970'ler dönemiyle giderek artan benzerlikler listesine ise yenilerini ekliyor. Bu listeye büyük ekonomilerde sürekli olarak hedefin üzerinde gelen enflasyon ve enflasyonun ne kadar hızlı düşeceğine dair tekrarlanan iyimserlik de dahil gibi gözüküyor. Hatta Deutsche Bank'a göre, 1971'de yaşanana benzer ve tarihsel olarak yüksek emtia fiyatlarıyla ilişkili olan El Niño kışının bile enflasyon üzerinde etkisi olma ihtimalinin arttığını belirtiyor.

Beklentilerde istikrarsızlık

Enflasyon, ABD, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Birleşik Krallık’tan ıoluşan tüm G-7 ülkelerinde merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde kalmaya devam ediyor. Fiyatların ne kadar yüksek kalacağı, finansal piyasaların karşı karşıya olduğu en önemli sorulardan biri ve beklentilerin istikrarsızlaşması, politika yapıcıların fiyat istikrarını yeniden tesis etmesini daha da zorlaştırıyor.

Allen ve Ainsworth-Grace, yayınladıkları notta, “Enflasyonun hâlâ salgın öncesi seviyelerin üzerinde olduğu göz önüne alındığında, izlediği yol konusunda kayıtsız kalmamak önemli. Sonuçta, başka bir şok yaşanırsa ve enflasyon üçüncü, hatta dördüncü yılda da hedefin üzerinde kalırsa, uzun vadeli beklentilerin sürekli olarak gerçek enflasyonun altında kalacağını hayal etmek de giderek zorlaşıyor” diyor.

Enflasyonda en zor olan son aşama

Tarih, enflasyonun son aşamasının genellikle en zor aşama olduğunu gösteriyor. 1970'lerden alınan en önemli derslerden biri, enflasyonun 1973'teki ilk petrol şoku ve 1973-1975'teki ABD resesyonundan sonra önceki seviyelere dönememesi, 1979'daki ikinci petrol şokundan sonra ise daha da yükseğe çıkmasıydı. Deutsche Bank'ın notuna göre, enflasyonda yeni bir artış dalgası, son iki yıldaki enflasyon hedefinin sabit kalmamasına neden olabilir.

Şimdilik, New York Fed'in Ağustos ayında tüketicilere yönelik yaptığı ankete göre ölçülen halkın enflasyon beklentileri, hâlâ Fed'in yüzde 2 hedefinin üzerinde olsa da, büyük ölçüde yatay seyrediyor.

1970’ler ve farklılıklar

Deutsche Bank ekibi de içinde bulunulan dönemin 1970'li yıllardan birçok açıdan farklı olduğuna dikkat çekiyor: “Uzun vadeli enflasyon beklentileri etkileyici ve sağlam bir şekilde sabitlenmiş durumda; emtia fiyatları son 12 ila 18 aydaki zirvelerinden önemli ölçüde düştü ve pandemi sırasında ortaya çıkan tedarik zinciri aksaklıkları genel olarak iyileşti. Ayrıca ABD geçmişe göre daha az enerji yoğunluğuna sahip ve 1970'lerdeki enerji şokundan kaynaklanan hasarlara karşı daha az duyarlı.”

Buna rağmen Allen ve Ainsworth-Grace, “Rahatlıktan kaçınmak hayati önem taşıyor” diye yazıyor ve ekliyor: “Aslında geriye dönüp baktığımızda, 1970'lerin hatalarından biri, politikanın çok erken gevşetilmesiydi. Bu da enflasyonun yeniden canlanmasına katkıda bulundu.”

Küresel piyasaların gözü ABD'nin enflasyon verilerinde

 

Goldman Sachs, ABD ekonomisinde resesyon beklemiyor

 

ABD resesyona giderken yatırımcılar için 5 strateji

 

Jeff Gundlach: Tahvil getirileri resesyon işareti

 

ABD ekonomisinde resesyon beklentisinin 6 nedeni...

 

Resesyon korkuları yerini stagflasyona bırakıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)