E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇin'de sert satış, 3,258 hisse tabanda---

Çin'de sert satış, 3,258 hisse tabanda

Çin'de sert satış, 3,258 hisse tabanda
03 Şubat 2020 - 17:16 borsagundem.com

Çin'de hisse senetleri uzun tatil sonrası ilk işlem gününde son yılların en sert satış dalgası ile karşılaştı

Çin'de işlem gören hisse senetleri, Yeni Yıl tatili sonrası son yılların en sert satış dalgası ile karşı karşıya kaldı. Binlerce hisse senedi, açılıştan sonra sadece birkaç dakika içinde günlük işlem limitleri kadar değer kaybetti.

Yatırımcıların açılıştan saatler önce bilgisayarlarını açarak satış emirlerini girmelerine karşın, bunlardan çoğu piyasadan yeterince hızlı çıkamadı. Şanghay ve Shenzhen piyasalarında işlem gören yaklaşık 4,000 hissenin 162'si hariç tümü değer kaybetti ve bunların yaklaşık yüzde 90'ı taban fiyatlara indi. Sağlık-bakım hisseleri, virüs salgınından faydalaabilecekleri beklentisi ile Pazartesi gününün en fazla kazandıran hisseleri oldu.

Guangzho'da Snowball Wealth'in idari direktörü Li Changmin, "Satış dalgası çok hızlı ve çok yoğundu," dedi ve "Eğer hisse senetleri düşüşe devam ederse, risk kontrolleri ve hatta likidasyon baskısı ile uğraşacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Çin'de tatil nedeniyle işlem yapamayan yatırımcıların tüm dünyada meydana gelen kayıplara yakalanmasından kaynaklanan düşüş Çin'in 7.5 trilyon dolar büyüklüğündeki hisse senedi piyasası için oldukça yıkıcıydı, ancak Pazartesi günkü düşüşler özellikle çok sertti. CSI 300 Endeksi yüzde 9.1 kadar düştü ve böylesine bir düşüş endeksin yaklaşık 15 yıllık tarihinde çok ender meydana geldi. Hisse senetlerinin çok büyük bölümünün taban fiyatlara gerilemesi, yatırımcıların satış emirlerinin gerçekleşebilmesinin günler alabileceği ve buna bağlı olarak da satış dalgasının sürebileceği anlamına geliyor.

Taipei'de Franklin Templeton SinoAm Securities Investment Management Inc. fon yöneticisi Bruce Yu, "Piyasa açılmadan önce kaygılıydım ve geçen Cuma neyi satacağım ve ne kadar satacağım konusunda planlar yaptım," dedi ve "Emirlerimin bazıları bugün gerçekleşmedi. Bakalım yarın satabilecek miyiz?" şeklinde görüş bildirdi.

Anakara Çin'de işlem yapan yatırımcıların durumlarını daha da güçleştiren konu ise bunların işyerlerinden işlem yapamamalarıydı ve bazı kuruluşlar azaltılmış işgücü ile çalışmak durumunda kaldı. Aralarında Şanghay'ın da bulunduğu ülkenin bazı büyük kentleri bu haftanın sonuna kadar kapalı ve Pekin'de yönetim yerleşikleri evden çalışmaya teşvik ediyor.

Çin 2020 büyüme hedefini düşürmeyi değerlendiriyor

Konuya yakın kaynaklara göre Çinli yetkililer, hükümetin planlarının virüs salgınından nasıl etkileneceğine dair geniş bir değerlendirme çerçevesinde, bu yılki ekonomik büyüme hedefini düşürüp düşürmemeyi gözden geçiriyor.

Koronavirüs kaynaklı ölümler 520 kişiyi aştı ve vaka sayısı 17 binin üzerinde. Filipinlerde Çin dışındaki ilk ölümün gerçekleşmesiyle birlikte tüm dünyada salgını kontrol altına alma çabaları artıyor. ABD'de ise daha fazla insanın enfekte olduğu açıklandı.

Çin'de yeni ay yılı tatilinin uzatılması sonrasında işlemler yeniden başladı. Küresel satış dalgasına yakalamaya çalışan Çin hisse senetleri, 2015 yılından bu yana görülen en sert düşüşünü kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)