E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiCramer: FED ekonomi öngörüsünü kaybetti---

Cramer: FED ekonomi öngörüsünü kaybetti

Cramer: FED ekonomi öngörüsünü kaybetti
28 Şubat 2023 - 11:02 borsagundem.com

Son birkaç yıldır küresel ekonomideki gelişmeler tarihteki hiçbir dönemle benzeşmiyor. Ünlü borsa uzmanı Jim Cramer FED’in söz konusu ortamda öngörü yeteneğini kaybettiğini söyledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

CNBC’nin ünlü borsa uzmanı Jim Cramer, ABD Merkez Bankası’nın (FED) ekonomiye ilişkin net bir görüş sağlayamadığına dikkat çekti. Cramer makro faktörlerin ve öngörülemez insan davranışlarının piyasaları bozduğunu belirtiyor.

Ünlü borsa uzmanı, “Bu ekonomideki hiçbir şey çalışması gerektiği gibi çalışmıyor ve hiçbir şey öngörülebilir değil. Tarih şu anda berbat bir yol gösterici çünkü bunun gibi bir durumla daha önce karşılaşmamıştık” dedi.

Cramer’a göre bir yıldan fazla süredir devam eden Ukrayna’daki savaş gıda ve petrol fiyatlarını olağanüstü bir şekilde etkiledi. Bu piyasaların her ikisi de arz ve talebin doğal dinamiklerinden ziyade jeopolitik gelişmeler tarafından yapay gelişmelerle dikte edildi.

Bu arada, otomobil talebi inatla yüksek kalırken, ekonomi aynı anda düşüyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre bunun en önemli sebebi yarı iletken arzındaki sorunlar. Zira çip krizi nedeniyle otomobil üretiminin yavaşlaması yeni otomobillere olan talebin birikmesine ve fiyatların yükselmesine sebep oluyor.

Ayrıca ABD ekonomisi, enflasyondaki tabloyu daha da kötüleştiren işsizlik sübvansiyonları ve öğrenci kredisi affı gibi pandemi dönemi hükümet mali yardımlarından da etkileniyor.

Cramer, resesyon korkularının da alıcıların 10 yıllık ABD Hazinesi tahvillerini "saçma derecede düşük getiri seviyelerinde" satın almalarına yol açtığını söyledi. Bu gelişme mortgage faiz oranlarını da düşürüyor. Hatta oranlar yüksek kalsa bile konut talebini ve fiyatlarını balona çeviriyor.

Borsa uzmanı son olarak her zamankinden daha fazla insanın “Bu hayata bir kez geliyorum” görüşünü benimsediğine dikkat çekti. Cramer, pandemi sonrasında insanların istihdam piyasasından ayrıldığını, seyahat talebini artırdığını ve daha önce asla öngörülemeyen bir ekonomi modeli yarattığını söyledi.

Tüm bu faktörleri göz önünde bulunduran Cramer, "Tüketici davranışını tahmin etmek delicesine zor, bu yüzden FED’in bugüne kadarki politika hamlelerinin çok az etkisi var gibi görünüyor" dedi.

 

Warren Buffett: Hisse geri alımını eleştirmek ‘cahillik’

 

ABD ekonomisinde yumuşak iniş beklentileri doları baskılıyor

 

FED, güvercin tavırlardan şahin tona evrildi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)