E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivCumhurbaşkanı açıkladı: İlk yerli SUV 2022'de yollarda---

Cumhurbaşkanı açıkladı: İlk yerli SUV 2022'de yollarda

Cumhurbaşkanı açıkladı: İlk yerli SUV 2022'de yollarda
18 Temmuz 2020 - 20:28 borsagundem.com

Türkiye'nin otomobili için tarihi gün. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'nin Otomobili"nin üretileceği TOGG Mühendislik, Tasarım ve Üretim Tesisleri İnşaatına Başlama Töreni'nde konuştu

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'nin Otomobili"nin üretileceği TOGG Mühendislik, Tasarım ve Üretim Tesisleri İnşaatına Başlama Töreni'nde konuştu.

Başkan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Aziz milletim, kıymetli misafirler, hanımefendiler beyefendiler, sizleri en kalbi duygularımla hürmetle, muhabbetle selamlıyorum.

Tarihi bir adım attığımız böyle bir günde sizlerle beraber olmaktan memnuniyet duyuyorum. Geçtiğimiz Aralık ayında Türkiye'nin otomobillerini tanıtmış, örnek modelleri kamuoyumuzla paylaşmıştık. Türkiye'nin otomobili sadece ülkemizde değil dünyanın birçok yerinde ses getirdi.

Bilhassa milletimiz on yıllardır hasretini çektiği projeye büyük ilgi teveccüh gösterdi. Meyve veren ağaç taşlanırmış. 60 yıl sonra bile olsa Türkiye'nin böyle bir hamleye girişmesi, içimizdeki bazı çevrelerin de adeta kabusu haline geldi. Ülkemizin büyümesinden, güçlenmesinden, özgüvenin artmasından rahatsızlık duyanlar yoğun bir karalama kampanyası başlattılar.

Hayatlarında tek çivi çakmamış olanlar iftira yarışına girdi

Hayatlarında bir tek çivi bile çakmamış olanlar koro halinde iftira yarışına koyuldular. Menüsünden başlatma tuşuna kadar komik gerekçelerle projede açık aramaya çıktılar. Otomobilin kaputu da farı da varmış manşetleriyle seviyelerini, cahilliklerini, aşağılık komplekslerini ortaya koydular. Hamdolsun projede hiçbir kusur bulamadık. Dalga geçmek niyetiyle attıkları manşetlerin hepsi atanların eline yüzüne bulaştı. 7'den 70'e 83 milyonun tamamı milletimizin her bir ferdi ülkemizin gücünü ve üretim kapasitesini temsil eden bu projeyi sahiplendi.

Yıllardır içerden ve dışarıdan sabotajlara maruz kalmış bir hayalin gerçeğe dönüşmesi karşısında milyonlarca yürek yeniden heyecana kapıldı. Biz de bu beklentileri boşa çıkarmamamız için gece gündüz çalıştık, çabaladık. Tüm dünyanın yatırımları durdurduğu veya askıya aldığı dönemde Türkiye olarak her alanda projelerimize hız verdik. Salgın döneminde hizmete aldığımız hastaneler, barajlar, sulama tesisleri, millet bahçeleri, ulaşım yatırımları, eser ve hizmet siyasetimizin yeni nişaneleri olarak ülkemizin dört bir yanında yükseldi.

Bugün temelini attığımız Türkiye'nin otomobili fabrikası ise işte bu yatırım zincirimizin altın halkasıdır. Bugün burada yeni bir yatırıma başlamanın sevincini değil salgına rağmen devasa projeyi hayata geçirmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Daha tasarım aşamasında bu güzel eseri öldürmeye çalışanlara hep birlikte en güzel cevabı veriyoruz.

Bugün inşaatına başlayacağımız sadece bir fabrika değildir. Burası fabrika algısını kökten değiştirecek, içinde farklı tesislerin olduğu devasa üretim kompleksidir. Milli otomobillerimizin üretim öncesi, sonrasına kadar ki tüm süreçleri buradan idare edeceğiz. Tüm otomobillerin ARGE ve tasarımı burada yapılacak seri üretime burada geçilecek. Test ve müşteri deneyim parkıyla fabrikamız doğrudan vatandaşımıza hizmet verecek. Çocuklar ve gençler yeni teknolojilerle burada tanışacak. Çevre hassasiyetimizi de en üst düzeyde tutuyoruz. İnşaatta kullanacağımız çevre dostu teknolojilerle çıtayı daha da yükseğe taşıyoruz.

Büyük, güçlü, yenilikçi ülkemizin sembollerinden biri olacak bu eserin genç kuşaklara ilham aşılayacağına inanıyorum. Emeği geçenleri ve emeği geçecek olanları şimdiden tebrik ediyorum. Dünyada bütün başarıların arkasında azim, cesaret ve mücadele vardır. Unutmayalım başarıya giden yol çoğu zaman engellerle, mayınlarla, sabotajlarla hatta ihanetlerle doludur. Türkiye'nin bir asra yaklaşan kalkınma mücadelesinde bunların hepsi fazlasıyla yaşandı.

Ülkemizin özellikle ekonomide, üretimde, sanayide, finansta, dış politika ve güvenlikte bağımsızlığını sağlamaya dönük tüm hamleleri gizli bir elin müdahalesiyle hep engellenmiştir. Nuri Demirağ uçak fabrikası, Nuri Dilligil'in fabrikası merhum Erbakan hocamızın gümüş motor projesi birileri tarafından hep engellenmiştir. Devrim otomobili girişimi basit sebeplerle rafa kaldırılmıştır. Rahmetli Erbakan hocamızın ifadesiyle Türkiye'nin şeftali yerine motor üretmek istemesi daima birileri tarafından engellenmiştir.

Başaramayız, üretemeyiz, üretsek de satamayız diyen korku lobisi Türkiye'yi dışa bağımlı kılmak için her seferinde harekete geçmiştir. Devrim otomobilin hepimizin bildiği hazin hikayesi, mali ve yerli üretim hamlemizin serencamını bizlere tüm çıplaklığıyla gösteriyor. Daha düşünce aşamasında engellenmeye çalışan bu projenin her safhası ayrı bir utanç ve ibret kaynağıdır.

O dönemin CHP zihniyetindeki gazetelerini açıp baktığımızda yerli otomobil fabrikası konusu boş lakırtıydı. Daha kablo üretemiyoruz, memleketimizde otomobil fabrikası kesinlikle kurulamaz diyen CHP'li yazarları görürüz. CHP'li siyasetçileri görürüz. Bunlar gibi daha çok yazı, makale, manşet utanç vesikası olarak arşivlerimizde durmaktadır. Denizin dibinden inci çıkarmak isteyen vurgun yemeyi göze almalıdır. Ülkemizin bekası, milletimizin huzuru için kefenimizi giyerek çıktığımız bu kutlu yola biz de vurgun yemeyi göze aldık ve alacağız.

Eğitimli köpek ve ata isim verdi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Türkiye'nin Otomobili'nin üretileceği TOGG Mühendislik, Tasarım ve Üretim Tesisleri İnşaatına Başlama Töreni'ne katılmak için geldiği Bursa'nın Gemlik ilçesinde, Köpek Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığı'nı ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan burada yetkililerden bilgi aldı, yetkililer köpek eğitimiyle ilgili sunum yaptı. Erdoğan, buradaki yavru köpeklere isim verdi. Buradaki labradov cinsi köpeğe 'Boran', bir ata ise 'Yağızkan' ismini verdi.

Yerli otomobil ile ilgili A Haber canlı yayınında değerlendirmelerde bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank heyecan verici ifadeler kullandı. Varank, "18 ayda fabrika tamamlanacak" dedi. İlk SUV'un banttan çıkacağı tarihi değinen Varank, "2022 yılında üretilmiş olacak." dedi.

"Büyük heyecan oluştu"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Aralık ayının sonunda otomobillerimizi tüm dünyaya tanıtmıştık. Yurt dışında geniş haberlere konu oldu. Büyük bir heyecan oluşturdu. O tanıtım toplantısında planımızı detayları ile paylaşmıştık."

"İlk SUV 2022'de banttan çıkacak"

"İlk aşama fabrika için temel atmaktı. Kovid-19 nedeniyle 1-2 hafta gecikti. 18 ayda fabrika tamamlanacak. 2022'de ilk SUV banttan çıkacak. Türkiye'nin otomobili fırsat penceresini yakalamanın adı. Yeni nesil, elektirikli, otonom bir otomobili piyasaya sürüyoruz. Bunun çok önemli avantajları var. Tamamen elektrikli Avrupa'da ortaya çıkacak başka bir otomobil bu süreçte olmayacak."

Yerli otonun temeli bugün Gemlik’te atılıyor

 

Yerli otomobilin üretiminde iz bırakma daveti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (36)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • pipibibi19 Temmuz 2020 18:20

    yollarda olsun da yollarda kalmasın  (6) 

  • Mucise Reis ;)19 Temmuz 2020 18:19

    Ben bazen milletimizi anlıyorum. Örnek:  x AVM ye gidiyorum.  bir güzel full x marka kahvemi yudumluyorum. nerede ise 1 kova kahve, tatlımı alıyorum. ohh afiyet şeker geç kredi kartı. 50 tl bir kaç ahbap ve dost ile... neyse.. dışarı çıkıyorum, giridiğim mekanların meydanlarında oturan insanlar, çekirdek çıtlatıyor. evden termos getirmiş mekana giremiyor pahalı, merdivenlerde vb. ağaç altında kenarda köşede aynı avm bahçesindeler... Geldik otomobile... bu otomobili alacaklar, katarlısı, zengini, osu, busu, belki 1 tane alırım destek için :D ayıptır söylemesi... Neyse, burada bakıyorum, belki içine koltuguna ooturamayacak, deliler gibi savunuyor :D öylede, böylede, bilmem nede, kardeşim. Sorun sen demi ? para kazanamıyor, hakkını alamıyorsun ? yoksa sorun bu otomobillerde mi? çok pahalıda direksiyon başına geçemiyorsun ? Aman neyse, bize göre hava hoş. Siz memnunsanız, biz çok daha memnun hayatın tadını çıkartıyoruz...

  • Borç 19 Temmuz 2020 16:57

    Bin fabrika sat, tek fabrika aç ? Merkez bankası döviz kalmadı diye bankalardan vatandaşın dövizinin yüzde 22 sini karşılık almaya başlamış. Ayasofya, yerli araba inşallah başka elle tutulur birşey kalmadığı için seçim yatırımı olarak değil ülkemizin iyiliği için yapılmıştır

  • dürüst19 Temmuz 2020 15:19

    chp bunun hayalini bile yapamaz onlar ancak kırar dagıtır 60 yıl ülkeyi yönetti ben duymadım bi çivi bir yere caktı hep söktü dişa bağimlı olalım diye uçakları kim kuma gömdü her halde onuda akp yaptı allah bu ülkeyi bunların eline düşürmesin bide chp daha iyisini yapacakmış kendi adamı dedi allaman arabası var biz niye yapalım adamlar 100 sene önce yapmış vay akıllı chp liler

  • türkoğlutürk20 Temmuz 2020 11:01

    nazilli basma fabrikası.izmit kağıt fabrikası nasıl açıldı açta oku öğren.mal mal saçmalama.menderes nato peşinde koşmasaydı,hatta abd istiyor diye suriyeyi karıştırmaya kalkmasaydı ne mit nede ülke abd işgaline uğramazdı.oku yavrum oku.tarihini öğren.öğrenki hainlere kahraman diyen madeinusa damgalı takunyalılara inanma.

  • dürüst19 Temmuz 2020 18:58

    hangisi rumuzlu başka yerde bunu söyleme milllet arkasıyla güler sana aselsan kurulduğu zaman telsiz üretiyordu savunmayı güçlendiren reistir bunu bil 90 lı yıllarda 8 mühendis öldürüldü bunuda içimizdeki masonlar yaptı ismet ününü bir ingiliz masonuydu atatürkten habersiz neler yaptı neler tunceliyi bombaladı kürtle türkü birbirine düşüren ismet ününü yani çiban başı bugünkü chp 

  • :)19 Temmuz 2020 18:19

    Adamlar devlet kurmuş türkiye yi fabrika ne :D

  • Hangisini sen kurdun ?19 Temmuz 2020 16:52

    O sattığın fabrikaları kim yaptı sanıyorsun ? Aselsani sen mi kurdun mesela, THY, camlar, Demir Çelik sanayisi,kamu bankaları siz mi kurdunuz ? Kağıt fabrikası ? Şeker fabrikaları ? 

  • ali19 Temmuz 2020 13:17

    arabanın sadece pili 720 milyar gerisini siz düşünün ..alırsınız

  • !!!!19 Temmuz 2020 12:45

    Kılıçdaroğlu, Sabiha Gökçen Havalimanınıda istemiyordu, korumak gelişmenin zıttıdır gerçekten!!!!

  • !!!!19 Temmuz 2020 12:42

    HALKGYO 20-30 lara gelsin 2 tane alırım Başkan!!!

  • ve19 Temmuz 2020 11:43

    d mazde 2 adam 1 haftada 1 otomobil yapabiliyor garajda.  o kada rmasrafa gerek varmı yıl 2020 iken : ) uçanı olsun. kendi gideni olsun. uaçk fabrikası olsun. yani millet lsc ekran tv uretırken, siyah beyaz tuplu tv uretmenın anlamı varmı ? bu fabrıka şuan ureteceği modeli 1995 de yapsa gunla gubde ile bakardı. şuan 2020 yılında yapılınca pek bişe ifade etmıyor.

  • Şeftali üretelim19 Temmuz 2020 13:10

    1960da siz araba fabrikası yapmayın. Bursaya fabrika yapacağınıza şeftali üretin diyen zihniyetin 2020 model yorumu olmuş senin yorum.

  • Mehmet19 Temmuz 2020 11:01

    Evet Kılıçdaroğlu musluk açma töreni yapar, Erdoğan fabrika temeli atar, arkadaki fark bu

  • Alouette19 Temmuz 2020 00:12

    Suv 400 bin tl den satışa sunulsa maaşımdan 1000 tl artırsam demek ki 400 ay / 33 yıl sonra yerli ve milli arabam olacak yaşasın!

  • YASEMİN KADIRGALI18 Temmuz 2020 23:50

    bu ülkedeki tüm fabrikaları biz chp iktidarı zamanında yaptık.daha iyilerinide iktidara geldiğimizde yapacağımızdan kimsenin en ufak dahi şüphesi olmasın.çünkü bu bizim genlerimizde var.iktidara susamış bir parti olarak halkımız bizlere inanacaklar ve yine iktidara getirecekler bu şansı çok iyi kullanacağımızdan kimsenin en ufak dahi endişesi olmasın.bizler aslında daha önceden de yapar idik bunları fakat bizler hep parayı işçi ve köylüye enjekte ettik.yoksa otomobil savaş  uçağı, tank, ilaç sanayi bunlarda ne var.bizler hakca adaletce hukukca paylaşıma daha çok önem vermiş idik.zenginden aldıp fakire veren bir iktidarız.

  • $$$ EURO $$$18 Temmuz 2020 23:46

    bir chp li olarak iktidara geldimizde bu projelerden daha iyisini yapacağız.bu başkan ve bu kadro oluşumları bizde var.kimse merak etmesin.

  • Itri18 Temmuz 2020 23:27

    Hamaset hamaset hamaset.18 yılda 2 fabrika temeli attık diye tafralara bak

  • ZEKERİYE ZİRVETAKI18 Temmuz 2020 23:18

    CHP nin böyle projeleri olmaz ise iktidara gelmesi çok zor görüyorum.sadece söyledikleri hak, hukuk ve adalet  diyip sürekli millete korku vermeye verip  ortalığı karıştırma işleri milletin prim vereceğini  hiç tahmin etmiyorum.partiye şuan ki başkanı ve ekibi ile milletvekilleri büyük zarar vermesi büyük bir acı vermektedir bana.

  • ŞEMSETTİN KARLIDAĞ18 Temmuz 2020 22:32

    CHP iktidarda olsa böyle büyük projelere acaba imza atarmı diye düşünüyorum fakat işin içinden bir türlü çıkamıyorum.

  • Garanti18 Temmuz 2020 23:09

    Usd garantili yola köprüye tünele atmayacağı kesindi.

  • Taner18 Temmuz 2020 22:18

    Bait insanlar basit hesap yapar..ayrica  hindiler  ..dusunemezler.. 

  • Brocan18 Temmuz 2020 21:30

    Zorlu grubu Anadolu turkcel bmc akkök pazartesi borsada iyi tepki verir. Batarya şarz istasyonlarının tümü bu ortak girişimi tarafından yapılıyor. 

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU18 Temmuz 2020 23:01

    batarya yı zorlu enerji ve gersan yapıyor.

  • fafa18 Temmuz 2020 21:17

    Sağlıkla ilgili cihazları öne almak gerekir.

  • EKRİST18 Temmuz 2020 21:11

    acaba muhalefet partileri yarın gidip Anayasa Mahkemesi ne temel atma işlemini durdururlarmı ondan korkuyorum.

  • &&&& ^^^^ &&&&18 Temmuz 2020 21:10

    CHP iktidarda olsa bunları hayal dahi edemeyecektik.

  • AHMET ÖZBİR18 Temmuz 2020 21:07

    GURURUMUZ REİS'imiz, seninle olduk KÜRESEL GÜÇ, hazmedemediler GERİCİ GÜÇLER! Türk'ün YERLİ ve MİLLÎ otomobilinin olmasından rahatsız olanlar BİZANS'IN SON KALINTILARIDIR. Yürü yiğidim yürü, MİLLET ÖLÜMÜNE YÜRÜYECEK ARDINDAN. Asırlık hayalimizi gerçekleştirenlerden Rabbim razı olsun.

  • vatansever18 Temmuz 2020 20:54

    Allah,Turk,u Korusun.Amiin.

  • Reyiz18 Temmuz 2020 20:45

    Geçen sene almayı düşündüğüm otomobilin fiyatı ikiye katlanmış. En boş otomobiller bile 100bin TL olmuş. Soğan 5TL olunca depoları basanlar bu fırsatçılara neden göz yumuyor? Bu SUV 300binTL'den aşağı olmaz. Bunu alacağıma gider Alman otomobili alırım daha iyi. Sanki bedavaya satılacak gibi reklam yapılıyor. İyi uykular.

  • mantık19 Temmuz 2020 10:54

    Sen alırsın sen da var o karakter!

  • Sağ salim19 Temmuz 2020 01:35

    Pahalıda olsa artık üretmemiz gerekir, tecrübe kazandıkça ucuzlarınıda üretebiliriz ileriye doğru yeter ki fabrikayı kurup üretime başlayalım. Hiç bir şey kendiliğinden olmuyo

  • Arabacı18 Temmuz 2020 23:11

    Dandik araba 200 bin lira birde moda çıkardılar dizel ile benzinli aynı para ayakları,kim alacak arabayı utanmadan biride yazmış git bak araba yok bayide diye,ulan aylardır fabrikalar kapalıydı araba ondan yok cahil.

  • $$$ EURO $$$18 Temmuz 2020 23:06

    senin gibi cahiller ve gerçilerin kökünün hala kazınmadğı ve senin gibi fosillerin bu ülkede temilememesinden dolayı çok üzülmekteyim.

  • Tev18 Temmuz 2020 23:06

    Olurmu .. It urur  kervan  yurur..sen uyumaya  devam et  kendi dunyanda..takintilarin  ile bas  basa..MUHALEF ET..kilictar  tabiki  ideòlun.

  • Örnek iste18 Temmuz 2020 22:05

    Iste neden gelişemediğimiz in örneği. Senin gibiler oldukca ne yapsan boş