E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDemir, Çin'in son müdahalesiyle geriledi---

Demir, Çin'in son müdahalesiyle geriledi

Demir, Çin'in son müdahalesiyle geriledi
23 Kasım 2023 - 10:58 borsagundem.com

Çin'in son müdahalesi demir cevherini geriletti, ancak talepteki iyileşme beklentileri kayıpları sınırladı.

Demir cevheri vadeli işlemleri perşembe günü, en büyük tüketici Çin'deki yetkililerin son fiyat artışını engellemek için yaptığı müdahalenin duyarlılığı azaltmasıyla geriledi, ancak talepteki iyileşme beklentileri kayıpları sınırladı.

Singapur Borsası'ndaki gösterge Aralık ayı demir cevheri, bir gün önce dokuz ayın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra %1,46 düşüşle ton başına 132,7 dolara geriledi.

Çin'in Dalian Emtia Borsası'nda (DCE) en çok işlem gören Ocak ayı demir cevheri, Çarşamba günü ton başına 1.000 yuan psikolojik seviyesine yaklaştıktan sonra, gündüz işlemlerini %0,86 düşüşle metrik ton başına 976,5 yuan (135,42 $) seviyesinde tamamladı.

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu bugün yaptığı açıklamada demir cevheri piyasasındaki değişiklikleri yakından izleyeceğini ve spot ve vadeli işlemlerin denetimini daha da sıkılaştıracağını söyledi.

FIS'in Şangay merkezli analisti Pei Hao, "Bu mutlaka aşağı yönlü bir yörüngenin başlangıcı anlamına gelmiyor, ancak en azından fiyatlar bu tür hareketlerin ardından durgunlaşacak," dedi.

Ancak analistler, çelik marjlarının iyileşmesi ve üreticilerin kışın üretim ihtiyaçlarını karşılamak için hammadde stoklamaya başlamasıyla talebin devam edeceği umudunun fiyat kayıplarını sınırladığını söyledi.

Huatai Futures analistleri de yayınladıkları araştırma notunda, "Günlük sıcak metal üretimindeki düşüş, çelik üreticilerinin karlılığının artmasıyla hafifleyebilir" ifadelerini kullandılar.
Diğer çelik üretim bileşenleri, rotayı tersine çevirememesine rağmen bir miktar değer kazandı; koklaşabilir kömür çok az değişirken, kok kömürü %0,25 geriledi.

Bazı Çinli kok fabrikaları kok teklif fiyatlarını ton başına 100 yuan ila 110 yuan arasında artırdı.
Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'ndaki çelik göstergeleri, artan üretim ve zayıflayan talep nedeniyle kayıplarını genişletti.

İnşaat demiri %1,3, sıcak haddelenmiş rulo %0,22, filmaşin SWRcv1 büyük ölçüde değişmedi ve paslanmaz çelik %0,99 düştü.

Çin'in en büyük çelik üretim merkezi Tangshan, hava kalitesinin iyileşmesiyle Çarşamba gününden itibaren yerel üreticilerin üretimi durdurmasını gerektiren 2. seviye acil durum müdahalesini kaldırmaya karar verdi.

Bu arada, birçok bölgeyi etkisi altına alması beklenen son soğuk hava dalgası, inşaat faaliyetlerinin tipik olarak etkilenmesi nedeniyle çelik talebinin azalacağı endişelerine yol açtı.

Gram altında primli seyir sürüyor

 

Dolar 29 TL sınırında

 

Çin yuanı, dolar karşısında 4 ayın zirvesine yakın

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)